Herman Koch doet zijn kunstje met duivels plezier

We kennen Koch als de ­schrijver in wiens boeken op het eerst ­gezicht alles normaal is, maar uiteindelijk niets is wat het lijkt Beeld -

Makkelijk Leven gaat over een schrijver die wereldberoemd is geworden met het boek Makkelijk Leven. Hij verkocht er wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren van.

'Ik schrijf zelfhulpboeken.' Dat is de eerste zin van het Boekenweek­geschenk van dit jaar.

Als een schrijver een titel voor een boek verzint en dat boek, met diezelfde titel, in dat boek voorkomt, kun je je daar van alles bij afvragen. Bijvoorbeeld: is het Boekenweekgeschenk dan ook een zelfhulpboek?

Minder fraaie eigenschap
We mogen niets verklappen, maar Koch zou Koch niet zijn als hij met dat gegeven niet zou spelen. Die schrijver - niet Herman Koch, maar de door Herman Koch bedachte Tom Sanders - denkt dat hij het allemaal goed voor elkaar heeft. Succesvol, een vrouw waar hij al lang gelukkig mee getrouwd is, en twee zonen.

Tot hij op een dag geconfronteerd wordt met een minder fraaie eigenschap van zijn jongste zoon. Op een feestje bij hem thuis verneemt hij van zijn schoondochter dat zijn zoon iets ergs heeft gedaan. En niet voor de eerste keer.

'Wat heb je gedaan? vroeg ik haar in stilte. Wat heb je in godsnaam gedaan om hem zover te krijgen?' laat Koch Tom Sanders in eerste instantie denken. Want de idylle, het makkelijke leven dat hij tot dan toe leidt, mag natuurlijk niet verstoord worden.

Duivels plezier
En hier komt het succesboek ­Makkelijk Leven in het Boekenweekgeschenk Makkelijk Leven al nadrukkelijk om de hoek kijken. Volgens de eerste van de elf regels, die als een soort samenvatting achterin Makkelijk Leven zijn opgenomen, moet hij niets doen. Die regel luidt: 'Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken.'

Moet Tom Sanders die raad in de wind slaan? Of moet hij zijn zoon aanspreken op zijn gedrag?

Dat is het dilemma waar het in ­Makkelijk Leven om draait, en Koch laat Tom Sanders met duivels plezier tussen die twee mogelijkheden heen en weer zwemmen en drijft hem met nog meer plezier in het nauw.

Zoals hij ook met veel plezier - zoals gebruikelijk in zijn boeken - uithaalt naar van alles en nog wat in de samenleving. Naar op vakantie gaan bijvoorbeeld, feestjes bij je thuis, ­echtelijke ruzies, en nog zo wat sneertjes naar de condition humaine.

Grapje van Koch
En naar het zelfhulpboek. De boodschap, zo laat Koch Tom Sanders ­betogen, is vaak samen te vatten op een half A4'tje, maar het gaat erom dat uit te smeren over driehonderd pagina's. 'Die driehonderd pagina's dienen een doel: mensen zijn eerder bereid om €19,99 neer te tellen voor een boek dan voor een A4'tje.'

Grapje van Koch. Al op pagina 16 schrijft hij: 'En dan tot slot nog iets: dit is net zo'n boek waarin iemand die zelfhulpboeken schrijft zijn eigen ­leven niet op orde heeft.'

Ja ja. We kennen Koch als de ­schrijver in wiens boeken op het
eerst ­gezicht alles normaal is, maar uiteindelijk niets is wat het lijkt. ­(Deze schrijfmethode wordt wat sleets.)

En zo is het in het vaardige, vrij luchtige Boekenweekgeschenk ­Makkelijk Leven ook.

Gratis bij ­besteding van ­tenminste €12,50 aan Nederlandstalige boeken Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden