Goed voor onze gemoedsrust

Vorige maand de CliniClowns gesponsord door een stapel Post-itmemoblokjes en een doos pennen te kopen voor bijna tweehonderd euro terwijl die bij Gebr. Winter hooguit een paar euro kosten. De telefonische mevrouw van Buy-Aid, die mij verleden jaar strikte, bleek nog steeds mijn nummer te hebben. En of ze mij 'ook nog even wat mocht vertellen over de wenskaartenactie nu december weer voor de deur stond'. Maar ik werd gered door de bel. En dus antwoordde ik beleefd: ''Mag het een ander keertje? Hier staat namelijk een echt iemand voor de deur.''

Het openzwaaien daarvan onthulde een collectant voor de Dierenbescherming, die mijn 'Sorry, ik heb mijn maandelijkse bijdrage aan een goed doel net aan een collega van je gegeven' met de nodige argwaan in ontvangst nam.

Op dat moment besloot ik het helemaal anders te doen. Mijn donatie aan hongerende Afrikanen, dansende beren en bergschooltjes in Nepal zou ik niet meer in een collectebus gooien, maar in de glasbak. Dat is wel zo makkelijk. De afgelopen jaren hebben de fundraisers namelijk een nieuwe vorm van geld ophalen ontdekt: 'de goededoelenwijn'. En daarmee bedoel ik overigens niet de liefdadigheidsveilingen in Amerika, waarbij het geen uitzondering is dat een paar miljoen wordt opgehaald. Bij elkaar geboden dankzij een catalogus vol met exclusieve magnums Californische chardonnay, een persoonlijk tripje met de wijnmaker door de wijngaarden of een lang weekeind op een winery.

In Nederland kunnen we gewoon onze gemoedsrust in stand houden door naar de plaatselijke slijter of supermarkt te kuieren. Want daar is inmiddels een ruim assortiment rood, wit en rosé voorhanden, waarvan 'een deel van de opbrengst' wordt afgestaan aan medemensen, bouwwerken en planten in nood. Zo proefde ik al Kids-wijn (niet alcoholvrij overigens), waarvan Wijnkoperij De Gouden Ton één euro per verkochte fles afstaat voor de bouw van een weeshuis in Saigon. Bij C1000 staat No House Wine in de schappen voor kinderen zonder huis in Afrika. De slijters van de Nederlandsche Wijnkring zoeken het iets dichterbij. Zij slijten graag hun Bouteille d'Or wijnen om zo een donatie te kunnen doen aan De Zonnebloem, waardoor 40.000 vrijwilligers zieken en gehandicapten kunnen bezoeken. Of zij tijdens hun rondje ook de patiënten in de Jellinekklinieken aandoen, is mij overigens niet bekend.

En zo is er ook wijn te koop voor projecten in Ghana, het restaureren van Franse kerkjes en het in stand houden van nationaal park De Weerribben.

Hoe nu is de kwaliteit? Vaak geldt dat meedoen belangrijker is dan genieten. Maar af en toe zorgt de wijn behalve voor een goed gevoel ook voor een goede smaaknotering. Zoals de Chakana Wiphala 2007 (7,95 euro), een blend van malbec en syrah uit Argentinië die vanaf morgen in Nederland te koop is. Ik noteerde in mijn blocnote van gerecycled papier: 'Ruikt mooi stallig door de syrah en geeft uitbundig rood fruit, is ook wat pruimig en peperig, heeft zachte tannines en is sappig en rijp.' En wie het belangrijk vindt dat bij elke fles een bijdrage van één dollar wordt gedaan 'aan het verbeteren van de overlevingsmethoden van de Aymara's, de Colombiaanse (¿) hooglandindianen, door groentekassen en irrigatiekanalen voor ze aan te leggen' koopt toch meteen van deze prima rode wijn een kist van twaalf?

Dan kun je vervolgens zonder schuldgevoel ook het hele jaar die collectant aan de deur wegsturen. (HAROLD HAMERSMA)

Van Krimpen
Frans Halsstraat 67
020-6716130

The Art of Wines
Arent Janszoon Ernststraat 665
020-6446767

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden