PlusWeekmenu

Gevulde portobello en rijstschotel met koolvis: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer quiche met rode biet, brie en tijm en gegratineerde pastaschotel met witlof.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Rijstschotel met koolvis

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 300 ml groentebouillon
  • 120 gr gele rijst
  • 100 gr doperwten (diepvries)
  • 200 gr koolvis
  • ½ rode paprika
  • 50 gr zwarte olijven
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit de olie in een grote pan en bak de knoflook 2 min.

2. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de gele rijst en doperwten toe. Leg de stukken koolvis tussen de rijst. Breng aan de kook met de deksel op de pan. Laat 10 min. zachtjes pruttelen.

3. Snijd intussen de paprika in repen. Voeg deze samen met de olijven toe aan het geheel . Zet het vuur uit en laat nog ca. 5 min. staan met de deksel op de pan, totdat al het vocht is opgenomen en de vis helemaal gaar is.

4. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

null Beeld

Dinsdag

Quiche met rode biet, brie en tijm

Ingrediënten voor 4 personen

  • 5 gr boter
  • ½ el zonnebloemolie
  • 400 gr spinazie
  • 5 plakjes hartig taartdeeg
  • 200 gr rode biet
  • 50 gr cashewnoten
  • 150 gr brie
  • 1,5 el paneermeel
  • 3 eieren
  • 4 takjes tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de vorm in met boter.

2. Knip een cirkel van bakpapier die groter is dan de bodem van de vorm. Klem het bakpapier tussen de ring en de bodem.

3. Verhit een pan met wat olie en laat de spinazie slinken. Druk vervolgens het overtollige vocht uit de spinazie met behulp van een zeef.

4. Leg de plakjes hartig taartdeeg uit de koelkast.

5. Snijd de biet in plakjes van 1 cm, hak de cashewnoten grof en snijd de brie in plakjes.

6. Bekleed de vorm met plakjes deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in het deeg en bestrooi met paneermeel. Dit zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt opgenomen.

7. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Klop de eieren met de ¾ van de tijm en maak op smaak met peper en zout.

8. Beleg het deeg met de spinazie, ¾ van de gehakte cashewnoten en de helft van de brie.

9. Giet het eimengsel er overheen. Verdeel de schijfjes biet en de resterende brie over de bovenkant.

10. Bak de quiche in de oven voor 35-40 min. Garneer met tijm en cashewnoten.

11. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Komt de quiche niet uit de vorm? Ga dan voorzichtig met een mesje langs de randen.

null Beeld

Woensdag

Gevulde portobello met salade

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 el olijfolie
  • 2 portobello’s
  • 120 gr tomatenpuree
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • 10 basilicumblaadjes
  • 22 gr geraspte mozzarella
  • 1 tl panko
  • 70 gr gemengde sla

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. Vet een ovenschaal in met de helft van de olie.

2. Maak de portobello schoon met een borsteltje of dep schoon met keukenpapier.

3. Snijd het steeltje eraf en hol voorzichtig de bovenste laag uit. Snijd in kleine stukjes.

4. Verwarm de resterende olie in een koekenpan. Verwarm het uitgeholde mengsel van de portobello met de tomatenpuree en Italiaanse kruiden. Breng op smaak met peper en zout.

5. Leg de portobello’s in de ovenschaal. Beleg iedere portobello met 4 basilicumblaadjes op de bodem en bestrooi met de helft van de geraspte mozzarella. Vul vervolgens met het tomatenmengsel en verdeel de resterende mozzarella en de panko.

6. Zet 5-10 min. in de oven tot de kaas is gesmolten.

7. Garneer met de resterende blaadjes basilicum. Serveer met de gemengde sla.

null Beeld

Donderdag

Gegratineerde pastaschotel met witlof

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gr fusillipasta
  • 8 takjes peterselie
  • 140 gr bloemkool
  • 175 gr witlof
  • 3 el olijfolie
  • 150 gr mager rundergehakt
  • peper en zout
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 75 gr geraspte kaas

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bereid de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Spoel af onder koud water.

2. Haal de peterselie van de takjes en hak ¾ fijn. Snijd de bloemkool in roosjes, breng een pan water aan de kook, kook 8 min. en giet af.

3. Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren en de stronk. Snijd de witlof over de lengte 2 keer doormidden.

4. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak het gehakt met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder in 3 à 5 min. rul op middelhoog.

5. Meng de pasta, bloemkoolroosjes, het gehakt en de fijngehakte peterselie in een kom.

6. Schep het geheel vervolgens in een ovenschaal en verdeel de witlof over de bovenkant. Verdeel vervolgens de kaas over de ovenschotel zodat de bovenkant volledig is bedekt. Zet de schaal 20 à 25 min. in de oven. Garneer met de overige blaadjes peterselie.

null Beeld

Vrijdag

Frittata met tomaat, olijven, spekjes en kaas

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 paprika
  • 14 groene olijven
  • 110 gr cherrytomaatjes
  • 3 eieren
  • 60 ml melk
  • 70 gr geraspte kaas
  • 1tl Italiaanse kruiden
  • ½ tl chilipoeder
  • peper en zout
  • 60 gr spekjes
  • 85 gr rucola

Bereidingswijze

1. Was en snijd de paprika in reepjes van ongeveer 2 cm breed. Halveer de olijven en de cherrytomaatjes.

2. Klop de eieren met de melk, de helft van de kaas en Italiaanse kruiden in een kommetje.

3. Meng de groenten en olijven door het eimengsel. Breng op smaak met chilipoeder, zout en peper. Voeg de resterende kaas en tomaatjes toe en roer door.

4. Bak de spekjes in een koekenpan, zonder olie, een beetje knapperig. Zodra ze beginnen te kleuren, voeg het eimengsel toe. Roer een keer door en doe de deksel op de pan. Als het mengsel volledig gestold is, is deze goed. Afhankelijk van de temperatuur en grootte van de pan zal dit 10-15 min. duren.

5. Laat de frittata uit de pan op een bord glijden.

6. Serveer op een bord of schaal.

7. Garneer met een handje rucola en serveer de resterende rucola als salade.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden