Plus Proefwerk

Gustatio (8-)

Soms is een bord goede pasta met een glas wijn toch alles wat een mens verlangt? Daarom vergeven we de Italianen van Gustatio een wat vreemde avond.

Gustatio Beeld Mats van Soolingen

Pasta mag in Nederland inmiddels het meest gegeten hoofd­gerecht zijn, in de klassieke Italiaanse menuopbouw geldt het als een 'primo piatto', net als risotto en soep. Het wordt dus gegeten ná de antipasto en vóór de secondo (hoofd) en de dolce (na).

Toch zijn er, zowel in Italië als daarbuiten, steeds meer restaurants waar ze louter pasta serveren. Een slimme specialisatie, want een bord pasta met een glas wijn kan een perfecte maaltijd zijn. Precies waar we zin in hebben op een regenachtige woensdagavond.

Veel klassiekers
'La Casa della Pasta' is de subtitel van dit restaurant, dat werd geopend door een familie uit Rome. We zien op de kaart wel vijftien soorten deegwaren, deels zelfgemaakt, in een twintigtal pastagerechten.

Veel klassiekers; op de menukaart worden improvisatiegrage Olandesi gewaarschuwd dat er aan die recepten beslist niet wordt getornd. Maar ook een lijst moderne bereidingen, die er alle aanlokkelijk uitzien. Daarnaast drie soorten lasagne en zeven gnocchigerechten.

Verder een paar voor- en nagerechtjes en acht soorten biologische Italiaanse wijn, alle €5 per glas en €25 per fles. De porties zijn flink en de prijzen schappelijk: een hoofgerechtportie pasta loopt van €10 voor spaghetti alla carbonara of gnocchi met ragù tot €16 voor de meer ingewikkelde variant.

Zwarte gnocchi
Dat klinkt pico bello en het meeste wat we eten is dat ook. Vooral de gnocchi al nero di seppia (€12) maakt indruk; zwarte, mooi wollige aardappelgnocchi in een rijke, kalkige bisquesaus, met doperwtjes en malse inktvis: wat een fantastisch gerecht.

Ook de ravioli gevuld met scamorzakaas met groene asperges (€16) is prima, en de lasagne bolognese (€10) is echt goed, met verse pastavellen, hartige en comfortabele ragù en een onweerstaanbaar korstje.

Het is de keurigste lasagne die we ooit zagen, met laagjes zó kaarsrecht en evenwijdig dat er een geodriehoek gebruikt lijkt. We complimenteren de aardige ober. "Maar zo hóórt het hoor!" zegt die, ongelovig dat Hollanders het voor minder dan waterpas zouden doen.

Een rare avond
Toch hebben we een wat rare avond. De enige andere bezette tafel is klaar als wij net onze eerste gerechten hebben. Enige gast zijn is een ongemakkelijke situatie waar niemand iets aan kan doen, maar er gaat meer niet helemaal goed.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

We hebben vier soorten pasta besteld, tegen het advies van de ober in die zegt dat dat echt veel te veel is. We stellen voor de helft mee naar huis te nemen; op de menukaart staat dat dat geen enkel probleem is. Dat komt niet goed over: in een poging ons tegemoet te komen in wat hij overduidelijk een nogal bizarre bestelling vindt, laat hij de keuken de vier soorten pasta over twee enorme borden verdelen.

Dat is niet echt prettig eten, en de tagliolini cacio e pepe (€13), een heerlijk Romeins gerecht in een knettereenvoudige saus van niets dan kookwater, pecorino romano en zwarte peper, heeft even in de pan op de andere pasta's moeten wachten en dat niet overleefd: de pasta is te gaar en de saus, die fluwelig hoort te zijn, is ruw en vettig geworden doordat de kaas is geschift: zonde.

Martelmuziek
Dan de muziek: die staat heel, echt héél hard. Het is een serie popopera-anthems die waarschijnlijk 'Andrea Bocelli & Friends' heet; Eros Ramazzotti bestijgt het podium, Ed Sheeran, Celine Dion, alsmede een volledig orkest, een doedelzak, een gospelkoor en Carlos Santana. Toevallig precíés de playlist die ik vrees dat Satan Zelf van plan is tot in de eeuwigheid door mijn persoonlijke martelkamer te laten schallen.

Best
De vederlichte zwarte gnocchi met inktvis en doperwtjes in een heftige, duistere bisquesaus zijn buonissimo.

Minder
De cacio e pepe – als ie goed is hét bewijs dat het geheel meer kan zijn dan de som der delen – valt door de mand: de saus is geschift, de pasta te gaar.

Opvallend
De Romeinse eigenaren van Gustatio hebben al een paar jaar een vestiging in Groningen.

Oké, smaken verschillen, er zijn mensen die het nummer Hero prachtig vinden, zeker in de luidruchtige uitvoering van Luciano Pavarotti en Mariah Carey, maar ik vind het een heftige keuze voor een restaurant.

Als onze pasta is geserveerd, wordt de open keuken schoongemaakt met bijbehorende schoonmaak-rockmuziek, waardoor het helemáál een bizarre kakofonie wordt, en de ober begint stoelen op tafels te zetten. Het is half tien, ragazzi, mogen we even rustig uiteten?

Een sympathieke aanrader
Met moeite kunnen we nog één dessert bestellen: een tiramisu uit het boekje, perfect romig en lekker soppig, al vinden we hem wel aan de zoete kant. Dat komt vooral doordat hij gemaakt is met amaretto; ik ga zelf voor de meer boozy combinatie van marsalawijn en rum.

Het personeel had best even kunnen wachten met opruimen tot we weg waren; je voelt je als enige gast toch al wat opgelaten, dus dat is niet prettig. En de cacio e pepe had echt beter gemoeten.

Toch ben ik geneigd één en ander door de vingers te zien, omdat de foutjes me ook het gevolg lijken van onze ongewone bestelling en de rustige avond.

Al met al vind ik Gustatio een sympathieke aanrader; zo'n adres waar ik, zou het bij mij om de hoek zitten, waarschijnlijk elke week wel een keer zou willen eten. Mits ze andere muziek opzetten.

Vorige Proefwerken
Entrepot (9)
De Kas (8-)
Piet de Leeuw (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Gustatio

Overtoom 459
1054 LE Amsterdam

di-zo 12.00-00.00 uur
maandag gesloten

020 7370752
gustatioamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden