Aldus

Handmassage geven om eenzaamheid op te sporen: ‘Door aanraking gaan mensen praten over moeilijke dingen’

Daisy Hatusupy (37) wil tien vrijwilligers leren handmassages te geven aan kwetsbare Amsterdammers uit de Burgemeester Tellegenbuurt, om zo gevoelens van eenzaamheid op te sporen.

Marijne Beijen
'Door aanraking gaan mensen makkelijker op een diepere laag praten over moeilijke dingen.' Beeld Shutterstock
'Door aanraking gaan mensen makkelijker op een diepere laag praten over moeilijke dingen.'Beeld Shutterstock

U woont in Hilversum, maar uw project is gericht op de Burgemeester Tellegenbuurt in De Pijp.

“Mijn opa van 86 woont daar en ik geef hem mantelzorg, dus ik ben er meermaals per week. In buurtgebouw Henrick de Keijser speelt hij gitaar met zijn band en drinkt hij een biertje. Laatst lag er daar een folder van de gemeente, die zocht projecten voor de wijk. En ik liep toevallig al met het idee om mijn handmassageproject daar aan te bieden.”

Wat is dat handmassageproject?

“In 2014 was ik vrijwilliger in een ziekenhuis en daar gaf een vrouw, Marion Hofstra-van den Boogaard, handmassagetrainingen. Ik deed mee en ben daarna op haar verzoek de training verder gaan verspreiden in de verpleeghuiszorg, de gehandicaptenzorg en in wijkhuizen. Vraag een kapper, een pedicure, een fysio, iedereen met een contactberoep zal zeggen: op het moment dat je iemand gaat aanraken, gaan ze makkelijker praten over moeilijke dingen.”

Sneller dan als je een bakje koffie drinkt.

“Precies. Daarnaast geeft massage ontspanning, daardoor ontstaat er snel een vertrouwde sfeer. De gesprekken zorgen ervoor dat oude passies of talenten weer zichtbaar worden. In de training leer ik vrijwilligers masseren en hoe ze uitvinden welk gevoel van eenzaamheid er speelt bij iemand – je hebt wel dertien vormen.”

Er zijn dertien soorten eenzaamheid?

“Ja, bizar hè? Interpersoonlijke eenzaamheid, iemand missen, is bijvoorbeeld heel anders dan sociale eenzaamheid. En elke vorm vereist weer een andere aanpak. Familie zegt gauw: ‘Ga anders bingo spelen, mam’. Maar dat is niet altijd wat iemand nodig heeft. Met dit project wil ik mensen op de juiste manier een stapje verder helpen.”

Tussen 6 en 20 februari kan er door de buurt gestemd worden. 21 februari maakte de gemeente bekend welke projecten subsidie krijgen in het kader van Buurtbudget Zuid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden