Hang naar houtvrij

'Kijk toch eens! Wat prachtig, die kerkramen...'' Zat ik op een bustrip naar Lourdes die tijdens een tussenstop een zestiende-eeuwse kapel aandeed? Of was ik beland in een proeverij van miswijnen? Geen van beide. Deze ongelovige - hoewel, ik ben erg into Bacchus - zat gewoon in een restaurant waar naast mij iemand de glycerinesporen die langs de binnenkant van zijn glas naar beneden bogen aan het bezingen was.

''Dit is het kenmerk van grote wijn,'' hoorde ik hem tegen zijn gezelschap beweren. Fijn dat inderdaad sommige wijnen kerkraamvormige glycerinesporen achterlaten, maar dat verklaart de inhoud van het glas nog niet heilig. Voor je het weet komt er een nieuw bedevaartsoord. Waar we nu eens niet een bloed huilende Maria mogen bewonderen, maar waar we voor een glasbak van glas in lood een kaarsje mogen branden. Onterecht.

Voor kerkramen in het wijnglas geldt hetzelfde als voor medailles op het wijnetiket: ze zijn geen enkele garantie voor lekker. Nu geldt dat voor meer mededelingen. De meest hardnekkige is de mare over eikenhout. Een echte 'élevé en barriques' of anders toch zeker een wijn die 'aged in French and American oak' is, klinkt luxe en zo'n wijn moet dus ook wel lekkerder zijn dan gewone. Geregeld zou je echter een wijnmaker met de duigen van zijn eigen vaten op zijn flikker geven. Dan krijg je plankensap in plaats van wijn. Geen vruchtje meer te ontdekken. Puur en onvervalst vloeibaar hout proef je dan. En klussers weten dat dit maar voor één ding geschikt is: om rotte kozijnen mee te repareren.

Een goede wijnmaker wil natuurlijk geen plankensap of eikenelixer maken. Hout gebruikt hij met mate. Ooit heb ik er eentje treffend horen formuleren: 'Hout is de peper en het zout en niet de hoofdmaaltijd'.

Inmiddels is er trouwens ook een tegentrend. Ik kom steeds vaker etiketten tegen waarop 'unwooded' staat, veelal bij witte wijn. Van de week kreeg ik uit Zuid-Afrika twee chenin blancs, waarvan er eentje zo'n toevoeging had. 'Ongehout' berichtte het etiket van Groot Parys 'Die Tweede Droom' 2008, afkomstig van een biologisch werkend bedrijf in Paarl dat door Nederlanders wordt bestierd.

Hun hang naar houtvrij gaat zelfs zo ver dat de fles is afgesloten met een Vinolok, een glazen stopper die - in tegenstelling tot een kurk - volstrekt geur- en smaakneutraal is. Voor 7,45 euro proef ik een stevig witte die strooit met rijpe peren, suikermeloen en koele citrus.

De tweede fles (8,45 euro) is ook houtvrij maar kent nog een toevoeging: 'spontane gisting'. Da's een spannende manier van produceren, omdat de wijnmaker gebruik maakt van de natuurlijke gistculturen op de druif en uit de wijnkelder. Maar die doen niet altijd wat ze moeten doen. Dan ze slaan helemaal niet aan. Of ze 'slaan af' als de wijn nog niet het juiste alcoholpercentage heeft bereikt. Grote producenten vermijden ze dan ook. Stel je voor, je verspeelt een paar miljoen liter door een speling van de natuur. Zij kiezen bijna altijd voor gecultiveerde fabrieksgisten. Behalve dat deze wel voorspelbaar zijn, kunnen ze elk smaakkenmerk dat een druif in zijn dna heeft, extra benadrukken. Wilt u meer mango in uw chardonnay? Dan krijgt u meer mango. Meer abrikoos in de viognier? Alstublieft. Passievrucht in de sauvignon blanc? Mag het ietsje meer zijn?

Maar bij Groot Parys hebben ze het avontuur aangedurfd. De 'spontane' ruikt wat onstuimiger en minder gepolijst. Geheimzinniger. Ook hier peer, meloen en citrus maar dan uit de verwilderde boomgaard en moestuin van een verlaten boerderij. Er is meer diepte, spanning, wat romigheid. Ik laat het glas een paar minuten staan en bespeur dan plots versgedraaide suikerspin, gebakken appel en banaan. Het verschil tussen een gecultiveerde Paarl en een echte...

Importeur Winematters levert niet aan winkels, maar bezorgt aan huis.
www.winematters.nl Telefoon: 06 1833 4966

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden