Mara Grimm. Beeld Sjoukje Bierma
Mara Grimm.Beeld Sjoukje Bierma

Goede saté vind je op steeds meer plekken in Amsterdam

PlusCulinaire trend

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: echte saté.

Ooit was het iets voor in een middelmatig eetcafé of ­verlopen strandtent: saté. Hompen varkenshaas met een sloot zoete pindasaus en te hard gebakken stokbrood of bleke friet om het drama compleet te maken. Alhoewel, drama... Als je genoeg gedronken hebt en een uur op je eten hebt gewacht, is alles wat zout, vet en veel is opeens een Michelinster waard.

Dat die nepsaté in de verste verte niets met het echte werk te maken heeft, kreeg ik pas door toen ik op mijn 20ste voor het eerst op Java was. De op straat geroosterde spiesjes met stukjes vlees waren zo sappig en dankzij de lichte rooksmaak ­verslavend lekker dat ik nooit meer anders wilde.

Het is dan ook een wonder dat de ver­lopen-strandtentvariant hier nog steeds algemeen geaccepteerd is. Gelukkig is het einde in zicht. Vraag maar aan kook­boekenschrijver Vanja van der Leeden.

Zij maakte onlangs een boekje over saté: Indostok. Los van nieuwe vondsten als bloemkoolsaté en saté van oesterzwammen leert ze je hierin vooral over klassiekers, ­sissend van smeltend vet, krokant door gebrande ketjap manis en een tikkie rokerig van de houtskool.

In Amsterdam eet je op steeds meer plekken goede saté, leerde ik van haar. Bij Paon Bali op het KNSM-eiland, bijvoorbeeld. Vanja zweert bij hun saté babi, en ik sinds kort ook. Ook tipt ze Saté Bar Charley op de Lindengrachtmarkt.

Daarnaast is er een nieuwe generatie saté-chefs. De mannen van Ta Toru in Magna Plaza bijvoorbeeld. Zij maken saté van garnalen en rund, maar ook van mais met feta. Bij Bar Centraal op de Ten Katestraat verkopen ze sinds vorige week crispy saté ayam.

Ook de Gebroeders ­Hartering hebben saté op de kaart staan. Een logische zet, want ze koken hier al sinds jaar en dag op houtskool, wat voor goeie saté essentieel is. Ik proefde een supermalse variant met kippendijen, maar ze serveren ook saté van kalfstestikels.

Proeven? Eet je saté vooral ter plekke op, want van een Deliveroo-ritje knapt het meestal niet op. Bovendien: echte saté is streetfood – vraag maar aan Vanja.

Tips

Paon Bali Levantplein 184, paonbali.nl
Ta Toru, Nieuwezijds Voorburgwal 182, tatoru.nl
Gebr. Hartering, ­Peperstraat 10, gebr-hartering.nl
Bar Centraal, Ten ­Katestraat 16,­ ­barcentraal.nl
Saté Bar Charley vanaf 13/2 elke za, Lindengrachtmarkt 

Saté van Paon Bali. Beeld
Saté van Paon Bali.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden