Recept van de dag

Heel erg veel kippies in ’n pan

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Smulpaap Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Afgelopen vrijdag hadden we een familiefeest in een Zuid-Hollandse stad. Er werd geproost, gezongen en slagroomtaart gegeten. Terwijl ik in gesprek was met mijn schoonvader, ging het alarm op zijn telefoon af. Hij sprong op en meldde dat het tijd was om de pannen op te zetten. Hij liep naar de bar waarachter twee paellapan-achtige gevaarten stonden met daarop de tekst ‘Kippiepan’. Ik besteedde er geen aandacht aan, tot de wekker een half uur later opnieuw ging. Kippietijd! Of ik wilde helpen met het uitserveren van de kip.

Ik tilde het deksel van de pan. Wat opdoemde, leek een scène uit een horrorfilm met in de hoofdrol kip. Er lagen keurig gesorteerd honderden kipgehaktballetjes, dijtjes, kluifjes, vleugeltjes en spiesjes. Alsof ze door een neu­rotische slager waren gegaard, opgestapeld en begraven onder ketjap manis en zoete chilisaus. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel kip in een pan had gezien.

Ik keek naar de ongeveer zestig gasten en vroeg me af hoe zij ooit zo’n hoeveelheid kip op konden krijgen. Terwijl ik nog was bedwelmd door de kippengeur, tilde iemand het deksel van de volgende pan. Ook daaronder lag genoeg kip om de hele stad te kunnen voorzien. Mijn schoonmoeder stamelde dat zij al tegen de man van de Kippiepan had gezegd dat het te veel zou zijn, maar de volhardende kipverkoper had haar toch een tweede pan aangeraden. Uiteindelijk ging iedere gast met een bakje kip naar huis.

Mocht je na een gebraden kip of een feest met kipkluifjes nou wat overhebben, dan is het fantastisch te verwerken in soepen, salades of mijn favoriete pastei, met dragon en gedroogde paddenstoeltjes. Als je geen restjes hebt, kun je ook goede kippendijen gebruiken.

Kippastei

Ingrediënten
½ liter bouillon (maak bouillon van karkas)
150 g gerookt spek
300 g kippenvlees
3 tl mosterdzaad
1 tl gemberpoeder
2 kruidnagels
50 g boter
10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
1 ui
1 glas witte wijn
1 pastinaak
1 peen
3 preien
½ bos dragon
1 citroen
250 g bladerdeeg
1 ei

Bereiding

Snijd de kip en het spek in blokjes. Week het eekhoorntjesbrood in lauw water. Meng het vlees met de specerijen en bloem. Bak in een zware ovenbestendige pan kort de ge­snipperde ui in de boter aan en voeg daarna het vlees toe. Braad alles aan. Voeg het eekhoorntjesbrood inclusief het vocht, de bouillon, wijn en specerijen toe en breng aan de kook. Zet dan de pan met deksel 1,5 uur in een op 150 graden voorverwarmde oven. Snijd de peen en pastinaak in blokjes en de gewassen prei in ringen. Meng met het vlees. Zet nog een half­uur in de oven. Breng op smaak met een beetje citroensap, gesneden dragon, geraspte citroenschil, zout en peper. Stort het vleesmengsel in een ronde ovenschaal. Maak van aluminiumfolie een schoorsteentje en plaats dit midden in de ovenschaal. Dek het vlees netjes af met ­bladerdeeg. Bestrijk met ei. Bak de pastei op 180 graden in 40 minuten bruin en krokant.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden