PlusTafel van Grimm

Het ergste zijn de ijsjes voor health freaks

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: zomerijs.

Beeld Mara Grimm

Het komt ongetwijfeld omdat ik aan vakantie toe ben, maar ik ben even trendmoe. En dat terwijl ik rond deze tijd traditiegetrouw een van mijn favoriete onderwerpen bespreek: de nieuwste ijsjes. Zo schreef ik eerder over de comeback van de sorbet. Vorig jaar waren er de uit Italië overgewaaide broodjes ijs. En ook de nieuwe generatie softijsjes kwamen al aan bod. Die laatste zie je trouwens nog steeds heel veel en worden met de dag origineler. Zo lanceerde patissier Jurgen Koens vorige week Indisch geïnspireerde softijsjes met pandan, sereh, kokos en pinda.

Enfin. Daar blijft het niet bij. IJs is nog steeds zo hot dat nieuwe soorten en smaken over elkaar heen buitelen en dat ijs maken allang niet meer is voorbehouden aan ijssalons. Zo kwam Restaurant Zoldering in de Utrechtsestraat tijdens de lockdown met potten heerlijk kruidig kardemomijs. Burger Bar Deer Mama in De Pijp heeft een vegan softijsmachine. En patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht verkoopt sinds vorige maand huisgemaakt vanille-ijs.

Maar het is niet een en al feest. Zo zijn er vooral veel ijsjes die me gestolen kunnen worden. IJsjes van roze chocolade bijvoorbeeld, ijsjes met alcohol erin en vooral: ijsjes met zo ­idioot veel toppings dat het ­glazuur van je tanden spat als je er alleen al naar kijkt. Maar het ergste zijn de ijsjes voor health freaks: die met zo min mogelijk calorieën waren nog tot daaraan toe, maar er zijn opeens ook varianten met extra vezels en ­ijsjes waar proteïne aan is ­toegevoegd.

Van de weeromstuit ben ik naar de Nieuwendijk gewandeld voor het simpelste ijsje dat ik ken: dat van banketbakker Van der Linde. Dit familiebedrijf verkoopt al sinds jaar en dag maar één soort ijs en dat doen ze zo goed dat er standaard een rij staat. Het geheim? Het roomijs bestaat voor de helft uit verse slagroom. Het resultaat is verrukkelijk ongecompliceerd: een zoete, romige wolk die zachter is dan welk ander ijs dan ook. Ga deze zomer dus vooral gewoon naar de Nieuwendijk. Want al die trends? Die komen na de vakantie wel weer. 

Favoriete Amsterdamse ijssalons (naast Van der Linde)

1. Massimo Gelato

2. Pisa ijs

3. Monte Pelmo

4. Van Soest

5. Geitenboerderij Ridammerhoeve

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden