PlusAldus

Het ene fort is het andere niet: de Stelling van Amsterdam gaat ook weer open

De Stelling van Amsterdam, al 25 jaar Werelderfgoed, is zaterdag weer te bezoeken. Juke van Niekerk (55) verwacht drukte in de forten.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U bent directeur van de stichting die forten en waterlinies in Nederland ondersteunt. Is de Stelling van Amsterdam veranderd?

“Ja, veel forten hebben door her­bestemming een eigentijdse functie gekregen. Ons motto: if you don’t use it, you will lose it.”

De Stelling – een verdedigingslinie van forten, dijken en sluizen – hoeft Amsterdam dus niet meer tegen indringers te beschermen?

“Ooit moest die de stad verdedigen tegen de vijand; na 1945 werden de forten gebruikt om dienstweigeraars op te sluiten en munitie op te slaan. Na 1960 kwam er nagenoeg niemand meer, waardoor de biodiversiteit ­ontplofte. IJsvogels, vleermuizen en orchideeën zijn er volop. De Stelling beschermt ons misschien niet meer tegen indringers, maar wél tegen het volbouwen van de omgeving. Dat is mede te danken aan de status van Unesco werelderfgoed.”

Een eervolle titel.

“Zeker. Het is best een uitdaging om van de forten een toegankelijke a-locatie te maken. Ze moesten juist verscholen blijven, dus aan iets als parkeergelegenheid is oorspronkelijk nooit gedacht.”

Welk fort wordt vaak vergeten?

“Het Fort van Hoofddorp. Hier werd niks mee gedaan, maar heeft nu waanzinnige architectuur, werkruimtes en een restaurant. Fort bij Kudelstaart wordt een zeilfort en bij Fort bij Vijfhuizen kan je van moderne kunst genieten. Het ene fort is écht het andere fort niet.”

Dit weekend mag de Stelling weer open. Verwacht u veel bezoekers?

“Er zijn nog nooit zoveel bezoekers op onze website geweest als de afgelopen maanden. Het lijkt erop dat mensen staan te popelen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden