Hakata Senpachi

Bruin eetcafé, maar wel Japans

Johannes van Dam

De Wielingenstraat is geen voor de hand liggende locatie, maar liefhebbers van Japans eten weten die te vinden. Hakata Senpachi heeft als specialiteit yakitori (saté), zo van de houtskoolgrill.

Aan eetcafés is in Amsterdam geen gebrek. Ze variëren van ruwe drankgelegenheden, waar je een kwak op een bord krijgt, tot - steeds vaker - petits restaurants, waar ambitieuze jonge koks in een omgeving werken die geen zware eisen stelt. Sommige van die zaken, die niet voorkomen in de hele bossen papier verslindende eetgidsen die deze tijd van het jaar altijd uitkomen, gooien hoge ogen.

Hakata Senpachi is een zaak die zich een beetje aan het oog onttrekt. Ik had er misschien niet van geweten als een vriendelijke Nederlandse Japanse me er niet op had gewezen. In de Wieringenstraat, zei ze. Dat was nog even een raadsel, totdat ik me realiseerde dat ze de Wielingenstraat bedoelde, aan de zijkant van de RAI, bij het Scheldeplein.

Japans dus. Het interieur kun je nog het best beschrijven als een bruine kroeg. Het verschil is alleen dat één wand geheel gereserveerd is voor identieke whiskyflessen - elke fles ongetwijfeld met de naam van de (Japanse) klant erop - en dat een gedeelte van de bar achter een metalen plaat en onder een sterke afzuiger een houtskoolvuur herbergt. Er lopen vier man rond, maar één doet niets anders dan daar yakitori (saté) vervaardigen. Aan de houten tafeltjes zitten voornamelijk Japanse gasten, soms met kinderen in kinderstoeltjes. Schalen met van alles worden doorlopend aangedragen.

Van de kleurige, maar voor ons niet altijd duidelijke menukaart kiezen we om te beginnen een viertal yakitori. Die streep je aan op een bestelformuliertje. De andere gerechten hebben weer hun eigen formulier.

De keuze is uit 24 yakitori. Het worden de sasami (kipfilet, €2,50), uzura (eigenlijk uzura no tamago, oftewel kwarteleitjes, drie stuks, €2,30), gyu-tan (plakjes rundertong, €3,25) en yasai (drie soorten groente, €1,50). Allemaal perfect gegrild op de houtskool.

Daar laten we op volgen de nasu-dengaku (€7,00), een halve aubergine uit de oven met zelfgemaakte misosaus. De aubergine is malser en sappiger dan enige andere die ik ben tegengekomen, en de misosaus maakt er een waar feest van. Het geheel laat ons ademloos.

De chikin-nanban (waar we het Engelse woord chicken in menen te herkennen) zijn stukken sappige, gefrituurde kip, geserveerd met nanbansaus, een zoetzure, mayonaiseachtige saus, waar we ook stukjes ei in tegenkomen, met wat groente (€10,00). Een volwaardig en bijzonder lekker gerecht; misschien wel een perfect kroeggerecht.

Daarna raken we een beetje de koers kwijt, net zoals de keuken. Zo vinden we later op de rekening hakata-omelet, een gerecht dat we ons aanvankelijk niet herinneren, totdat we ons realiseren dat het de ingemaakte, licht spicy vis betreft, en dan gaat het vooral om de eitjes (€7,50). Omelet dus - maar dan wel rauwe viseitjes. Het is even raadselachtig, maar wel erg lekker.

Verder bestellen we de tsukemono, een schaaltje 'pickles', knapperig en niet te zuur, maar die vergeten ze in eerste instantie op te dienen. Nadat we daarop hebben gewezen, komt de tsukemono toch, met zo veel excuses dat we voor het leven van de kok vrezen. Overigens vinden we dit gerecht niet op de rekening terug.

Op die rekening staan natuurlijk wel de fles mineraalwater (€6,50) en het karafje heerlijke koude sake van Hakutaka (€6,00), net genoeg om ons, net niet geheelonthouders, tevreden te stellen.

Ter plekke besluiten we enkele dagen later nog een keer terug te keren om wat andere gerechten te proeven, zoals de noedelsoepen, de rijst, de gefrituurde balletjes (iets voor krokettenliefhebbers!), de diverse visgerechten en dergelijke. De genummerde kaart loopt immers door tot 78! Een opspelende gebroken enkel weerhoudt me ervan. Jammer, maar ik kom hier zeker terug.

9

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden