Culinaire trend

Het bier van Artis en Oedipus past volledig in de tijd

Culinair journalist Mara Grimm probeert wekelijks een culinaire trend boven tafel te krijgen. Deze week: bier in Artis.

Biertje van Artis.

Geen idee hoe het precies kwam, want ik had het druk en ik houd niet echt van bier. Toch stond ik vorige week opeens op de presentatie van het eerste biertje van ­Artis. Het was een paar uur voor de groep 8-musical van mijn zoon zou beginnen. Mocht u geen kinderen hebben: groep 8-musicals zijn tearjerkers. Voor dat ­hele lagereschoolafscheid had niemand me gewaarschuwd, maar ik stond ’s ochtends om zeven uur al met tranen in mijn ogen hopeloos terug te verlangen naar de tijd dat mijn zoon nog elke week hand in hand met me door Artis wilde lopen.

Kortom: alles waar ook maar een béétje alcohol in zat was die dag meer dan welkom. Dus ging ik naar Micropia voor bier van in Artis gevangen gist. Dat past volledig in de tijd, want nu streekproducten in onze keukens zijn ingeburgerd, worden ook lokale drankjes een steeds grotere trend. Jeneverstokerijen hadden we al, maar daar komen er steeds meer bij. Ook wordt er volop kombucha in de stad gemaakt, bijvoorbeeld door de mannen van Butcha, die misschien wel de lekkerste van het land verkopen. Nog leuker vind ik dat Amsterdam tegenwoordig zelfs een eigen urban winery heeft: Chateau Amsterdam in Noord.

Bier wordt in Amsterdam uiteraard allang gebrouwen, maar nieuw is dat het nu bij voorkeur wordt gebrouwen met ingrediënten uit de buurt. Gist uit de stad is een mooi begin. Daarom sloegen Oedipus Brewing en de professoren van Artis en Micropia hun handen ineen. Gist is per slot van rekening een microbe – en daar zijn ze bij Artis dol op. De bierbrouwers ook, want gist produceert niet alleen de alcohol, maar geeft een bier ook zijn specifieke smaak. De splinternieuwe Wild ­Microbe Ale van Artis heeft een lekkere abrikoosachtige afdronk dankzij de pichia-gist die is gevangen bij de fruitbomen naast het Artis Insectarium. Ook prettig: het bier is een beetje zuur. Dus schonk ik nog maar eens in.

Niet veel later zat ik voor de laatste keer bij basisschool De Kleine Reus in de Nieuwe Looiersstraat. Mijn zoon en zijn beste vrienden zongen in leren jasje en met geschminkte stoppelbaardjes liedjes uit Grease. Voor de gelegenheid hadden ze nepsigaretten en met water gevulde bierflesjes in hun handen. Toen mijn zoon een slok nepbier nam verscheen er een enorme grijns op zijn gezicht; en door mijn tranen heen ook een op die van mij. Opeens wist ik zeker: binnen afzienbare tijd zou hij weer met me naar Artis willen. Misschien niet om hand in hand langs de pinguïns te lopen, maar wél om samen een biertje te drinken – en dat is vast minstens zo leuk.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm. Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden