Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki

Het Chin. Ind. Restaurant als Nederlands cultureel erfgoed

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: benefietdiner Meer dan babi pangang.

Bij ons thuis was uiteten: babi pangang, ku lo yuk en saté, en mie voor mijn moeder. Niet te vaak. Het moest wel speciaal blijven. IJkpunten in mijn jeugd.

Bij de chinees mocht ik mijn eerste pilsje. Wel met een scheutje oud bruin erin, het instapmodel. Ik was twaalf. Toen was geluk nog heel gewoon.

Al die verjaardagen bij de chinees een dorp verderop, want dat was de beste volgens mijn ouders, met een bruggetje over een vijver, zoals het hoort.

En dan die keer waarvan we allemaal wel wisten dat het de laatste met mijn moeder was, maar we niks zeiden.

Oldschool Chinese restaurants en ik hebben een geschiedenis samen.

In Sea Palace zijn driehonderd liefhebbers bijeen voor een benefietdiner van de Stichting Meer dan babi pangang. Het streven is dat het Chin. Ind. Restaurant wordt opgenomen als Nederlands cultureel erfgoed.

Om tranen in de ogen te krijgen van geluk.

Alle tafels zijn afgeladen vol. Op de ronddraaiende schijf in het midden staan nu nog een hoop lege witte bakjes en diverse flessen wijn. Dat vind ik even wennen.

Mijn buurvrouw aan tafel vertelt wat ik kan verwachten: “Ik denk een Chinees banket. Dat is meestal acht gangen. Of twaalf. Of zestien.”

Okeej, en wat voor gerechten dan bijvoorbeeld?

Jinai Looi: “Een koude runderstoof. Er zit altijd kwal bij. Gesmolten vet van varkenspoot. En inktvis. En dat is één gerecht.”

Dat is inderdaad een hoop meer dan babi pangang.

Even later eet ik pittig buikspek, zwam, van alles en ook babi pangang, geroosterd varkensvlees dus, maar dan zonder die maïzenasaus waar Chinezen zelf zo hun neus voor ophalen.

Ik drink daar wel gewoon een pilsje bij.

Het woord is aan Michael Hu, voorzitter van de Fine Eastern Restaurants, 28 leden plus 2 vrienden: “Chinezen introduceerden de afhaal in Nederland en waren als eerste open op zondag. Het bord op schoot tijdens Studio Sport heeft tot welvaart geleid binnen de Chinese gemeenschap.”

Schitterende geschiedenisles.

Uiteraard is er ook een loterij, dit is een Chinese feestavond. De opbrengst is voor de documentaire over de Chin. Ind. Restaurantcultuur door Julie Ng, zoals afgelopen zaterdag beschreven in deze krant.

Per tafel zijn honderd loten te koop en er zijn 38 prijzen. Tel uit je winstkans. De meeste prijzen zijn flessen Golden Prosecco.

Ik koop vier lootjes, ik zit hier voor de goede zaak.

Andere prijzen zijn overigens wel een iPad, mobiele telefoon, espressoapparaat, dinercheques en een Chinees schilderij.

“Zonder witte lijst,” zegt presentator Erik Post, maar ik doe net alsof ik dat niet heb gehoord.

Wat benefietdiner Meer dan babi pangang
Waar Sea Palace, Oosterdokskade
Wie Julie Ng, Michael Hu, In-Soo Radstake, Pete Wu, Jinai Looi, Erik Post
Wanneer maandag 11 november, 18.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans heeft nu een Meer dan babi pangangkalender

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Michael Hu, voorzitter van Fine Eastern Restaurants (FER) en Erik Post, presentator van de avond: “Vroeger was het ‘Sambal bij?’, nu is het ‘Champagne bij?’” Beeld Hans van der Beek
Regisseur Julie Ng en producent In-Soo Radstake krijgen deze avond 14.000 euro voor hun documentaire over de Chin. Ind. Restaurantcultuur. Beeld Hans van der Beek
Het voltallige bestuur van de FER: Hemmy Wong, Xu Wu, Michael Hu en Ming Ip. Wu: “Chinees eten is hot.” Beeld Hans van der Beek
Disgenoten Xing Fen en Jinai Looi van kookstudio Het zesde geluk; een workshop bij haar is een van de loterijprijzen. (Ook al niet gewonnen.) Beeld Hans van der Beek
Pete Wu, auteur van De Bananengeneratie. Geel van ­buiten, wit van binnen. Met Maartje Ongering (producer Halal). Beeld Hans van der Beek
Babi pangang zoals hij hoort. Met Lam Chu Chan, Chi Keung Wu en Yuen Yen Wu van restaurant Jasmin Garden. Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden