PlusWeekmenu

Gevulde auberginerolletjes en Griekse traybake: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer BBQ salade met kipfilet en baharat pilav met roodbaarsfilet

Het Parool

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Maandag
Kip madras met sperziebonen en knoflookrijst

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 150 gr basmati rijst
  • 100 gr gebroken sperziebonen
  • 1 ui
  • 200 gr kipfilet
  • 1 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 2 tl madras kruiden
  • 150 gr crème fraîche
  • peper en zout
  • 2 takjes koriander

Bereidingswijze

1. Pel en snipper 2/3 van de knoflookteentjes. Verhit de helft van de olijfolie in een hoge pan en fruit deze. Voeg de rijst toe en bak 2 min. mee.

2. Voeg daarna water toe, zodat de rijst net onder water staat. Laat langzaam koken tot al het vocht is verdwenen en de rijst zacht is. Mocht de rijst droogkoken voordat de rijst gaar is, voeg dan wat extra water toe. Kook ondertussen in een andere pan de sperziebonen beetgaar.

3. Verwarm de overige olijfolie in een koekenpan. Snipper de ui en de overige knoflook en fruit in de koekenpan. Snijd de kipfilet, paprika en tomaten in blokjes en bak deze samen met de madras kruiden gaar. Voeg de crème fraîche toe aan het geheel, meng en breng op smaak met peper en zout.

4. Snijd de takjes koriander fijn. Serveer de curry met de sperziebonen en rijst, garneer met de gesneden koriander.

Dinsdag

BBQ-salade met kipfilet en groene asperges

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 rode ui
  • 1 kipfilet
  • 100 gr gele paprika
  • 200 gr puntpaprika
  • 250 gr groene asperges
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout
  • 85 gr rucola
  • 1 citroen
  • 60 gr feta

Bereidingswijze

1. Pel de ui en snijd in vieren. Snijd de kipfilet in 3 gelijke stukken en de gele paprika en puntpaprika in brede repen. Verwijder ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperges.

2. Bestrijk de kipfilet en alle groenten aan alle kanten met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Grill de kip en groenten gaar op de barbecue of in een grillpan tot er mooie grillstrepen ontstaan.

3. Verdeel de rucola over een schaal. Leg hier bovenop de kipfilet, ui, paprika en asperges. Snijd de citroen doormidden en snijd de ene heft in plakjes. Besprenkel met de andere helft van de citroen de salade en maak nogmaals op smaak met wat zout.

4. Verkruimel de feta over de salade. Garneer met de plakjes citroen.

Woensdag

Griekse traybake

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

  • Teentje knoflook
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • 5 trostomaten
  • ½ courgette
  • ½ rode ui
  • 450 gr voorgekookte aardappelpartjes
  • 100 gr groene olijven
  • 200 gr feta

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Pel de knoflook en hak fijn. Meng in een schaaltje de olijfolie, knoflook en de helft van de oregano.

2. Halveer de citroen en snijd de ene helft in schijfjes en rasp van de andere helft de gele citroenschil (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) boven het schaaltje. Breng de kruidenolie op smaak met peper en zout.

3. Snijd de tomaat in vieren, de courgette in blokjes en de rode ui in ringen. Verdeel de voorgekookte aardappelpartjes, tomaten, courgette, ui en olijven over een ovenschaal. Leg in het midden het blok feta. Verdeel de kruidenolie over het geheel en zet ca. 30 min. in de oven.

4. Snijd de overige citroen in plakjes en garneer het gerecht met citroen en de overige oregano.

Donderdag

Gevulde auberginerolletjes

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

  • 2 aubergines
  • 200 gr gele tomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 2 takjes platte peterselie
  • 100 gr volkoren couscous170 gr zachte geitenkaas
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 200 gr hummus met gegrilde groente

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergines over de lengte in plakken van 1 cm dik. Halveer de tomaatjes en snijd de paprika in blokjes van 1 cm. Hak de peterselie grof.

2. Breng een pan met water aan de kook en kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breek de geitenkaas in grove stukken.

3. Verwarm een pan met de helft van de olijfolie en bak de paprika en couscous 5 min. op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de tomaat, peterselie, geitenkaas en peper en zout toe. Roer dit voorzichtig door met een spatel en zet het vuur uit.

4. Verwarm een grillpan en gril de plakken aubergine met de overige olijfolie in 7 min. gaar zodat er een strepen op de aubergines ontstaan.

5. Verdeel de hummus over de plakken aubergine en schep hier de couscous op. Rol de plakken aubergine op en zet vast met een prikker.

Vrijdag

Baharat pilav met roodbaarsfilet

null Beeld

Ingrediënten

  • 300 gr bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el baharat specerijenmix
  • 150 gr rijst
  • 20 gr blanke rozijnen
  • 300 ml groentebouillon
  • 2 roodbaarsfilets met huid, ca 250 gr
  • ¼ komkommer
  • 1 takje munt
  • 2 takjes dille

1. Was en snijd de bloemkool in roosjes. Pel en snipper de ui en knoflook.

2. Verhit olijfolie in een hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook tot goudgeel. Voeg de baharat specerijenmix toe en bak 1-2 min. mee.

3. Schep de rijst bij de knoflook en ui. Voeg de bloemkoolroosjes en rozijnen toe. Schenk de bouillon in de pan en breng zachtjes aan de kook. Kook 10-12 min. op laag vuur.

4. Leg de roodbaarsfilets op de rijst, doe de deksel op de pan en stoom de vis in 4-6 min. gaar.

5. Snijd ondertussen de komkommer in dunne plakjes en hak de munt en dille fijn. Garneer hiermee de baharat pilav.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden