Recept van de dag

Het mosselseizoen is alweer in volle gang

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw

De R zit nog niet in de maand, maar het mosselseizoen is alweer in volle gang. Onze Zeeuwse vrienden hebben hun lijfjes na de paringstijd flink vol gegeten aan plankton en zijn nu helemaal klaar voor de pan.

In die mosselpan hoeven wat mij betreft weinig fratsen te gebeuren. Kort gekookt met wat vers gesneden groente vind ik ze het lekkerst. Er mag best een scheut wijn bij of een scheut room, en af en toe zelfs een tomaatje en wat stukjes chorizo, maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Voor je het weet heb je die mossel overstemd – en ze zijn zo lekker van zichzelf! Azijn om te dippen erbij, misschien wat goede friet met goede mayo en het gezelligste maaltje van het jaar kan beginnen.

Er is maar één mosselfrats die ik wél vertrouw en dat is die van mijn moeder. Zij maakt al zo lang ik me kan herinneren een heerlijke spaghetti met mosselen. Dat deed ze vooral als vrienden kwamen eten – en nu als ik terugkom van vakantie. Er hangt nog altijd wat spanning omheen: zou de saus lukken deze keer?

Terwijl mijn moeder de mossels kookt, wordt mijn vader aan het werk gezet om een flinke bos peterselie te hakken en maar liefst anderhalve bol knoflook. Al snel geurt het hele huis er heerlijk naar. Het spannendste deel is de saus binden. Dat moest volgens ‘die Italiaanse mevrouw’ van wie mijn moeder dit recept ooit leerde, door steeds kleine beetjes bloem boven de pan te zeven. Meestal gaat het goed, maar ik heb mijn moeder ook weleens een hele pan zien wegkieperen omdat het spul schiftte en niet meer te redden was. De paniek – ‘Wat nu Hans?! De gasten staan zó voor de deur!’ – zal ik nooit vergeten. Laat het je vooral niet afschrikken, want dat binden lukt best. En mocht het even misgaan: een paar lepels heet pastawater doen wonderen bij geschifte saus.

Spaghetti met mosselen
(voor 5-6 personen)

Ingrediënten
olijfolie
2 kg mosselen
1 à 1,5 bol knoflook, gehakt
1 bosje (30 g) krulpeterselie, gehakt
bloem
500 g spaghetti
zout en peper
parmezaan

Bereiding
Was de mosselen in een bak met koud stromend water. ­Verwijder kapotte schelpen. Doe ze in een grote (mossel)pan met een scheutje witte wijn of water. Kook met de deksel op de pan in 5-8 minuten op hoog vuur gaar. Schud de pan regelmatig om, totdat alle schelpen open zijn.

Giet de mosselen af door een zeef en vang het kookvocht op. Zet dat apart.

Laat de mosselen wat afkoelen en haal uit hun schelpen. Gooi schelpen weg en zet mosselen apart.

Giet een flinke bodem olie in de pan en verhit op matig hoog vuur. Doe knoflook en peterselie erbij en bak ± 5 minuten. Zorg dat de knoflook zacht wordt maar niet bruint. Voeg het kookvocht van de mosselen toe en roer goed door. Breng aan de kook en zeef er steeds een klein beetje bloem over tot je een mooi gebonden saus hebt.

Kook de pasta al dente in water zo zout als de zee.

Voeg de spaghetti en de mosselen toe aan de saus met een paar eetlepels van het kookvocht. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer direct. Rasp over elk bord wat parmezaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden