Plus Proefwerk

Het is er fijn slempen, maar het mag strakker bij Louie Louie (7,5)

Knappe Louie Louie serveert smakelijk Latijns-Amerikaans barfood waarbij het fijn slempen is. Hier en daar mag het nog een tikkie strakker.

De zaak heeft een ruw-moderne boudoiruitstraling met sexy meubeltjes, beestenvellen, kussens en een groot aquarium met daarin twee absurd riant gehuisveste vissen Beeld Mats van Soolingen

'Alweer zo'n lekker rustige zaak ter ziele," hoorde ik een vriend klagen toen bleek dat het charmant-stoffige East of Eden in de Linnaeusstraat plaats had gemaakt voor Louie Louie. "Die Drie Wijzen uit Oost drukken alle authentieke buurtkroegen eruit met hun hipstergedoe."

De ondernemers mogen intussen bekend worden verondersteld: met zaken als Bukowski, Smokin' Barrels, Basquiat en De Biertuin zetten ze de horeca rond het Oosterpark op zijn kop. Het loopt allemaal als een tierelier en elke paar maanden lijken ze wel weer iets nieuws te openen.

Ik moet zeggen dat ik weinig boodschap heb aan het gemopper, want ik vind het overwegend goed uitgedachte, goedgeprijsde zaken met uitstekende bediening - het enige vervelende zijn die lelijke parasolconstructies op hun gigantische terrassen, waardoor bijvoorbeeld het Beukenplein er tegenwoordig op een bewolkte dag uitziet als een overdekte braderie.

Maar als u, net als mijn vriend, het oude East of Eden en De Ponteneur (waar sinds vorige week het nieuwe Bar Botanique huist) werkelijk zo waardevol vond voor de wijk, hadden jullie er misschien gewoon wat vaker iets moeten gaan drinken.

Barfood
Louie Louie is een samenwerking van het drietal met de eigenaar van Lux en Weber, en de zaak heeft dezelfde ruw-moderne boudoiruitstraling als deze twee illustere nachtcafés in de Marnixstraat: sexy meubeltjes, beestenvellen, kussens en een groot aquarium met daarin twee absurd riant gehuisveste vissen. De in het oog springende glas-in-loodserre van East of Eden heeft plaatsgemaakt voor een strakker, groter exemplaar van waaruit je prachtig uitkijkt op het Tropenmuseum.

De goedgeklede twintigers en dertigers die op de vele zitjes en masse zijn neergestreken doen zich tegoed aan pitchers sangria, dark & stormy's of een biertje. Het avondmenu (je kunt hier ook terecht voor ontbijt en lunch) biedt de mogelijkheid de borrel naar wens aan te kleden tot een diner - al het Latijns-Amerikaanse barfood is bedoeld om te delen, en een en ander ziet er uitnodigend uit.

Op alle tafels staan liefst vier verschillende sauzen van het Amsterdamse hotsaucefabriekje Let's Salsa (gerund door een dame die inderdaad Let heet). Sympathiek, en stuk voor stuk erg lekker.

Goede maistortilla's
We beginnen met de Korean beef taco's (€8,95). Dit type mengeling van Mexicaans en Koreaans werkt hartstikke goed, en we zien het steeds vaker. Het zijn drie kleine, uitzonderlijk goede maistortilla's met een al even lekkere stoof van rundernek die pittig en gelaagd is door knoflook en gochujang, gefermenteerde peperpasta. Daarop ongefermenteerde, hartige komkommerkimchi en sesamzaad. Waren we niet aan het werk geweest, dan hadden we nog een bord besteld.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

Ook de Ceviche Louie Louie van griet (€8,95), traditioneel geserveerd met limoen, koriander, rode peper, gebrande mais en rode ui is vers, eenvoudig en goed. De delicate griet blijkt een verrassend succesvolle vis voor deze Peruaanse, rauwe bereiding. Uit de verschillende spiesjes kiezen we die met polpo en chorizo (€10,95), met twee kleuren tomatensalsa die beide nogal waterig zijn. De octopus is lekker zachtgegaard, maar van buiten te droog, waarschijnlijk doordat ze zijn voorgegrild en daarna opgewarmd in de oven.

Kapsalon
De chili cheese fries (€6,95) van zoete aardappelfrites met pulled pork, feta, cheddar, ingelegde rode ui en koriander, zijn het ultieme foute barfood. De goddeloze bende lijkt nog het meest op een Latijns-Amerikaanse kapsalon - oftewel een peluqueria. Verfijnd is anders, maar dat geeft niet: alle ingrediënten zijn op smaak en goed bereid en samen vormen ze de perfecte bodem voor een wilde avond.

Dat is allemaal bepaald niet het geval bij de rauwkostsalade (€8,95) die wordt aangekondigd als 'rode kool, venkel, radijs, little gem, waterkers, appel, hazelnoot en een vinaigrette van rozijnen & gerookte blauwe kaas' maar ter tafel komt als een enorme berg little gem met bruine randjes, drie zielige fliebers rode kool en evenzoveel droge rozijnen. Wat dressing is er liefdeloos overheen gespoten. Echt niet goed!

Als dessert kiezen we de churros met chocoladeijs, slagroom en chili-kaneelstroop (€5,95). Churros zijn gegiste deegfritters die door een pers in de frituur worden gespoten - een soort lange oliebollen dus - wij krijgen een afbakproduct uit de oven met een brosse buitenkant, eerder een soort wafels. Best lekker, maar churros zijn het niet. De beloofde stroop is ook vergeten.

Hoewel er in de keuken zeker nog wel wat te schaven valt, is Louie Louie wederom erg goed gelukt.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Louie Louie

Linnaeusstraat 11
1093 EC Amsterdam

ma-do 9-01 uur
vr-za 9-03 uur
zo 9-01 uur

020 3702981
www.louielouie.nl

Best
De taco’s met Koreaans runderstoofvlees en ­komkommerkimchi zijn verkwikkend en verrukkelijk.

Minder
Mijn slahart bloedt bij de ‘rauwkost’: een liefdeloos bijeengesmeten bord bruine little gem met drie rozijnen.

Opvallend
Louie Louie is een spannend huwelijk tussen de mensen van nachtkroegen Weber en Lux en de Drie Wijzen uit Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden