'Het is tijd voor een foodkanaal speciaal voor mannen'

Een doodsimpele pasta carbonara of een wild konijn met het staartje er nog aan. Volgens de bedenkers van foodkanaal Meneer in de Keuken zijn het typische mannengerechten. Maar waar zijn de instructiefilmpjes voor keukenprinsen? 'Youtube wordt gedomineerd door vrouwelijke koks.'

Hobbykok Paul MantenBeeld Meneer in de Keuken

Geen getut en gepiel achter het fornuis, dat is het devies van Meneer in de Keuken. Geestelijk vader Robert Kroon, die een PR-bureau voor de eetbranche heeft, liep al lang met het idee rond voor een mannenfoodkanaal. 'Ikzelf kook best regelmatig, maar veel van mijn vrienden staan nooit in de keuken. Hoogstens om een pizza op te warmen.'

Vanaf deze week kunnen de keukenprinsen van Nederland elke vrijdag terecht op het foodkanaal van Kroon voor een instructiefilmpje. De gezichten van Meneer in de Keuken zijn hobbykok Paul Manten (47) en chef-kok Pjotr Rentinck (40). Om en om zullen zij koken voor hun seksegenoten.

Manten begon deze week met een simpele pasta carbonara, gekookt in een speciaal gebouwd studiootje in het bedrijf van Robert Kroon. Het keukentje doet kneuterig aan, en de eieren voor de carbonara komen van de 'bedrijfskippen' die Kroon houdt.

Ongecompliceerd
Koken moet vooral niet te gecompliceerd zijn, volgens zzp'er Manten. 'Ikzelf ga vanavond uitgebreid koken voor vrienden, toch zorg ik dat ik niet langer dan een uur in de keuken sta. Ik ga vooraf iets met peren doen - die zijn op het moment heerlijk - als hoofdgerecht gegrilde tonijn en het nagerecht moet ik nog verzinnen.'

Wat hij over twee weken gaat koken, als hij weer aan de beurt is, dat weet hij dus nog niet. 'Hangt helemaal af van wat ik op de markt tref of waar ik zin in heb.' Manten wil vooral laten zien dat lekker koken niet moeilijk hoeft te zijn. 'Ik ben iemand die niet graag pielt in de keuken met takjes bieslook, ook het opmaken van een bord is niet aan mij besteed. Gewoon een goed gerecht, het liefst met streekproducten.'

Wild konijn
Zijn tegenhanger - Pjotr Rentinck - zal iets meer van zijn volgers vragen. Als chef-kok en eigenaar van restaurant De Vijfde Smaak in Koog aan de Zaan zullen zijn gerechten iets avontuurlijker en moeilijker zijn. Volgende week staat er wild konijn op het menu. 'Geschoten door een lokale jager. Het staartje zit er nog aan, zodat je zeker weet dat het een konijn is en niet bijvoorbeeld een kat.'

Om te zorgen dat de filmpjes simpel genoeg zijn voor de beginnende kok, is cameraman Daniël een goede houvast. De zoon van Robert Kroon houdt van lekker eten, maar kookt zelfs nauwelijks. Rentinck: 'Hij laat het meteen weten als hij het niet meer volgt en dan weet ik dat het duidelijker moet.'

Geen cent
De eerste reacties - na het pasta carbonarafilmpje - zijn veelbelovend volgens de mannen. Paul Manten: 'Mijn Facebook is gisteren ontploft. Mensen van wie ik het nooit had verwacht, zijn enthousiast.' Kroon verdient naar eigen zeggen geen cent aan het kanaal, maar doet het puur vanuit passie.

Hij heeft alle hoop dat zijn kanaal de goede toon aanslaat, zelfs onder vrouwen. 'Laten we zeggen dat Paul Manten de goede looks heeft voor op camera.'

Chef-kok Pjotr Rentinck zal iets moeilijker en avontuurlijker koken dan Paul Manten. Zijn eerste gerecht: wild konijnBeeld Meneer in de Keuken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden