Plus Proefwerk

Het Georgische Batoni Khinkali is hartverwarmend (7,5)

Bij het Georgische Batoni Khinkali op het Beukenplein voeren ze een kleine, zeer betaalbare kaart. Vrijwel alles is huisgemaakt, en de liefde spat er vanaf.

Batoni Khinkali, Beukenplein 3hs Beeld Eva Plevier

Voor zover ik weet is Batoni Khinkali het eerste Georgische restaurant van onze stad, en erg restaurantig doet deze pijpenla in Oost niet aan: bijna Spartaans ingericht met een tegelvloer, formicastoelen en witte wanden. Het zaakje maakt een brandschone indruk, er zit flink wat volk en de kale meneer van de bediening zegt dat hij bijna altijd volgeboekt is.

Onze ober vertelt ons - zijn Engels is goed, aan zijn Nederlands werkt hij - nog veel meer: dat hij drummer is, de eigenaar klarinettist en dat iedereen die in Batoni Khinkali werkt muzikant is.

Eigenaar Levan Tskhadadze kwam naar Amsterdam voor het conservatorium en kookte thuis vaak voor vrienden, daarna had hij een tijdje een pop-up, en uiteindelijk opende hij dit zaakje aan het Beukenplein. Omdat Batoni Khinkali zo goed loopt, is het weleens lastig te combineren met een leven als muzikant.

Ik weet niet hoe de muzikale carrière van onze ober ervoor staat, maar van het soort openhartige, zorgzame en oprechte bediening waarop hij ons vanavond trakteert, kan ik geen genoeg krijgen.

Even denken we dat het aan ons ligt, dat hij ons gewoon sympathiek vindt, maar we zien hem aan alle tafels hetzelfde doen: contact maken, zijn gasten volledig en bijna ernstig voorlichten, en steeds met oprechte interesse informeren hoe alles heeft gesmaakt.

Qvevri
Typisch voor de Georgische manier van wijn maken is het gebruik van qvevri, ingegraven aardewerken amforen waarin de wijn fermenteert en rijpt. Batoni Khinkali voert een wit en een rood uit qvevri, en een wit en rood die op de elders gangbare manier zijn gemaakt.

Onze voorkeur gaat in het wit uit naar de fruitige en levendige non-qvevri variant (een Mtsvane van Schuchmann, €4,50) en bij de rode verkiezen we juist die uit amfora (Saperavi 2016 van Tavankari, €7,50).

De voorgerechtjes - niet duurder dan drie euro - zijn op één na veganistisch: een smaakvolle reep gepofte paprika belegd met een pasta van walnoten, fenegriek (leuk om dat buiten de Indiase keuken tegen te komen) en saffraan; een plak geroosterde aubergine met hetzelfde beleg en granaatappelpitten; een balletje van geplette bruine bonen, en buffelkaas gevuld met een mengsel van geiten- en buffelkaas en munt.

Alles is smaakvol en duidelijk van goede ingrediënten, al missen we bij het bonenballetje wel wat olie. De meegeleverde platbroodjes zijn bleek, maar warm en huisgebakken.

Deegzakjes vol nattigheid
Dan is het tijd voor de khinkali, traditionele Georgische gekookte deegpakketjes van gestoomd deeg. We proeven ze alle drie: met gehaktvulling (half-om-half), met paddenstoelen, en met verse kaas en munt. De pakketjes hebben een vrij dik dumplingachtig deeg en de tuutjes bovenop zijn niet bedoeld om te eten, maar als handvat.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Na een serieuze uitleg van onze meneer over het hoe en wat (doorsnijden is bijvoorbeeld uit den boze, dan loopt het vocht weg) duiken we erin. Sappig, rijk, smaakvol.

Het best vinden we de paddenstoelenvulling. Maar even: die dingen worden huisgemaakt, je krijgt ze versgestoomd met een volledige gebruiksaanwijzing van een lieve drummer, en ze kosten zes euro voor drie stuks: met recht heet het hier Meneer (Batoni) Khinkali.

Boter-kaas-eimassa
Als hoofdgerecht bestellen we de acharuli kachapuri en de lobiani (beide €13,50). De acharuli is een pide-achtig brood­kanootje gevuld met rulle verse kaas, dat heet uit de oven komt.

Best
De deegpakketjes met paddenstoelen zou ik wekelijks willen eten.

Minder
De lobiani met gepekelde groenten schreeuwt bijna om een slinger goede olijfolie.

Opvallend
De zaken gaan zo goed dat wordt uitgekeken naar een nieuwe, grotere plek voor Batoni Khinkali. Als u hen op Facebook volgt,blijft u op de hoogte.

Voor het serveren zijn er een klont boter en een eidooier op de kaas gegaan, en nu is het aan de eter om het geheel te roeren tot een smeuïge boter-kaas-eimassa ontstaat. Eerst dippen we de uiteinden van het brood er nog voorzichtig in, maar al snel scheuren we het hele ding uiteen. Heerlijk.

De lobiani - ook vers brood, nu gevuld met bruine bonen en geserveerd met gepekelde groenten - heeft hetzelfde probleem als de bonen bij ons voorgerecht: smaakvol, maar je hunkert toch naar een druppel olie.

Wat kristallig
Als dessert zijn er drie soorten ijs: donkere chocoladesorbet, koriander-granaatappelsorbet, en stracciatella (€3,00). Koriander-granaatappel blijkt een erg goede, als niet meteen plaatsbare combinatie, en het ijs is wat kristallig. De donkere chocolade en stracciatella lijden daar niet onder.

Batoni Khinkali is een hartverwarmende kleine zaak die wordt gedreven door amateurs in de beste zin van het woord. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend, en we komen terug voor de khinkali en acharuli kachapuri.

Vorige proefwerken:
101 Gowrie (8)
Marovaan (5,5)

Neni (7)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Batoni Khinkali

Beukenplein 3hs
1092 BA Amsterdam

openingstijden: ma-do 18.00-23.00
vrij 16.00-23.00
za-zo 14.00-23.00 uur

020 3585491
facebook.com/batonikhinkali

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden