PlusQ&A

Harry Macqueen regisseerde Supernova: ‘Dit is geen film van grote gebaren’

Met Supernova levert de Britse acteur Harry Macqueen (37) zijn tweede speelfilm als regisseur af. Colin Firth en Stanley Tucci spelen het stel Sam en Tusker, die Tuskers vroege dementie een plek moeten geven.

Joost Broeren-Huitenga
Supernova. Beeld
Supernova.

Hoe leefde u zich in dit zware onderwerp in?

“Ik heb veel research gedaan in de vier jaar dat ik aan het script werkte. Ik sprak met patiënten en hun familieleden en heb ook een tijdje vrijwilligerswerk in een ziekenhuis gedaan. Daarbij ging het me niet alleen om de mensen die met dementie moeten leren leven, maar net zo goed om hun naasten, die het ook een plek moeten geven. Ik voelde een enorme verantwoordelijkheid om met dit ­verhaal recht te doen aan hun ervaringen.”

Waarom koos u de titel Supernova?

“Het verwijst naar het moment waarop een ster uitdooft. De explosie waarmee dat gebeurt levert het felste licht in het universum. Dat is Tusker – hij is stervende, maar in dat proces straalt hij op zijn helderst. Tegelijkertijd slaat het ook op de relatie van Tusker en Sam; ook die maakt een supernova door. En het reflecteert Tuskers gemoed: nu hij zijn sterfelijkheid overziet, kijkt hij naar de kosmos en vindt hij daar een vorm van troost.”

Net als in uw debuutfilm Hinterland speelt de natuur een belangrijke bijrol.

“Het zijn allebei roadmovies – daarin weerspiegelt de omgeving heel vaak het verhaal of de emoties. Dit piepkleine, persoonlijke verhaal wilden we plaatsen in een omgeving die zowel romantisch als ruig is. Daarom kozen we voor het Lake District, in het noorden van Engeland. Het is geen film van grote gebaren, juist niet, maar die natuur benadrukt hoe monumentaal het is wat zij meemaken.”

Heeft het feit dat u zelf acteur bent invloed op uw werk als regisseur?

“Absoluut. Ik ben niet opgeleid als regisseur en heb ook nog niet veel ervaring in die rol, dus het was een enorme uitdaging om, na een piepklein debuut met een crew van zes man, nu een veel groter project aan te pakken. Ik heb geleerd hoe je een film maakt door het te doen. Maar het werk met Stanley en Colin ging eigenlijk vanzelf, omdat we een gedeeld vocabulaire hebben. Ik ken de verschillende processen die je als acteur kunt doorlopen om een personage vorm te geven.”

Kunt u zich voorstellen dat andere acteurs deze rollen zouden spelen?

“Nu niet meer, nee, absoluut niet. Ik schreef Supernova niet met hen in gedachten, maar nu de film af is, voelt het onvermijdelijk dat Stanley en Colin deze personages spelen. Al hebben we wel nog lang getwijfeld wie van hen welke rol zou spelen. Toen we uiteindelijk de knoop doorhakten, wisten we allemaal dat het de juiste keuze was, maar waren ze allebei ook teleurgesteld dat ze de andere rol niet konden spelen. We hebben nog grappen gemaakt dat we de andere versie óók zouden filmen. Dat zou een heel andere film zijn geworden, denk ik – niet per se beter of slechter, maar wel anders.”

Supernova is te zien in Cinecenter, FC Hyena, De Filmhallen, City, Studio/K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden