Bezorgtest

Het kippetje van Franggo is perfect gegaard

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Franggo. 

Waar bestellen we?

Ik hoor goede verhalen over het Portugese kiprestaurant Franggo (frango betekent kip in het Portugees), met vestigingen in De Pijp en in West die beide bezorgen. Zogenoemde one trick pony-zaken, zaken met één duidelijk concept of gerecht. Franggo heeft zo’n heldere opzet: het is alles gegrilde kip wat de klok slaat.

Bestellen maar!

Ik bestel twee menu’s: elk met een halve kip, bijgerecht en saus, voor een zeer schappelijke 10,90 euro per ­menu. Verder nog een maïskolf omdat die er op de foto zo verschrikkelijk lekker uitziet, een Portugees biertje voor de man in huis en een pastel de nata, het klassieke Portugese custardtaartje, als toetje voor mezelf.

Na een halfuur staat de bezorger al op de stoep met een grote papieren tas. Alles is zeer netjes verpakt en warm, het bier nog koud. Fijn.

Hoe smaakt het?

Laat ik beginnen met het belangrijkste: de kip. Elke helft weegt ongeveer 270 gram, per persoon vind ik dat meer dan genoeg. Doordat Franggo de kip langzaam gaart op een houtskoolgrill, blijft het vlees mals. De borst zal natuurlijk altijd droger zijn dan de bout, maar ik moet de zaak complimenteren: dit is een perfect ­gegaard kippetje. Vooral het velletje, knapperig en vettig, is een traktatie. Natuurlijk is het wel een gekluif, dus servetten in de aanslag, niet bang zijn voor botjes en aanvallen maar.

En de bijgerechten?

Die smaken goed. De friet is in orde (zou wel wat zout mogen hebben), de maïskolf is fantastisch geroosterd en de gepofte aardappel is met bijna 300 gram een joekel. Deze had wel nét iets langer gepoft mogen worden, zodat de binnenkant ietsje kruimiger wordt.

Ik vind drie bakjes saus in de tas. De knoflooksaus blijkt een knoflookolie: intens pittig en zo lekker dat ik het schaaltje uitschraap (en voorlopig niemand meer durf te zoenen). De piri piri smaakt authentiek, is wel wat waterig, maar maakt dat qua smaak volledig goed.

In het derde verrassingsbakje blijkt geklaarde boter te zitten die hard is geworden, gelukkig is het een zonnige dag en smelt hij waar je bijstaat. Heerlijk bij de gepofte aardappel en de maïs. Het Portugese Sagresbiertje past er perfect bij.

En je toetje?

De pastel de nata is een van de beste die ik ooit in ­Amsterdam heb geproefd. Bijna verbrand, maar niet helemaal, fluweelzacht van binnen met een hint van kaneel. Goddelijk.

Restaurant Franggo
Open ma-wo 15.00 tot 21.30 uur, do-zo 12.00 tot 21.30 uur
Bestellen via UberEats, Thuisbezorgd en Deliveroo
Prijs € 31,75 voor twee kipmenu’s, maïskolf, biertje en pastel de nata
Aanrader Absoluut, alles smaakt goed en zomers en de prijs-kwaliteitsverhouding is dik in orde

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden