Recept van de dag

Geurig bloemkoolsoepje met citroengras

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: een geurig bloemkoolsoepje.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Het Skatecafé in Noord nodigt elke donderdag een gastchef uit om een speciaal themamenu te koken. Zo was er al een Hawaiiaans bruiloftsbuffet, Japanse ­ramenavond en Zuid-Indiaas eetfeest en binnenkort een zeewierdiner en Duitse Oktoberfestmaaltijd. Afgelopen week hingen er in het café opwindende geuren van citroengras, gember en pandan, want chef en kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden vierde er de publicatie van haar boek ­Indorock. Indonesische smaken in een nieuwe jas. Met hapjes als saté kambing (van geit), rendangdumplings en ongelooflijk sappige tahoefrittata begon de avond alvast steengoed.

Het werd nog beter, want chef Titi Waber van Indonesisch restaurant Blauw ging een sambalworkshop geven. Dat betekende voornamelijk hard zwoegen met een vijzel: de wrijving is de enige manier om een papachtige sam­balstructuur te krijgen – een keukenmachine geeft losse stukjes. Ik schepte dus gesneden pepers, knoflook en ­sjalotjes in een cobek (schotelvormige vijzel) en begon te wrijven. 

Naast mij stond voormalig sterrenchef Pascal Jalhay, die laatst ook een Indonesisch kookboek uitbracht (Baru Belanda), dus was mijn kans op de beste sambal van de avond behoorlijk klein geworden. 

“Iedereen denkt dat ik dit kan, maar dat is niet zo,” fluisterde Pascal. “Ik ben ook alles nog aan het leren.” Ja ja. We wreven trassi, zout en tempeh door de sambal en Titi kwam proeven. Bij elke sambal huiverde ze, want geloof het of niet: de oorspronkelijk Oost-Javaanse houdt niet van pittig. Toch kon ze wel proeven wat de lekkerste peperpasta was. Uiteraard die van Pascal.

Ondertussen vulden de tafels zich met gasten en volgden aromatische en spannende gerechten elkaar op: ­geroosterde spitskool met kruidige cashewnootsaus, ­fantastische krokante kip met groene sambal, zachte ­aubergine met knapperige tempeh, avocado-pandanijs met kardemom. Het had van mij nog wel even door kunnen gaan, want Indonesisch eten rockt, en Vanja ook.

Geurig bloemkoolsoepje

Ingrediënten
3 knoflooktenen, grofgesneden
flink stuk gember (30 g), geschild en grofgesneden
flink stuk laos (30 g), geschild en grofgesneden (toko; laat eventueel weg)
2 el zonnebloemolie
bladeren en stronk van een bloemkool, grofgesneden (gebruik de roosjes voor iets anders)
500 ml groente- of kippenbouillon
5 limoenblaadjes (toko; altijd handig om een zak in de vriezer te hebben liggen)
3 stengels citroengras
200 g taugé
handje verse koriander

Bereiding
Een simpel soepje van mijn hand, van de delen van bloemkool die je anders misschien weg zou gooien. De limoenblad, ­citroengras, laos en gember zorgen voor fantastische Indonesische geuren in je keuken. Voeg eventueel rijst of dunne rijstnoedels toe voor een maaltijdsoep.

Fruit de knoflooktenen en gember in een hapjespan in de olie tot ze beginnen te kleuren. Voeg de bloemkool toe, schep een paar minuten om en voeg dan de bouillon, limoenblaadjes en het citroengras toe. Breng aan de kook en laat zachtjes borrelen tot de bloemkool gaar is.

Vis het citroengras uit de pan en pureer de soep met een staafmixer. Verwarm de taugé eventjes in de soep en serveer in kommen met wat koriander erover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden