PlusRecept van de dag

Gegrilde makreel in misomarinade

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin.

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Een groot donker dal wachtte me op toen ik de deur van het overmoedige scoubidou-project achter me dichttrok. Ik zat nog in Tokio met onze pasgeboren dochter, rondhangen in een dal kwam nu heel ongelegen; ook al leek het me niet goed om het dal te negeren.

Ik zat veel op internet, op Marktplaats welteverstaan. Voor de grap had ik er een Japanse vismolen opgezet. Ik viste veel in die periode en ik was dol op het Japanse vismateriaal; hoge kwaliteit en schitterend afgewerkt. De molen was snel verkocht, de klant vroeg zelfs of ik er niet meer had. Ik voelde mogelijkheden.

Ik kocht meer vismaterialen om op Marktplaats te zetten. Eerst kocht ik allerlei aanbiedingen op, maar later ontdekte ik de Japanse Ebay. De wereld van de tweedehandsmarkt ging voor mij open.

Japanse advertenties zijn prettig. Je leest een korte beschrijving van het product en je krijgt een lijst met waarschuwingen over eventuele mankementen, onderbouwd met foto’s van zelfs de kleinste krasjes op het product. Kopen op eigen risico staat erbij, maar je kan ervan uitgaan dat het product zo’n beetje in nieuwstaat verkeert. Het was zorgeloos kopen, en de prijzen waren ook verrassend laag.

De kopers in Nederland waren blij. Ik bood producten aan die hier niet te verkrijgen waren, en men hoefde pas te betalen na ontvangst. Dat gaf vertrouwen en zo groeide in een rap tempo mijn klantenkring. Vissers gaven aan elkaar door dat ik hoogwaardig Japans vismateriaal aanbood. Ze stuurden uit Nederland verzoekjes: heb je dit of kan je hieraan komen? Ik ging voor ze op zoek.

Zo leerde ik steeds meer over de hengelsport. Bekende wedstrijdvissers en fanatieke hobbyisten, ze plaatsten grote bestellingen. Met enkelen raakte ik bevriend, ik zocht ze op wanneer ik weer in Nederland was en ze namen me mee op hun vistochten. Op een bootje in IJmuiden of met een waadpak aan de Zeeuwse kust afstruinen.

Het dal werd mijn thuis, ik had er een warm bad in gezet. En twee jaar zat ik daarin. We konden ervan leven, maar een toekomst als Marktplaatshandelaar kon ik niet serieus nemen.

Toen kwamen Bas en Lisja op bezoek, goede vrienden met wie ik mijn passie voor eten deelde. Ze hadden net restaurant Beulings geopend. Hun aanwezigheid inspireerde me, ik kreeg zin om uit dat bad te stappen. Ik nam ze mee naar mijn favoriete ramentent, het begin van een nieuwe hoofdstuk. Daarover de volgende week.

Gegrilde makreel in misomarinade

Ingrediënten
1 makreel
4 eetlepels witte miso
3 eetlepels suiker
4 eetlepels water

Bereiding
Zo af en toe kun je langs de Nederlandse kust makreel vangen, maar helaas wordt dat elk jaar minder. Verse makreel smaakt een beetje zoetig en is zijdezacht. Voor het recept van vandaag zou je ook kabeljauw of zalm kunnen gebruiken.

Fileer de makreel zodat je twee mooie flanken hebt. Ontdoe die van graten, dat gaat makkelijk met een pincet. Snijd de flanken doormidden zodat je vier stukken hebt.

Meng de miso met de andere ingrediënten. Smeer hiermee de filetjes goed in. Dek af en zet ze een nachtje in de koelkast.

Verhit een oven zo heet mogelijk (250 graden of hoger). Een grilloventje is nog beter, of gebruik de barbecue. Schuif de filetjes met de huid naar boven op bakpapier op een plaat boven in de oven. Kijk na 10 minuten, door even in de vis te prikken, of ie gaar is. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden