PlusRecept van de dag

Geroerbakte komkommer met gehakt en gember

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: geroerbakte komkommer.

Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

Op dit moment zit ik nog in Japan, ik heb besloten wat langer te blijven. Als illegaal. Japan heeft deze maand slechts enkele dozijnen buitenlanders toege­laten. Europeanen lijken voorlopig helemaal kansloos, dus ik waag het er niet op een uitstapje te maken. Er zijn nog wat belangrijke zaken waarvoor ik hier moet zijn. We gaan meemaken wat de consequenties daarvan zijn.

Mijn vader kon er ook wat van. Op zijn reis naar Nederland zat hij eerst ondergedoken in Hongkong, daarna werd hij op een bootje naar Macau gezet. Maar het fijne ervan is me even ontgaan. Wanneer ik terug in Nederland ben, is dat het eerste wat ik hem ga vragen. Ik zal erover schrijven. Wat me wel goed is bijgebleven, is zijn verhaal over hoe hij mijn moeder naar Nederland heeft gehaald. Het verhaal is speelfilmwaardig.

Het was 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. China was een gesloten land, het was niet mogelijk zomaar het land uit te reizen. Mijn vader woonde al enkele jaren in Nederland. Hij zocht een list om zijn vrouw en dochtertje – mijn moeder en mijn oudste zus – naar Nederland te halen. Hij bedacht een plan rond de Expo. Met een journalistenvisum mocht mijn moeder voor de Wereldtentoonstelling naar Brussel komen. Al was ze dan nog niet in Nederland. Ook onze grenzen werden in die tijd streng bewaakt.

Mijn vader runde een Chinees restaurant in Dordrecht. Een politiechef kwam er vaak afhalen, zakken vol. Maar hij hoefde van mijn vader niets te betalen. Op een dag had mijn vader een Rolex in zijn bestelling meeverpakt. Enkele dagen daarna vroeg mijn vader hem om raad: hoe kreeg hij zijn vrouw en dochter de grens over? De agent dacht mee. Hij zou met zijn auto mijn moeder ophalen. Zijn eigen vrouw ging dan ook mee om het gezelschap zo min mogelijk te laten opvallen. Het was spannend aan de grens. De agent voerde het woord, hij had zijn praatje klaar; en dat pakte goed uit. Hij had het gezin herenigd.

Daarna hielp de chef mijn moeder aan een verblijfsvergunning. Ook kwam hij daarna nog enkele keren afhalen. Maar opeens was hij met de noorderzon vertrokken, volgens het politiebureau vermoedelijk naar Canada. Het waren avontuurlijke tijden. Zou hij, als hij daar aan Lake Ontario stond en op zijn Rolex keek, misschien terugdenken aan mijn vader? Zou hij misschien snakken naar die zakken vol afhaalchinees?

Geroerbakte komkommer

Ingrediënten
1 komkommer
100 g gehakt (rund, varken of kip)
2 el bakolie
1 teen knoflook, fijngesneden
stukje gember (zo groot als een knoflookteen), fijngesneden
1/2 tl chilipepervlokken (of fijngesneden vers)
2 el Chinese kookwijn of sherry
1 tl suiker
1 el sojasaus
½ tl maïszetmeel gemengd met 3 el water

Bereiding
Het is ongewoon om komkommers te koken, maar we kennen het uit de tjaptjoi van de Chinees. Eigenlijk koken ­Chinezen het liefst alles, koud eten vinden ze maar raar. Toen ik in de jaren tachtig in China was, kookten ze zelfs mijn cola voordat ze het serveerden. Maar gekookte komkommer is niet raar; die wordt juist fluweelzacht.

Doe een eetlepel bakolie in een wok of koekenpan, bak het gehakt rustig gaar, voeg de chili toe, breng op smaak met wat sojasaus, en zet apart. Schil de komkommer over de lengte voor de helft om en om in banen, zodat je strepen krijgt. Snijd de komkommer door de helft over de lengte. Haal met een lepel het zachte deel met zaden weg. Snijd dan in ­diagonale plakken van een centimeter. Bak de gember en knoflook rustig in de koekenpan met wat bakolie. Doe de komkommer erbij en roer om. Voeg de kookwijn, een klein scheutje sojasaus en suiker toe. Zodra de komkommer glaziger wordt, het gehakt en maïszetmeel toevoegen en eventueel wat extra sojasaus. Even goed omroeren tot het zetmeel alles bindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden