Aldus

Gedichtendag: ‘Dichten is voor de helft intuïtie, maar ook techniek’

Het is vandaag Gedichtendag. Tip voor beginners van dichter en poëziedocent Sasja Janssen (52): lees je gedicht hardop voor.

Noor Lagendijk
null Beeld

U doceert poëzie aan de Schrijversvakschool en Crea. Zijn er veel jongeren die dichter willen worden?

“Absoluut, er wordt veel gedicht in ons land. De cursussen zitten altijd vol. Niet iedere beginner wil professioneel dichter worden, maar de opdrachten zijn een duwtje om te blijven dichten.”

Is doorzetten het grootste obstakel?

“De moeilijkheid zit zeker in het blijven proberen. Het werkt goed om je werk te bespreken. Je ziet dan dingen die je eerder niet had gezien.”

Kortom: lees je gedicht hardop voor.

“Precies. Veel mensen hebben een innerlijke criticus, terwijl je eerst eruit moet braken wat je in je hebt. Eerst laat je het stromen, en dan kun je ordenen en schrappen. Dichten is voor de helft intuïtie, maar ook techniek. Rijm, ritme, klank en metaforen. En hoe gedetailleerder je iets omschrijft, hoe universeler ’t wordt.”

Dichten kun je dus leren?

“Met oefening en veel lezen kun je ver komen. Maar: er blijft iets ongrijpbaars als talent. Ik kan iets moois op de viool spelen, maar iemand met talent doet dat subliem.”

Wat bevat een goed gedicht?

“Je moet een gedicht beoordelen op wat het over zichzelf afroept. Stel jezelf de vraag: wat maakt het gedicht los en kan ik dat nog specifieker zeggen? Soms geeft de taal zelf cadeau­tjes. Het gebruik van veel woorden met lange a’s geeft vanzelf een slepend ritme, bijvoorbeeld. Dat effect moet dan wel passen bij de inhoud.”

Bent u weleens onzeker over wat u de wereld in schrijft?

“Je blijft je afvragen: kan ik dit wel? Val ik door de mand? Die onzekerheid houdt een dichter altijd. Mijn vijfde dichtbundel, Virgula, komt in elk geval in juni uit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden