Grace is gone ***

null Beeld

Regie: James C. Strouse
Met: John Cusack, Shelan O'Keefe

Hoe vertel je je kinderen dat mama nooit meer thuis komt? In Grace is gone staat de man van een in Irak omgekomen Amerikaanse soldate voor dat probleem. Jammer dat de ingetogen film met clichés over loutering eindigt.

De meeste Amerikaanse films over de oorlog in Irak gaan over Amerikaanse soldaten. De strekking? Irak is een hel. Als de soldaten de strijd al overleven, kunnen ze thuis niet meer wennen. Zie In the valley of Elah en Stop-loss.

Het familiedrama Grace is gone, het speelfilmdebuut van James C. Strouse, richt de blik op het thuisfront. Begin veertiger Stanley is getrouwd met een naar Irak gestuurde soldaat. Hij gelooft in de missie van zijn vrouw. De angst dat haar iets overkomt, verbergt hij voor hun dochters Heidi (12) en Dawn (8). Stanleys wereld stort in als twee officieren op stoep staan met de gevreesde boodschap.

Hoe het tragische nieuws aan zijn dochters te vertellen? Stanley kan het niet. Hij kan zijn dochters dit verdriet niet aandoen. In een opwelling besluit hij met hen op een dagenlange reis naar een pretpark te gaan. Dawn vindt het prachtig, maar Heidi (sterke rol Shelan O'Keefe) voelt nattigheid achter haar vaders opgeklopte vrolijkheid. Hoelang verzwijgt hij nog de waarheid?

Grace is gone, dat vorig jaar de publieksprijs won op het Sundance Festival, draait helemaal om Stanley. John Cusack (High fidelity) is geweldig als alledaagse vader, die plotseling in een poel van ellende wordt gegooid.

Hij weet dat hij zijn dochters moet vertellen dat hun moeder dood is, maar is er niet toe in staat. De tweestrijd veroorzaakt in hem een enorme spanning, die soms gevaarlijk dicht in de buurt van een psychose komt. De film is lange tijd een subtiel drama, maar clichés over loutering maken van de film op de valreep een iets te keurig afgerond melodrama. (JOS VAN DER BURG)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden