Recept van de dag

Gevulde vissoep tegen de kou

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren

De kou van de afgelopen week schreeuwde om soep. Je kunt de kachel aanzetten, maar de enige échte manier om van binnenuit op te warmen is, volgens mij, door soep te eten.

Wat mij betreft natuurlijk graag soep in de mediterrane, lees boerse, lees Arabische traditie. Dat soort soep is grof gevuld en vol van smaak. Geen verfijnde romige veloutés of heldere bouillons, al is daar op zijn tijd niets mis mee, maar smakelijke ruige soepen die je vullen met inhoud en hitte. Chorba noemen ze die in de Arabisch wereld. Het zijn meestal kommen dampende, pittige soep, gevuld met bonen of kikkererwten, specerijen als kaneel en komijn met soms graan, pasta of rijst erin en soms vlees of kip, maar bijna altijd tomaten, uien en of andere groente en een beetje harissa voor de pit. Ze zijn geweldig als restjesvehikel, het merendeel van deze soepen is ook zo ontstaan.

Nu is de basis van een chorba het nieuwe hipsterfood: bonen, granen, specerijen. Voor wie wil zonder vlees of vis.

Over vis in de soep gesproken. Ik woon samen met iemand die opgroeide met Marokkaanse chorba’s. Echtgenoot S. houdt er enorm van. Hij kookt ook graag – als hij de kans tenminste krijgt – en dat doet hij totaal anders dan ik.

Toen we een paar jaar geleden in Portugal een heerlijke vissoep aten op een verder totaal verlaten terras ergens in de Algarve begin januari, was hij verkocht. Zo onder de indruk was hij dat hij hem thuis direct ging namaken.

Hij is namelijk ook nogal verzot op vis en schaal- en schelpdieren. En warempel, zijn smaakgeheugen was zo goed dat hij een volstrekt authentiek gevulde vissoep op tafel zette, die mij terugbracht in Portugal. Ik denk dat ik er deze week weer een nodig heb, om te bekomen van warme mediterrane vakantiedagen en te wennen aan de herfstkou.

Dus voilà: Saids vissoep! Om te delen, uiteraard. Met een glas gekoelde rode wijn erbij.

Saids vissoep

Ingrediënten
(voor een grote pan)
1,5 kilo visfilets in stukken, gebruik een paar soorten zoals kabeljauw, zeeduivel, schelvis, heek en of rog (vraag je visboer)
2 grote uien
4 à 5 ontvelde tomaten
3 puntpaprika’s
5 à 6 grote aardappels
scheut (Portugese!) olijfolie
3 fijngehakte teentjes knoflook
3 tl komijn
1el citroenrasp
50 ml witte Portugese wijn
500 g kokkels of mosselen
600 ml visbouillon
1 laurierblaadje
1 bosje zeer fijngesneden koriander
paar druppels piripirisaus (of een andere hete saus)

Bereiding
Snijd de vis in stukken van gelijke grootte, de uien in halve ringen, de ontvelde tomaten in stukken, de paprika’s in reepjes en de geschilde aardappels in plakken.

Neem een grote pan, voeg wat olijfolie toe, fruit de uien en knoflook en doe komijn en citroenrasp erbij. Voeg de tomaten toe en leg daarop een dikke laag aardappelplakken. Doe de wijn erbij. Voeg dan de paprika, de laurier, de koriander en de visbouillon toe. Breng aan de kook en voeg na 10 minuten de vis toe. Doe er wat extra water (of visbouillon) bij zodat alles onder staat. Breng op smaak met zout en peper. Kook op laag vuur en voeg na 5 minuten de kokkels toe. Laat daarna nog 5 minuten op laag vuur koken.

Serveer in wijde kommen met wat druppels piripirisaus erin en nog een scheutje olijfolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden