Recept van de dag
Het eten waarmee ik ben opgegroeid: tjap tjoy uit Eindhoven
Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin.
Het Chinees-Indisch restaurant van mijn zus staat in een woonwijk in Eindhoven. Toen ik student was, werkte ik er. Nu staat haar zoon achter de balie. Hij neemt de afhaalbestellingen op. De klanten zijn vriendelijke buurtgenoten. Het Brabantse taaltje maakt het gemoedelijk. Alles loopt daardoor soepel en aangenaam. Niet de cynische opmerkingen of afstandelijkheid die we in Amsterdam gewend zijn. Ik was het alweer vergeten dat het zo in Eindhoven ging. De mensen tonen altijd belangstelling voor de dingen die je te vertellen hebt.
Ik ben in Eindhoven opgegroeid, het was een prima jeugd. Maar ik ben de band met de stad verloren. Een mat gevoel overvalt me elke keer wanneer ik kom aanrijden over de weidse straten van Woensel. Het is hetzelfde als hoe sneeuw de frisse tonen uit het geluid absorbeert. De omgeving dempt je emoties. Als kind had ik er nooit last van, toen fietste ik opgewekt door dezelfde buurt.
Ik kom er nu eens per maand om mijn vader en mijn zussen op te zoeken. Maar ik ga nooit meer de stad in. ’s Middags ga ik naar mijn vader, hij is nu boven de negentig. Hij kan het niet laten om veel te veel voor me te koken. Ik geniet ervan, maar ik krijg het niet allemaal op.
Daarna ga ik naar mijn twee zussen, ze hebben restaurants waar ze nog klassieke Chinees-Indische gerechten serveren. Ik ben ermee opgegroeid. Het hoort voor mij bij Eindhoven. Wanneer ik weer een beetje trek krijg, dan eet ik nog wat babi pangang en tjap tjoy.
Deze keer ging ik daarna nog wat drinken met twee Japanse kunstenaars. Ze zijn oud-personeel van me en wonen nu in Eindhoven. Ik was verrast; wat moesten deze jonge Japanners in Eindhoven aanvangen? Voor mij is het een stad om te verlaten, niet om naartoe te trekken. Ze namen me mee naar een fijn café dat ik niet kende.
Eindhoven heeft hun veel te bieden; royale studio’s en tal van activiteiten. Mijn blikveld heeft zich langzaam vernauwd en ik ben van de stad vervreemd. Maar het is er aangenaam en het bruist. De Japanners leren me hoezeer de stad zich heeft ontwikkeld. Ze zijn de nieuwe Eindhovenaren.
Zo eindigt een voldaan dagje Eindhoven, ik stap mijn auto in en ben toch blij dat ik weer naar Amsterdam mag. Ik rijd de snelweg op en fluister: ‘houdoe en bedankt hè.’
Tjap tjoy uit Eindhoven
Ingrediënten
scheutje Chinese kookwijn of sherry
scheutje oestersaus
2 el bakolie
1 tl maiszetmeel in wat water opgelost
stukje prei, schuin gesneden
¼ ui, gesneden
¼ komkommer in dunne, schuine schijfjes
handjevol taugé
5 champignons in schijfjes
stukje wortel in dunne partjes
2 blaadjes paksoi in schuine stukken
¼ paprika in reepjes gesneden
klein blikje bamboescheuten
5 peulen
Bereiding
Tjap tjoy kennen we van de Chinees. Het betekent ‘tien groenten’. De Nederlandse versie is uniek, dat komt door de groenten die hier beschikbaar zijn. Ze worden in een wok gebakken. Maar niet alles tegelijk, het wordt opgebouwd zodat alles even gaar de wok uitkomt.
Blancheer de taugé, wortel, peulen en de stukjes steel van de paksoigroenten zodat ze net gaar zijn. Verhit een wok of
koekenpan met wat bakolie. Bak de ui aan en voeg de prei toe. Zodra de geuren vrijkomen, voeg je beetje bij beetje de groenten toe, de harde eerst, die mogen het langst garen. Zet het vuur op zijn hoogst, blijf goed omscheppen. Voeg wat zout, peper en een scheutje kookwijn toe. Voeg wat oestersaus toe, proef of het op smaak is en voeg eventueel een mespuntje ve-tsin toe. Bind het af met de zetmeeloplossing. Zorg dat je niet alles tot gort kookt, de groenten moeten knapperig blijven. Schep het snel over op een bord.