PlusNet open

Gordijnen uit het Rijksmuseum en tralies van de Bijlmerbajes: Hotel Jansen is op-en-top duurzaam

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: in de bouwput waar een nieuwe duurzame wijk van Amsterdam verrijst, vind je nu al het eveneens duurzame Café en Hotel Jansen.

Tina Rijnierse
null Beeld Koosje Koolbergen
Beeld Koosje Koolbergen

Op het terrein waar tot 2016 de Bijlmerbajes stond, komt een nieuwe, groene stadswijk: Bajeskwartier. Naast brouwerij De Eeuwige Jeugd en club Levenslang zijn hier nu ook Café en Hotel Jansen gevestigd, van dezelfde eigenaren als Café en Hotel Jansen Schinkel.

Het hotel is niet bedoeld voor toeristen: het dient als landingsplaats voor internationals, van expats tot studenten. Zij kunnen hier één dag tot zes maanden verblijven en hebben zo alle tijd om hun inschrijving in Nederland te regelen en op zoek te gaan naar een huis. Commercieel manager Anne van ’t Hoog (32): “We willen mensen een plek bieden waar ze zich meteen thuis voelen en een fijne community om zich heen hebben. Dus ja, we zijn een hotel, maar geen hotel zoals men dat kent.”

Het restaurant is bedoeld voor alle Amsterdammers. Chef Vaughn Warburton (35), die zich de afgelopen jaren liet inspireren door kookinvloeden van verschillende chefs, stelt zijn menu op een speciale manier samen. In plaats van het doorgeven van ingrediënten aan zijn leverancier, vraagt hij de seizoensingrediënten op. Zo kan hij een menu samenstellen op basis van het jaargetijde.

Hotel Jansen is op-en-top duurzaam, van de zevenhonderd zonnepanelen op het dak tot de bewegingssensoren voor de verlichting. Fiction Factory, een duurzame bouwstudio uit Amsterdam, verzorgde de inrichting. “Alles is in Amsterdam gemaakt, speciaal voor ons, met hergebruikte materialen,” zegt Van ’t Hoog. “De stoffen van de bankjes en gordijnen zijn eerder gebruikt in een expositie van het Rijksmuseum.” Op het dak staan de oude tralies van de Bijlmerbajes, waar klimop tegenaan groeit. Die planten houden in de zomer de hitte tegen. “Zo kun je op een natuurlijke manier het hele pand verkoelen.”

Café en Hotel Jansen

Bijdorpplantsoen 10, Oost.

Verdiepingen

Het hotel heeft elf verdiepingen en tweehonderd kamers.

Menu

Begin met French toast (€11) of pancakes met ahornsiroop (€11). Op de lunchkaart vind je onder meer de klassieke eggs benedict (€14) en de potato steak bun met bavette (€17). Op de dinerkaart staan onder andere ceviche (€15) en vis van het seizoen (€24).

Amsterdams tintje

In alle kamers hangen typisch Amsterdamse woorden als ‘porum’ en ‘Mokum’ aan de muren, gesneden uit oude kleedjes die vroeger in bruine Amsterdamse cafés lagen. De resten van het kleed worden hergebruikt voor andere kamers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden