null

PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Rik van de Westelaken: ‘Ik ben verliefd geworden op mijn nieuwe plekje in de Houthavens’

Beeld Sophie Saddington

Rik van de Westelaken (50), presentator van onder meer Wie is de Mol?, loopt het liefst elk boekwinkeltje binnen om wat rond te snuffelen. Hij heeft een favoriete grafsteen op begraafplaats Sint Barbara.

Anna Livia de Kort

Eerste keer Amsterdam

“Ik was een jaar of dertien, toen ik met mijn buurmeisje uit Uden voor het eerst – zonder ouders – naar de hoofdstad ging. De vrijheid die ik als klein jochie kreeg om Amsterdam te bestormen en te ontdekken, was zo bijzonder. We hebben op één dag wel drie musea bezocht. Stuiterend van al die prikkels zijn we geëindigd in Tuschinski voor Back to the Future. Na afloop schreven we deze unieke ervaring op in ons eigen wijkkrantje.”

Restaurant

“Met mijn vriend probeer ik vaak nieuwe restaurants uit, maar bij De Klepel op de Prinsenstraat komen we steeds terug. Een avond daar betekent goed Frans eten, fantastische bediening en lekkere wijnen waar het personeel veel over kan vertellen. Het is een feest om daar te vertoeven.”

Met pek en veren de stad uit

“Iedereen die vergeet dat de publieke ruimte van iedereen is. Dus de mevrouw die haar Birò op de stoep parkeert, de tieners die in het park keihard muziek afspelen, mensen die hun grofvuil op de verkeerde plek neerpleuren...”

Mijn buurt

“Ik ben verliefd geworden op mijn nieuwe plekje in de Houthavens – een fantastische buurt. Ik heb hier ruimte en rust gevonden die ik nooit eerder in de stad had ontdekt. Voor het eerst woon ik op een plek waar ik de skyline van Amsterdam zie, met uitzicht op Noord en de Silodam. In plaats van een overbuur drie meter verderop, zie ik nu de zon opkomen. Buiten, tijdens een wandeling over de Haparandadam voel ik de wind die langs mijn gezicht waait terwijl de stad wakker wordt. Dat is sprookjesachtig mooi.”

Geheim adresje

“Tijdens een van mijn coronawandelingen stuitte ik op het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt: een prachtig verborgen hofje. Je waant je hier in het Engeland van vijftig jaar geleden. Eigenlijk zou ik dit natuurlijk niet moeten vertellen, maar het is echt een hele toffe plek om te bezoeken.”

‘Op het Zaanhof waan je je in het Engeland van vijftig jaar geleden.’ Beeld Sophie Saddington
‘Op het Zaanhof waan je je in het Engeland van vijftig jaar geleden.’Beeld Sophie Saddington

Uitgaan

“Vroeger ging ik regelmatig met mijn vriendengroep naar de Reguliersdwarsstraat. Zodra het een klein beetje warm was, stonden we dan met elkaar op straat te drinken en te kletsen. Binnen waren die kroegen al snel te benauwd. Helaas ben ik er de laatste jaren weinig meer geweest.”

Winkel

“Bij elke boekenzaakje in Amsterdam dat ik zie, loop ik het liefst even naar binnen. Ik vind het heerlijk om wat rond te snuffelen. Bij mij in de buurt zit boekhandel De Dolfijn. Daar kom ik graag: het vriendelijke personeel heeft altijd wel suggesties.”

‘Het vriendelijke personeel van De Dolfijn heeft altijd wel suggesties.’ Beeld Sophie Saddington
‘Het vriendelijke personeel van De Dolfijn heeft altijd wel suggesties.’Beeld Sophie Saddington

Theater

“Carré blijft een legendarische plek. Ik heb hier al een hoop mooie voorstellingen gezien, maar ook zelf veel gewerkt. Zo mocht ik dit jaar vanuit Carré voor het eerst het Gouden Televizier-Ring Gala presenteren. De sfeer onder het publiek is in dit theater altijd goed. Echt waanzinnig om dan op z’n plek te mogen werken.”

Mooiste park

“Ik ben blij dat Amsterdam een paar toffe parken heeft, zoals het Westerpark en het Rembrandtpark. In het Vondelpark heb ik jarenlang veel kilometers hardgelopen en gewandeld. Maar de laatste jaren vind ik het meer een soort festivalterrein. Met het minste of geringste zit de halve wereld er met barbecues en kleedjes. Het is niet meer mijn park. Dat vind ik soms wel jammer.”

Begraafplaats

“Als ik op begraafplaats Sint Barbara ben, lijkt het alsof ik even de stad ontvlucht. Ik hoef er niet lang te zijn, maar kom er wel even tot bezinning. Ik heb daar zelfs een favoriete grafsteen met een bijzondere spreuk: ‘Wat sta je nou te kijken, ik lag liever ook op het strand.’ Altijd als ik er langsloop, geeft de steen mij een lach op mijn gezicht.”

 ‘Op mijn favoriete grafsteen staat ‘Wat sta je nou te kijken, ik lag liever ook op het strand.’’ Beeld Sophie Saddington
‘Op mijn favoriete grafsteen staat ‘Wat sta je nou te kijken, ik lag liever ook op het strand.’’Beeld Sophie Saddington

Museum

“Ik houd van fotografie en fotokunst en ben daarom een liefhebber van Huis Marseille, aan de Keizersgracht. Meestal is de kunst die ze tentoonstellen mooi, soms weet ik niet goed wat ik ervan moet vinden, maar dat is ook goed.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden