Recept van de dag

Gesneden witte kip, (báiqiējī)

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin.

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Het jaar 1999, ergens op de Keizersgracht. In het pand van mijn producent hielden we een auditie voor mijn eerste speelfilm. We zochten een jonge Chinese vrouw. Een castingbureau kon ons niet helpen, dus hadden we een advertentie in een Chinese krant geplaatst.

Er verschenen drie kandidaten. Eén daarvan was twintig, ze oogde tenger en verlegen. Ze bleek uit hetzelfde dorp te komen als mijn ouders. Vier jaar woonde ze pas in Nederland, haar vriendje had haar Nederlands geleerd. Het scenario van de film vond ze behoorlijk stom en saai. Maar het leek haar leuk om actrice te worden. Toen de camera aanging, werden we even stil. Ze speelde de scène zo natuurlijk, alsof ze altijd het personage was geweest.

Natuurlijk kreeg ze die rol. Ook al had ze niets met de film, en ook al lachte ze ons eigenlijk uit. Het was eenvoudig voor haar. Ze had geen acteerervaring, maar ze zette elke take een geloofwaardig personage neer.

Met haar werd de film een succes, maar eigenlijk was Eveline er niet zo bewust mee bezig. Ze deed het gewoon. Net zoals bij het wokrestaurant dat ze kort daarna met haar vriend opende.

Het wokrestaurant werd een groter wokrestaurant. Ik mocht haar interieur vormgeven. Zelf had ik toen nog niets met restaurants. Ik zag ook niet dat ze grote stappen aan het maken was. Heel natuurlijk opende ze daarna chique restaurants. En op een gegeven moment kwam iedereen die in Eindhoven gezien wilde worden, bij haar eten.

Eveline werd gekozen tot etnische zakenvrouw van het jaar. Op allerlei vlakken schitterde ze: hoe ze met haar personeel omging, haar kookkunsten en haar charme, waardoor iedereen zich met haar verbonden voelde. Nu gaat ze met Ricardo Verhoeven het land veroveren met een nieuw concept.

Toen Eveline jong was, leek ze gewoon te doen wat op haar pad kwam. Achteraf lijken alle keuzes een plek te krijgen. Onbewust werd alles gebaseerd op een verstrekkende visie. Wanneer het grote talent nog jong is, heeft het al antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn. Het is slechts een voorproefje van wat er gaat komen.

Om een groot talent zich te zien ontwikkelen, is een bijzondere ervaring. Eerst denk je haar nog iets te kunnen leren, later vind je haar gelijkwaardig, en kort daarna begrijp je dat ze van een andere orde is. Je valt stil en je kunt louter genieten van iedere virtuoze stap die ze gaat zetten.

Gesneden witte kip, (báiqiējī)

Ingrediënten

2 kippenbouten of 250 g kipdijfilet

1 lente-ui, in 4 stukken

2 schijfjes gember

Voor de saus:

3 el zonnebloemolie

2 tl gember, fijngeraspt

1 teentje knoflook, fijngeraspt

1 el fijngesneden lente-ui

1 tl sesamolie

1 el sojasaus

snufje zout

½ tl suiker

Bereiding

Toen ik Eveline leerde kennen, klaagde ze dat haar vriendje alleen gesneden witte kip voor haar kon koken. Het is een lekker en eenvoudig gerecht dat vooral in het zuiden van China wordt gegeten. Daarvoor gebruiken ze een hele kip. Vandaag doen we het met twee kippenbouten, maar als je niet van vel en bot houdt, kun je kipdijfilet gebruiken.

Neem een pan met deksel en vul deze met water zodat de kip er ondergedompeld in kan. Breng aan de kook en voeg de gember, lente-ui en kip toe. Laat nog 1 min. koken. Draai het vuur uit en doe de deksel erop. Laat zo’n 40 min. staan. Neem een schaaltje voor de saus en doe de geraspte gember, knoflook en lente-ui erin. Giet hierover de zonnebloemolie die je eerst hebt verhit. De geuren komen nu goed los. Voeg suiker, zout, sesamolie, sojasaus en een lepel vocht van de kip toe. Even roeren. Snijd de kip in mooie repen. Bouten moet je in stukken hakken. Dip de kip in de saus of giet die eroverheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden