PlusNet open

Het Eberhardje heeft een eigen winkel gekregen

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: het Eberhardje.

Thomas Dillema
Eberhardje, Oudezijds Voorburgwal 74. Beeld Birgit Bijl
Eberhardje, Oudezijds Voorburgwal 74.Beeld Birgit Bijl

In een klein pand op de Oudezijds Voorburgwal hangt een bord met de naam van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Daar worden vanaf 23 september de koekjes verkocht die naar hem zijn vernoemd.

Bij binnenkomst valt je oog op een groot hartvormig embleem aan de muur met de drie andreaskruisen. Uit de linker bovenkant van het hart is een hap genomen, met daarboven weer drie kleinere hartjes. Het stelt het ‘Eberhardje’ voor.

Een lange rij witte koektrommels steekt opvallend af tegen de donkerbruine vloer. In dit gedeelte van de winkel, op een vide boven de kantoorruimtes van initiatiefnemers Résalieke Vlieger (53) en Ineke Kuiper (48), worden de koekjes verkocht. In een oude bakkersvitrine liggen de Eberhardjes, waarmee Amsterdammers hun eigen trommel kunnen komen vullen.

Mocht je geen koektrommel hebben, dan kun je een gevulde Eberhardjestrommel aanschaffen voor 9,95 euro. Een kartonnen doosje met koekjes kost 5,95 euro.

Het idee van Vlieger om koekjes te gaan bakken ontstond in 2017, vlak na het overlijden van Van der Laan. De inmiddels tot Amsterdamse lijfspreuk uitgegroeide uitspraak van de burgemeester: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’, is de inspiratie geweest voor de twee ondernemers.

De opbrengsten gaan voor een groot deel naar Stichting Hart voor je Stad, die projecten steunt die zich richten op het verbinden van mensen in Amsterdam.

Tips? open@parool.nl.

Eberhardje

Oudezijds Voorburgwal 74

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden