PlusCulinaire trend

Het beste restaurant ter wereld heropent als burgerbar

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: de beste burgers ter wereld.

De cheeseburger van restaurant Noma in Kopenhagen.Beeld Ditte Isager

Het haalde zelfs CNN: het beste restaurant ter wereld gaat hamburgers verkopen. Noma in Kopenhagen maakte vorige week bekend dat het restaurant na een sluiting vanwege de coronacrisis zijn deuren tijdelijk zal heropenen als wijn- en burgerbar. In plaats van de gebruikelijke twintig gangen in het restaurant zelf, serveren ze nu slechts twee soorten burgers in de tuin: een cheeseburger en een veggie burger.

Niet iedereen was even enthousiast. De grootste kritiek op chef en eigenaar René Redzepi? Dat de meest innovatieve kok ter wereld met een minder voor de hand liggend idee had moeten komen. Dat Noma na jarenlang alleen maar wild op het menu te hebben gezet niet opeens rundvlees zou moeten gaan serveren. Dat het menu origineler had gemoeten. Want juist Noma had andere restaurants over de hele wereld moeten inspireren met een gouden idee.

Zelf dacht ik er anders over. Want dit ís een gouden idee. Ga maar na: én goddelijke hamburgers van de beste chef ter wereld én fantastische wijnen én die idyllische tuin met uitzicht op dat gigantische meer? Het Hof van Eden kan wel inpakken.

Daarnaast is de kans groot dat restaurants als Noma het roer definitief om moeten gooien. Dit soort culinaire bedevaartsoorden heeft jarenlang kunnen overleven dankzij het culinair toerisme. Reserveringen worden maanden van tevoren gemaakt door idioten als ik die speciaal naar Kopenhagen vliegen voor een lunch of diner. Dat kan voorlopig niet. En als het straks wél weer kan is het nog maar de vraag of we het gaan doen. Zelf kan ik niet wachten tot ik weer uit eten mag. Maar als het zover is steun ik liever lokale ondernemers dan dat ik in een vliegtuig stap. Ik gok dat de Denen er precies zo over denken.

Kortom: het wiel moet opnieuw worden uitgevonden. Noma doet dat door terug te gaan naar de basis. Innovatief? Misschien niet. Superslim? Dat zeker. Want zoals Redzepi zelf zegt: ‘We need to heal. So let’s have a glass and a burger.’

Mara GrimmBeeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden