Plus

Herkenbare millennialhoeken bij Leids Cabaret Festival on tour

Drie keer komedie tijdens de finalistentour van het Leids Cabaret Festival. Wie maakt de meeste indruk?

Mike Peek
Jasper van der Veen. Beeld Martin Oudshoorn
Jasper van der Veen.Beeld Martin Oudshoorn

Dat Jasper van der Veen op het Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht sleepte, is niet zo gek. Hij heeft een sympathieke, open uitstraling en zoekt zijn humor in herkenbare millennialhoeken.

Als 31-jarige krijgt hij op feestjes niet langer flessen bier naar zijn hoofd geslingerd, maar struikelt hij over het speelgoed. Zijn vader heeft alvast hekjes boven aan de trap gemonteerd. No pressure.

De Groningse comedian is gezegend met een elastisch lijf, dat hem in staat stelt zijn eigen zoektocht naar betekenis te vergelijken met de dans van een paradijsvogel.

Ook geeft hij een overtuigende imitatie van grootstedelijke hipsters ten beste.
Van der Veen speelde een poosje bij Comedytrain en werd recent ingelijfd door De Keet, het nieuwe impresariaat van Jochem Myjer.

Dertien in het dozijn
Ondanks zijn talenten lijkt dat een behoorlijke gok. Van dit type stand-upper gaan er namelijk minstens dertien in het dozijn.

Van der Veen is ervaren, ja. Zijn verhaal over klimaatspijbelaars, die verantwoordelijkheid nemen voor een probleem dat zijn eigen generatie negeert, is zelfs behoorlijk goed. Maar een erg originele of interessante geest heeft hij niet. Tijdens zijn interactie met de zaal blijkt Van der Veen ook geen groots improvisator.

Cabaret

FINALISTENTOUR LEIDS CABARET FESTIVAL
Door Jasper van der Veen, Gavin Reijnders, Senne Guns
Gezien 22/3, De Meervaart
Te zien 26-30/3, Theater Bellevue

Stiekem maakt de 21-jarige Gavin Reijnders een stuk nieuwsgieriger. Hij is minder ver in zijn ontwikkeling dan Van der Veen, maar heeft nu al een sterkere persoonlijkheid. Reijnders is, zoals een vriendin tegen hem zei, 'zo heerlijk extra'. Waarbij extra ongeveer hetzelfde betekent als nichterig, maar dan iets hipper.

Hij dartelt in een retro tuinbroek over het podium en vertelt over ditjes en datjes, zusjes en zootjes. Zac Efron is zijn idool en High School Musical de beste film ooit.

Multi-getalenteerd
Door zijn jeugdige, nonchalante uitstraling lijkt het aanvankelijk allemaal oppervlakkig, maar Reijnders heeft best het een en ander te melden over de positie van jonge homoseksuelen. Zijn vader had een prima reactie op zijn coming-out, maar adviseerde hem wel om het in zijn cabaret niet te veel over homoseksualiteit te hebben.

Iedereen roept altijd dat je lekker jezelf moet zijn, maar dat geldt blijkbaar niet als je gay bent. Reijnders propt uiteindelijk te veel grote thema's in zijn halfuurtje (Depressie! Eenzaamheid!), maar is een innemende performer met een dijk van een zangstem. Zeker het knetterende 'Romantiek is voor de hetero's', laat zien dat hij tevens talent heeft voor liedjes schrijven.

De derde finalist, Senne Guns, heeft ook een muzikale carrière in België en kan daarom niet altijd spelen tijdens de tour. Wie in plaats van Guns het duo Vlamousse krijgt voorgeschoteld, hoeft zich gelukkig niet ­bekocht te voelen.

Maya van As en Brigitte van Bakel wonnen de Studentenjuryprijs met schaamteloze comedy over kutten, lullen én hun vriendschap. Omdat Van Bakel een kleurtje heeft ('subtiel, maar het is er wel'), wordt het echter ook comedy over De Witte Mens en hoe die zich nog altijd bijzonder ongemakkelijk verhoudt tot het slavernijverleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden