Aldus

Handboekje voor de vastentijd: ‘God mag nog wel bij mensen naar binnen’

Woensdag begint de vastentijd. ­Anne-Mareike Schol-Wetter (40) van het Nederlands Bijbelgenootschap stelde een handboekje samen.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De titel van het boekje luidt: Niet van brood alleen. Wat dan nog meer?

“Het volk van Israël dat door de woestijn trekt, bevrijd van slavernij, beseft dat voedsel en een dak boven je hoofd niet genoeg zijn om te leven. Dat ‘meer’, dat is het woord van God.”

Hoe moeten we het boekje gebruiken?

“We hebben er 17.500 laten drukken, en die zijn bijna op. Maar op de app Mijn Bijbel kan iedereen het alsnog lezen. Elke zondag tijdens de vastentijd stellen we een Bijbeltekst voor, te beginnen met Jezus in de woestijn. Elke woensdag en elke vrijdag zijn er podcasts, die kun je downloaden via een QR-code.”

Veel mensen zeggen ‘vasten’, maar de komende weken heten ook wel de ‘veertigdagentijd’, de ‘lijdenstijd’ en de ‘woestijnperiode’. Wat is uw favoriete benaming?

“Ik vast niet heel bewust, dus mij ­persoonlijk past lijdenstijd beter, vanwege het lijden van Christus en de wereld. Maar vastentijd sluit mooi aan bij het boekje. Vasten is niet alleen iets weglaten, het is ruimte maken voor iets anders. Bijvoorbeeld in plaats van sociale media wat meer Bijbellezen.”

Is er een verband tussen de lijdenstijd en de coronatijd?

“We zijn ons bewuster dan ooit van alles wat het leven de moeite waard maakt, door de ontmoetingen die wegvallen. Maar God mag nog wel bij mensen naar binnen.”

Kijkt u uit naar Pasen?

“Uitkijken naar, dat heb ik mezelf een beetje afgeleerd. We leven van dag tot dag. Misschien kan er weer iets met Pasen, en vieren we op bescheiden wijze het begin van het nieuwe leven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden