PlusMeneer & Mevrouw Hamersma

Harissagehaktballen met rijst uit de oven

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: harissagehaktballen met rijst uit de oven. 

Beeld RV

Behalve veel gepuzzeld schijnt er momenteel ook veel gelezen te worden. Alleen kopen we nauwelijks nieuwe boeken en pakken we van het stapeltje naast de bank dat toch al steeds hoger werd. Naar verluidt ligt de boekverkoop zeventig procent lager dan voor de crisis. Zelfs het almachtige Bol.com kan het tij niet keren.

Ook ‘het kookboek’, de laatste jaren juist populairder dan ooit, is op een laag pitje beland. Waarschijnlijk omdat ook in dit geval nog volop inspiratie geput kan worden uit eerder aangeschafte titels, waarvan de uiterste consumptiedatum nog niet verstreken is. Daarbij moesten we natuurlijk ook zo veel mogelijk bevriende restaurants steunen door met zijn allen daar te bestellen. Maar gelukkig lijkt het gas er weer wat op te gaan.

Ondertussen heeft mevrouw Hamersma haar kookboek­winkel heropend en kwam zij de eerste dagen bijna handgel te kort. En ook thuis durven we weer bezoek aan. Met zijn vieren op gepaste afstand blijven vormt bij ons geen probleem aan een tafel waaraan veertien mensen kunnen zitten.

‘Elke gezellige rode’

Alleen het al lang geleden geplande diner met onze eet- en drinkvrienden Yvette van Boven en haar partner-fotograaf Oof Verschuren laat nog even op zich wachten. Ze zitten in haar geboorteland Ierland en kunnen daar voorlopig nog niet weg. “Ach, dan maak ik wat uit haar nieuwe boek en is het net of ze er toch zijn,” zei mevrouw Hamersma opgewekt. Maar met alle respect voor Ierland, ik zag ons bij haar harissagehaktballen geen Guinness drinken.

Zodoende zaten we niet veel later niet aan het bruine stout, maar aan de rode wijn. Nu zijn gehaktballen overigens helemaal niet zo kieskeurig. Verschillende naslagwerken over wijn-spijs menen zelfs dat ‘elke gezellige rode’ past. Maar als het om wijn gaat, ben ik nu eenmaal niet van de half-om-halve maatregelen.

Eerst maar eens gefinetuned met Italië in het vizier. Dit vanuit de wetenschap dat Italiaans rood bij een warme tomaten­bereiding, waarin het recept voorziet, bijna altijd goed is. ­Vervolgens zocht ik verder naar een rosso die juist wat meer met de specerijen optrok en verfrissend was bij de harissa, bijvoorbeeld.

Zoals de frappato, de meest lichtvoetige van alle Siciliaanse blauwe druiven. Eentje die, wat koeler geserveerd, geurde naar rode bosaardbeitjes en in de mond zurige kersjes en koelkastfrisse frambozen ­presenteerde.

Kameleon

Daarentegen haakte een veel stevigere negroamaro juist weer mooi aan bij de koriander en het karwijzaad. Een Zuid-Franse carignan ontpopte zich als een vinologische kameleon. Als er een druif is die kan meekleuren met veel kruiden, specerijen en vettigheid, dan is het deze.

“O, maar ook als we straks klaar zijn met eten, lust ik daar nog wel een glaasje van hoor,” zei mevrouw Hamersma.

Harolds tip

Voor literatuur lezende voetballiefhebbers is er Hard Gras. En voor lekkerbekken die het niveau culiklets wensen te ontstijgen, is er Bouillon, een cultureel gastronomisch magazine in boekvorm dat vier keer per jaar verschijnt. Wij hebben weer gesmuld van het voorjaarsnummer. Zo lazen we daar bijvoorbeeld in dat Tunesiërs harissa graag als marmelade op hun brood smeren. 

Home Made Basics, Yvette van Boven, Nijgh Cuisine, €39,99.Beeld RV

Voor de saus

2 flinke sjalotten, in ringen
wat el olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl gemalen koriander
2 tl karwijzaad
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
1 blik (400 g) gepelde tomaten, fijngeknepen
sap van 1 citroen

Voor de ballen

500 g half-om-halfgehakt
100 g gare rijst
1 ei
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
schil van 1 citroen, fijngeraspt
zeezout en zwarte peper

Harissagehaktballen met rijst uit de oven (voor 4 personen)

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Meng alle ingrediënten voor de ballen, breng het rijst-gehaktmengsel op smaak met zout en peper en kneed het goed door.

Was uw handen en vorm er met natte handen (dan plakt het gehakt minder) kleine ballen van ter grootte van een golfbal.

Maak de saus. Fruit de sjalot in de olijfolie in een steelpan op half hoog vuur tot hij lichtbruin kleurt. Voeg de knoflook, koriander, het karwijzaad en de harissa toe en bak zo’n 2-3 minuten mee, tot de specerijen gaan geuren. Schenk de tomatenpulp erbij, breng de saus aan de kook, proef even en roer het citroensap erdoor. Zet het vuur uit.

Leg de gehaktballen iets uit elkaar in een ovenschaal en schenk de saus erover. Zet de schaal 25 minuten in de oven, tot de ballen gaar zijn en de saus bubbelt.

Serveren met rijst of brood en een salade.

Online

Filet Mignon 2017
Carignan ‘Vieilles Vignes’,
Vin de France, Frankrijk
€7 (rood)
De Bruijn Wijnkopers

Speciaalzaak

Masseria Li Veli 2018
Negroamaro ‘Primonero’,
Salento, Italië
€9,95 (rood)
Wijnkoperij De Gouden Ton
Willemsparkweg 158, Utrechtsestraat 94

Supermarkt

Feudo di Santa Tresa 2018
Frappato, Sicilië, Italië
€7,50 (rood; biologisch)
Ekoplaza

Wijnkenner Harold Hamersma en kookboekenexpert Karin Richter.Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden