Recept van de dag

Geroosterde uien met jonge kaas

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: Geroosterde uien met jonge kaas.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw

We zijn op familievakantie. En we hebben een grote familie. Toen ik bedacht dat ik een week lang verantwoordelijk zou zijn voor het eten, was ik me er dan ook ten volste van bewust dat we met zijn vierentwintigen zouden zijn zijn. Waar ik niet op had gerekend, was dat een aantal gezinnen zich had vermenigvuldigd met moeilijke etertjes en dat er mensen met voedselallergieën bij waren gekomen.

Vroeger zat ik goed met een vegetarisch maal of als ik zo nu en dan vis serveerde. Maar nu waren er opeens allerlei andere dieetwensen: een oom met acute glutenintolerantie; een nicht die met datzelfde glutenvirus was besmet en ook geen vis at; iemand met een allergie voor uien en knoflook; iemand die geen geraffineerde suikers meer at, geen koolhydraten, geen alcohol; een nicht die bijna over haar nek gaat als ze kaas ziet.

Toen ik de lijst met dieetwensen doorkreeg, moest ik even slikken. Ik wilde mijn aanbod om een week lang te koken intrekken en voorstellen dat iedereen zijn eigen prakkie zou bereiden, maar ik besloot de uitdaging aan te gaan en nam iedere dieetwens even serieus. Het werd een soort puzzel. Ik kookte met veel liefde drie pannen vissoep. Een zonder ui en knoflook, een zonder mosselen en een met alles erin wat een vissoep, vissoep maakt.

Ik bakte zonder mopperen glutenvrije pizza en reeg­ speciaal voor de vegetariërs geduldig allerlei groenten aan een spies. Maar toen ik er achter kwam dat mijn glutenvrije nicht de glutenrijke pizza lekkerder vond, een vegetarisch familielid de saté van varken toch aantrekkelijker vond dan haar groenten en dat mijn nicht met kaasfobie pizza met kaas wel ‘heel chill’ vond, wilde ik ze het liefst allemaal in de pizzaoven stoppen. Nu alle gasten vandaag weer naar huis zijn, kan ik weer alles koken. Bijvoorbeeld mijn nieuwe favoriete salade vol gluten, uien en kaas.

Geroosterde uien met jonge kaas

Ingrediënten
800 gram sjalotjes, geschild en gehalveerd
3 takjes verse oregano
2 takjes verse tijm
200 gram heel jonge zachte geitenkaas
olijfolie
zout
2 plakken zuurdesembrood
rucola

Bereiding
Doe de sjalotten in een grote mengkom met een flinke scheut olijfolie. Ris de blaadjes van de tijm en oregano en meng door de uien. Maak aan met een flinke snuf zout. Leg de sjalotten op een afgedekte barbecue of leg ze op een bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven. Rooster de sjalotten ruim 20 minuten. Ze worden helemaal gaar en de suikers beginnen te karamelliseren. 

Snijd croutons van het brood, maak aan met olie en rooster deze knapperig in de oven. Haal de uien uit de oven en laat rustig afkoelen. Serveer de uien op een bord met onderop rucola en er overheen de croutons en de geitenkaas. Eventueel kun je het geheel wat extra olijfolie, zout en peper geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden