Plus

Het fastfood van Rotisserie East zit prima in elkaar (8-)

Rotisserie East verkoopt gewetenloos fastfood en noemt zich een 'Brooklynese bar'. Och ja. Het zit allemaal prima in elkaar.

Rotisserie East op het Beukenplein.Beeld Mats van Soolingen

Op de website van Rotisserie, een eetcafé met een locatie in de De Clercqstraat en één aan het Beukenplein, staat een grofkorrelig filmpje waarop je onder andere ziet dat de barkeeper zijn versgeklutste cocktails door een heel klein zeefje giet, en dat de kippendij er op funky contrabastonen wordt platgedrukt met een antiek gietijzeren strijkijzer. Nu denkt u misschien: onhandig zeg, zo'n strijkijzer, maar dat is dus typisch Brooklynees.

Want ­Rotisserie is een Brooklynese bar, leren we. Het heeft dus een echt Brooklynese inrichting met schoolstoeltjes, houten tafels en een bar, je kunt er authentiek Brooklynese specialiteiten eten als de zogenoemde 'Hamburger met Friet', de 'Geroosterde Kip', en 'Bier'. De menukaart is ­bovendien in het Engels, een taal die ook wordt gesproken in, u raadt het al, de New Yorkse wijk Brooklyn.

Goed in elkaar
Ik moet zeggen dat ik het bij binnenkomst allemaal wat geaffecteerd vind, maar ik bind razendsnel in. Want de boel zit hartstikke goed in elkaar: de bediening is vriendelijk, snel en goed ingevoerd, er is een leuke dranken- en cocktailkaart en het eten is vers, prima geprijsd en supersmakelijk. Rotisserie voert een vrij beperkte kaart zoals je in dit soort eetcafés nieuwe stijl veel ziet: wat snacks vooraf, hamburgers en een halve, hele of ­gefrituurde stukjes kip met bijgerechten. O ja, er zijn ook een paar salades, maar daar komen we dus niet voor.

Grapje natuurlijk. Als een zaak 'Brooklynese' (of z'n Europese evenknie, 'Berlinesk') wordt genoemd, indiceert dat meestal maar één ding: hipsters. Hier zijn jonge mensen en kale muren, de lampen zitten in vogelkooitjes (Brooklynees) of onder ouderwetse omakappen met kwastjes (Berlinesk). Er zijn hangplanten, golfplaten en als logo is een pentekening van een dier met 'Est. 2014' eronder. Kortom: de etablissementen zien eruit als ongeveer alle nieuwe zaken die de afgelopen twee jaar in ­Amsterdam zijn geopend. Rotisserie heeft ook een groot terras op het Beukenplein en er staat vrij heftige muziek op - een mix van piep-knorachtige dubstep en schreeuwerige hiphop.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

Rotisserie East
Beukenplein 17
1092 BA Amsterdam
ma-vr 16.00-00.00 uur
za & zo 16.00-22.00 uur
020 2358700
www.rotissserieamsterdam.nl

Best
De Royale with Cheese is een erg goede burger met sappig en rokerig vlees,een zachtzoet broodje en het authentieke fastfoodgevoel.

Minder
Het met marinade ingesmeerde velletje van de sappige geroosterde kip is hier en daar echt te donker geworden.

Opvallend
Rotisserie East is de tweede locatie van deze zaak; de andere zit op de De Clercqstraat.

Genoeg voor twee
Op de tafels staan emmertjes met bestek, veel servetten en sausjes: mosterd, ketchup en prima huisgemaakte ­barbecuesaus en piccalilly.
Uit de voorgerechtenlijst kiezen we de combi om te delen, die 'Fucking everything' heet, want zo praten ze in Brooklyn (€22,50). Op tafel komt een mand met daarin een flinke stapel vette bek: vreselijk goede, versgefrituurde kippendij in een broodjasje, uitstekende onion rings in knapperig beslag, een halve sparerib die gewillig van het bot valt en precies zoet en rokerig genoeg is.

De 'happy sticky chicken wings' zijn niet zo heel erg sticky - de marinade is vooral zuur en zo pittig dat we er zwetende wenkbrauwen van krijgen - en het geheel wordt geserveerd met huisgemaakte sriracha-mayonaise en ranchdressing (klassieke Amerikaanse dip- en slasaus op basis van karnemelk en kruiden). Het is fijn eten en méér dan genoeg voor twee.

Monsterlijke cheesecake
De Royale with Cheese (€8,75, de Franse naam van de McDonald's Quarter Pounder, zoals die beroemd werd in de film Pulp fiction) is verrukkelijk, gewetenloos fastfood; geserveerd in een papiertje, met een lichtgetoast zachtzoet broodje. De twee schijven vlees zijn rosé, hartig en rokerig, er zit zo'n vierkante plak smeltende cheddar op, huisgemaakte pickles en een zoete saus met paprika. Ongeveer één keer per jaar krijg ik trek in Mc­Donald's, maar als ik er dan iets eet valt het altijd goor tegen: waar ik dan eigenlijk zin in had, was zoiets als deze Rotisserieburger.

Het halve kippetje (€8,50) is ingesmeerd met een rokerige, curryachtige pasta en sappig: het kluift lekker weg, al is het vel op een paar plekken eigenlijk nét iets te donker geworden. We bestellen er huisgemaakte frites (€3,50) en een portie coleslaw (€3) bij, die allebei ook heel prima zijn: bij de friet zitten lekker veel kleine, knapperige frutsels waar ik erg van houd en de coleslaw is kraakvers. Wel wat aan de zoete kant, maar dat hoort een beetje bij deze stijl.

Als dessert kiezen we de pie van de dag (€5,50), een monsterlijk zware Snickers-cheesecake van koekjes, pinda's, ricotta, pindakaas en gestolde chocolade. Wederom erg goed - al krijgen we het bij lange na niet op. Een krap uur en veertien servetten verder rollen we naar buiten. Rotisserie is, als je de stijl kunt velen, een uitstekende plek om je op een katerige zondag eens flink te buiten te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden