Het grachtenrestaurant biedt extra zitplekken op het water

De horeca is weer geopend, maar voor veel restaurants is de 1,5 meterregel nog een probleem. Tafels moeten wijken en stoelen gaan in de opslag, waardoor er weinig plek overblijft voor gasten om te zitten. Een rederij bedacht daarom het grachtenrestaurant.

Anna Salhany
In het grachtenrestaurant worden gasten direct vanuit de keuken tot aan de boot bediend. Beeld Grachtenrestaurant
In het grachtenrestaurant worden gasten direct vanuit de keuken tot aan de boot bediend.Beeld Grachtenrestaurant

Het historische salonbootje van rederij Boatboys, dat normaal gesproken tours voor toeristen organiseert, is sinds kort omgetoverd tot varende restauranttafel. Met een klein gezelschap kun je door de grachten varen en aan boord eten bestellen van lokale restaurants. “Als eigenaar van een rederij met maar één boot, zijn de afgelopen maanden erg zwaar geweest. Zelfs nu alles weer gedeeltelijk open mag, zijn de mogelijkheden beperkt. Dit geldt ook voor veel restaurants in de stad,” zegt schipper Carl Kruger. “Daarom hebben we de handen ineen geslagen om elkaar te helpen.”

Veel restaurants kampen met een tekort aan gasten sinds ze niet op volle capaciteit mogen werken. Om hun tafelaanbod enigszins te verbreden, wordt het grachtenrestaurant ingezet. De salonboot biedt plek voor vijf personen, inclusief schipper Kruger. De tafel op het water heeft een vaste prijs van 100 euro voor twee uur varen. Daar komen de kosten voor het eten en drinken nog bij.

Eenmaal op de boot, krijg gasten menukaarten te zien van de restaurants die aan het initiatief deelnemen. De selectie bestaat uit Casa di David, De Belhamel, De Struisvogel, The Pancake Bakery, Hemelse Modder, restaurant Black, RED en de Vegan Sushi Bar.

null Beeld Grachtenrestaurant
Beeld Grachtenrestaurant

Gasten kiezen twee restaurants waar zij graag willen eten, waar vervolgens een voor- en hoofdgerecht worden besteld en afgehaald. Op basis van de locatie van de restaurants wordt de vaarroute bepaald. “Het leukste deel van de route is wanneer je langs het restaurant vaart en er een heet bord direct vanuit de keuken door het raampje wordt geserveerd,” zegt Kruger. “Zo wordt even uit eten gaan toch nog een onvergetelijke ervaring.”

Coronamaatregelen

Op de boot wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo staat er een minibar waarmee gasten zichzelf kunnen voorzien van gekoelde drank, een glas wijn en koffie of thee als afsluiter. “We zijn normaal gesproken afhankelijk van toeristen uit het buitenland. Zo’n rondvaart staat vaak hoog op hun lijstje. Nu toeristen ontbreken in de stad, willen we graag iets leuks betekenen voor de lokale bewoners,” zegt Kruger. “Met het grachtenrestaurant kunnen ze lokale restaurants uitproberen en tegelijkertijd genieten van een mooi uitzicht.”

Het salonbootje is overdekt en voorzien van verwarming, dus na de zomermaanden ook helemaal winter-proof. Daar is Kruger blij mee, want het concept wil hij ook als de coronamaatregelen voorbij zijn graag voortzetten. “We hebben het in eerste instantie opgezet om de lokale restaurants te helpen en zelf ook met ons hoofd boven water te blijven, maar nu we een aantal proefvaarten hebben gemaakt vinden we het echt fantastisch,” zegt Kruger. “Het is zowel leuk voor toeristen als Amsterdammers.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden