PlusProefwerk

Gartine (8+)

Gartine is een goedmoedige damesoase, vol verse bloemen, heerlijk eten en snoezigheid. Ingrediënten komen uit eigen moestuin.

Het interieur van GartineBeeld Mats van Soolingen

Het mag zo zijn dat er tegenwoordig een heel leger van stedelijke jongelingen bestaat dat zich - al dan niet met de nodige ironische distantie - bezighoudt met het koken van jam, het brouwen van ijsthee, het bakken van brood, het macrameeën van hangplantconstructies en het verbouwen van wortelen en sla.

Maar laten we vooral niet vergeten wie het zijn geweest die het voortbestaan van dat soort landelijke DIY hebben verzekerd, in de jaren dat de bloem der natie nog met z'n neus in de coke hing in plaats van ondersteboven in de vlier: de Libellevrouw, de Landlevenlezeres en de abonnee van Seasons - van die bladen waar je regelmatig jamstickers of kaartjes voor je moestuin bij kreeg, en recepten voor zelfgedroogde potpourri.

Het uitgebreide ontbijt was niet het domein van de hipster, maar van opgeruimde, romantische dames; je moeder of je tante. Een beetje meer dankbaarheid zou op z'n plaats zijn.

Goedmoedige tuttigheid
Er zijn de afgelopen paar jaar wel dertig ontbijtzaken geopend in de stad, veelal op grootstedelijke Angelsak­sische leest geschoeid: je moet er in de rij voor enorme borden met eieren en cocktails in weckpotten, er is muziek en er zitten opgedofte types, en soms wordt het bord zowat voor je neus weggetrokken omdat er weer nieuwe mensen willen zitten.

Ook in Gartine, een dagzaakje dat al negen jaar huist in een pijpenlaatje in de Taksteeg, is het hartstikke druk - het heeft een trouwe schare fans, bovendien wordt het aangeraden in veel toeristische gidsen. Toch is die gehaastheid hier ver te zoeken: Gartine is een oase van goedmoedige tuttigheid, en alles - van de inrichting tot de zelfgemaakte ijsthee met steranijs en ­vanille - is doortrokken van liefdevolle, huiselijke aandacht en geduld.

Je gaat er zitten onder de antieke kroonluchter, op een soort lange tuinbank die uitkijkt op de vitrine vol verleidelijke, rustieke taarten. Op de tafels en de bar staan prachtige bloemen. Die zijn dezelfde ochtend geplukt door het lieve echtpaar dat de zaak runt, want ze hebben een enorme moestuin in de Beemster waar ook bijna alle ingrediënten vandaan komen.

High teas
We horen nu en dan het carillon van Siebel op het hoekje van de Kalverstraat en als je door het met klimop behangen raam naar buiten tuurt, zie je de all-you-can-eat-Chinees aan de overkant, maar verder vergeet je bij binnenkomst meteen dat je je bevindt in een pissteeg naast het Spui.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

De ontbijtkaart loopt tot twaalf uur en de lunchkaart gaat om elf uur in, dus we kunnen van allebei wat kiezen - 's middags worden er trouwens ook diverse high teas geserveerd. Vergeleken met andere brunchzaken zijn de porties bescheiden en de prijzen ook, dus er is aan alle kanten ruimte over om nog iets zoets te nemen, of juist een soepje tussendoor. Fijn.

Die soep wordt dagelijks ­gemaakt van de verse oogst van die ochtend: vandaag waren dat patissons, een geinige, gele, lampionvormige courgettesoort. De soep (€6,50) is even simpel als doeltreffend: op smaak gemaakt met een een lichte groentebouillon, een plukje goede saffraan, wat ui en wat boter. Héérlijk, net als de bijgeleverde zuurdesemtoast en van sterke, lichtbittere lavas spetterende kruidenboter.

De beste ooit
Ook de sandwich van Zweeds polarbröd met geroosterde worteltjes, eikenbladsla, frisse hummus en gerookte ham uit het Zwarte Woud (€8,95) doet ons plezier. Je weet het wel, maar toch vergeet je het soms tot je weer eens echte sla en wortelen proeft: wat zijn veel van de groenten die je in restaurants krijgt voorgeschoteld toch een slap aftreksel van planten die zon hebben gezien en hun voeten in de grond hebben gehad.

Best
De pannenkoekjes – onweerstaanbaar mals, met frambozen, karamelstroop, nootjes en boter – zijn de beste ooit

Minder
Onder de eggs benedict ligt briochebrood. De zoetigheid en vanille vloeken met de saus en de ham

Opvallend
Het echtpaar dat Gartine runt, haalt bijna alle groenten en fruit uit hun eigen moestuin in de Beemster

De eggs benedict (€8, met prima hollandaise) worden geserveerd op brioche in plaats van muffins, en dat vind ik zelf te zoet - er zit bovendien vanille in het brood, wat vloekt met de hollandaise en de ham.

Maar de pannenkoekjes zijn de beste ooit: dun en onweerstaanbaar mals, met fantastische frambozen, karamelstroop, hazelnootjes en pompoenpitjes (€7,50). Op het laatst zijn er nog een paar welgemikte messtreken zachte roomboter aangebracht: we likken het bord bijna af.

Uit de vitrine kiezen we de stoofperentaart met een speculaasbodem (€3,95) - doordat het fruit in witte wijn is gestoofd en het geen cheesecake- maar een bavaroisvulling betreft, is deze lichter dan hij klinkt. De peren zijn fris, de vulling is romig: we proeven de vroege herfst.

Ik wilde eindigen met de opmerking dat Gartine echt een plek is om je moeder of je tante mee naartoe te nemen. Maar dat doet deze snoezige zaak geen recht: het is een heerlijke plek voor iedereen. Zolang je je ironische distantie maar buiten laat.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Gartine
Taksteeg 7
1012 PB Amsterdam

wo t/m zo 10-18 uur
ma & di gesloten

020 3204132
www.gartine.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden