Glasheldere wijn

In twee opzichten was het een memorabele lunch die ik maandag de 26ste november genoot in Ciel Bleu, gelegen op de hoogste verdieping van het Amsterdamse Okura Hotel. Rond het middaguur had het restaurant nog 'slechts' één Michelinster. Maar die dag nog zou het bandenmannetje bekend maken of het hem behaagd had de status van het restaurant in zijn nieuwe rode culi-bijbel te ontkennen, te bevestigen dan wel op te waarderen.

De volgende ochtend vroeg vond ik al een van uitroeptekens voorzien bericht op de mat van mijn mailbox: Ciel Bleu had een tweede ster gekregen. Maar zoals gezegd, er was nog een reden waarom mijn bezoek aan het hoogst gelegen en hoogst geclassificeerde restaurant van de hoofdstad gedenkwaardig was. Het Bourgognehuis Drouhin zag er een passende locatie in om ook zijn sterren te laten proeven: het Beaune rood van Clos des Mouches en het wit van Montrachet Marquis de Laguiche.

Connaisseurs veren nu op. Zij kennen vooral de reputatie van laatstgenoemde als één van de meest zeldzame, kostbaarste en felst begeerde witte Bourgognes. Nu weet u inmiddels dat ik u niet lastig val met proeverijen van wijnen die niet voor gewone stervelingen bestemd zijn. Walraven Sax, de Nederlandse importeur, mag de handen dichtknijpen dat het een jaarlijkse allocatie van een paar honderd flesjes krijgt toegewezen.

Frédéric Drouhin, de président die de proeverij in Ciel Beu hoogstpersoonlijk kwam begeleiden, moet het nu eenmaal doen met een wijngaard van net aan twee hectare groot die gemiddeld niet meer dan vierduizend liter per jaar produceert, goed voor 5300 flessen. En daar moet de hele wereld zijn dure dorst mee lessen. Een Montrachet flagship store in de PC Hooftstraat zou dan ook niet misstaan.

De prijs waarvoor Walraven Sax zijn afnemers een fles gunt, ligt rond de 240 euro, exclusief de onvermijdelijke BTW. Vervolgens moet de wijnzaak in kwestie er natuurlijk nog iets aan verdienen. Zodat een winkelprijs van tussen de 350 en 400 euro gangbaar is. Als u het überhaupt natuurlijk nog ergens weet te vinden. Want dit wit vliegt weg.

Zeker is echter dat u bij Ciel Bleu er wel voor terecht kunt. Voor één van mijn favorieten tijdens deze proeverij zelfs: de 2001. Maar hier is de restaurantmarge natuurlijk overheen gegaan, zodat sommelier Noël Vanwittenbergh u helaas 725 euro in rekening moet brengen.

''Dat is typerend voor de wijnbranche. Er moeten te veel mensen aan een fles wijn verdienen,'' meent August Deutman van de nieuwe Amsterdamse internetaanbieder GlashelderWijn. En dat klopt. Er is wel eens uitgerekend dat een fles supermarktwijn met een gemiddelde prijs van 2,62 euro slechts een kwartje aan wijn bevat.

De rest 'gaat op' aan tussenpersonen, transporteurs, verpakkingen (met een verpakkingsheffing in voorbereiding), de belastingdienst (met een extra accijnsverhoging in 2008) plus natuurlijk de marge die de winkel nog wenst te maken. Deutman vindt dat allemaal 'ballast'. ''Mijn ogen gingen open toen ik de eerste wijn die ik importeerde, verkocht aan een wijnspeciaalzaakketen voor vijf euro. De volgende dag zag ik 'm in de winkel staan voor dertien euro. Voor mij zijn maar twee mensen belangrijk: de wijnproducent en de wijndrinker.''

Aldus besloot Deutman zijn wijnen aan te bieden op internet, een distributievorm die vorig jaar in Nederland met achttien procent groeide; inmiddels zijn er al rond de vierhonderd online wijnwinkels. Deutmans zaak heet GlashelderWijn, zo genoemd omdat hij zijn wijnen voorziet van een 'transparantiemeter'. Die geeft exact aan wat de wijnboer per fles ontvangt, wat de kosten zijn voor transport en welk deel de belastingdienst opeist. ''Ik neem genoegen met één euro marge op elke fles onder de tien euro. En voor het bezorgen bereken ik 4,55 in plaats van de gebruikelijke 7,50 euro.'' Is GlashelderWijn enigszins Fairtrade dus? Die vraag beantwoordt Deutman ontkennend: ''Beter zelfs. Ik geef precies aan wat de producent ervoor krijgt. En dat kan Fairtrade niet zeggen.''

Komende zaterdag en een week later houdt Deutman 'garage sales' op het Veemarktterrein in Amsterdam, waar u alle wijnen uit het assortiment kunt proeven. (HAROLD HAMERSMA)

Open dagen op 8 december (10.30 tot 16.00 uur) en 15 december (13.00 tot 17.00 uur). Veemarkt 192, Amsterdam. Toegang ¿ 3,00.

Zie voor meer info www.glashelderwijn.nl

Mijn persoonlijke favorieten onder ¿ 725,00:

Wit
Sirmian Weissburgunder 2006 Alto Adige ¿ 8,90.

Rood
Terre Neure Salice Salentino 2002 Riserva ¿ 6,19 en Villacampa del Marqui 2005 Ribera del Duero ¿ 6,97

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden