null Beeld

Heen en weer

PlusVoorwoord PS van de Week

Judith Zilversmit

Een tram of busbestuurder zit prominent in het zicht van zijn of haar passagiers. Wie instapt, groet (als het meezit) de chauffeur en ziet daarna hoe de bus of tram soepeltjes door de drukte wordt geloodst. Hoe anders is dit bij de pont, waar de bestuurdersplek zich ergens bovenin bevindt. Heeft u een beeld van de schipper die u heen en weer vaart?

Fotograaf Linette Raven besloot anderhalf jaar geleden de schippers van de ponten een gezicht te geven. Bij elke oversteek nam ze haar camera mee en vroeg ze hen te poseren. In deze PS zien we het resultaat.

Bij het bekijken van deze foto’s realiseerde ik me dat mijn relatie met de pont is veranderd. Als Amsterdamse fietser heb ik die pontjes lang als hinderlijk ervaren, als een oponthoud waarop ik niet zat te wachten (en al helemaal niet als ik aan de late kant was). De laatste jaren is dat negatieve sentiment omgebogen in een gevoel van vrijheid: elke keer als ik op de pont sta, kom ik verplicht tot rust en heb ik de tijd de omgeving in me op te nemen. Het station of de A’DAM-Toren verandert vanaf de pont langzaam in een vergezicht. Ik zie hoe mooi onze stad is.

Amsterdammers zijn in het algemeen enthousiast over hun ponten. De reisjes over het water krijgen de hoogste beoordelingen van al het openbaar vervoer in de stad. Het werk op de ponten wordt ook hoog gewaardeerd: wie bij GVB Veren in dienst gaat, blijft er vaak hangen.

Frans Tienstra (64) heeft als pontveerschipper de meeste dienstjaren van de stad. Hij noemt zichzelf gekscherend ‘de admiraal van de GVB-vloot’. Nog twee jaar gaat hij heen en weer tussen Noord en Centrum en dan kan ‘de admiraal’ met pensioen. “Het is schitterend om zo vaak op het Amsterdamse water te mogen zijn. Je vaart hier regelmatig in een levend schilderij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden