Meneer & Mevrouw Hamersma

Garnalenfrittata met een bijpassende wijn van Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: garnalenfrittata. 

Garnalenfrittata

Mevrouw Hamersma knikte instemmend. Een interview in de Volkskrant met London Loy, kok met Surinaamse roots, bracht haar terug naar de tijd dat zij voor de klas stond op een basisschool.

In de jaren zeventig schoolde zij kinderen met een taalachterstand bij en op vrijdagmiddag gaf zij ook kookles, het populairste keuzevak. “Dat zouden ze nog steeds moeten aanbieden,” meende zij.

Ze pakte het zojuist verschenen kookboek van Loy erbij en hield stil bij zijn appeltaart: ‘Toen ik klein was had ik niet echt het idee dat ik iets kon. Ik had geen zin in school. Tot ik ­tijdens een kookles een appeltaart moest bakken. Ik kreeg er een 9 voor. Ik had voor het eerst het idee dat ik iets kon en ging beter mijn best doen voor alles. Dank u juf voor uw oplettende oog. U heeft mijn ziel echt ge­stimuleerd.’

‘De appeltaart die alles liet rollen’ zorgde dat Loy uiteindelijk naar binnenrolde bij restaurant La Rive van Robert Kranenborg, 24Kitchen en Koffietijd. Inmiddels is hij ook personal chef bij kickbokser Rico Verhoeven.

Rijst met kousenband

Terwijl mevrouw Hamersma het voorlas, belandden mijn herinneringen in de jaren zestig. Ik hoorde de klanken van O, Nederland, geef mij rijst met kousenband van Max Woiski jr. weer over de trap klinken en rook de roti van onze ‘Suriburi’s’, onze bovenburen tante Nettie en haar stokoude moeder ‘Moesje’.

Nu wilde mevrouw Hamers­ma Loy niet voor het hoofd stoten door hier haar legendarische appeltaartrecept te geven. Met een kok die voor Rico Verhoeven werkt, weet je het maar nooit.

Zodoende koos zij voor garnalenfrittata, een gerecht dat mevrouw Hamersma bij de kooklessen die zij nu geeft ook wel laat maken door haar cursisten. Op mijn beurt ben ik dan niet te beroerd om de bijpassende wijnen te adviseren.

Een verse, zuidelijke chardonnay bijvoorbeeld, die aansluit bij het zacht-zoetige van de garnalen. Dan wel een pientere, crispy en verkwikkende vinho verde die het pepertje pareert.

Of om het extra feestelijk te maken een droge mousserende wijn, een Corpinnat, de naam waaronder een tiental (voor­malige) cavahuizen zich heeft verenigd. Daarmee distantiëren zij zich van de cava-kiloknallers die de reputatie van Spanjes beroemdste mousserende wijn te grabbel hebben gegooid.

Mijn recepten – Van appeltaart tot saotosoep London Loy Carrera Culinair, €31,99

Toosten

Nadal (nee, niet hij) is een van de producenten die geen cava meer wensen te heten. Wat hij maakt is superieur en sinteldroog. Een mousse als een voile. Sublieme zuren, levendig zonder onstuimig te worden, lichte bitters, schoon en zuiver.

“Leuk om te toosten op London Loy,” zei mevrouw Hamersma, die uit haar tijd als juf niet vergeten was dat het geven van een gemeend compliment een geweldige stimulans is.

Garnalenfrittata (4-6 personen)

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Klop in een ruime kom de eieren met wat zout en peper los en voeg de peterselie, rasp en het sap van de limoen, manchego en de rawit toe. Hak de helft van de tijgergarnalen grof en voeg ze samen met de hele tijgergarnalen toe aan het ei. Meng goed door.

Verhit wat boter en olie in een ovenvaste pan op middelhoog vuur en schenk het ei-gambamengsel erin. Neem de pan van het vuur en bak de frittata in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Neem een pan met een theedoek uit de oven, laat kort even afkoelen en schuif de frittata dan op een bord of serveerschaal.

Lekker met een frisse groene salade en brood.

Ingrediënten

6 eieren
zout en peper
10 g bladpeterselie, fijngehakt
1 limoen, rasp en sap
2 el manchegokaas, geraspt
1 rode (rawit)peper, fijngehakt (rawit is wat pittiger dan gewone)
200 g tijgergarnalen, gepeld en schoongemaakt
olijfolie, om in te bakken
boter, om in te bakken

Online

Nadal
Brut Reserva, Corpinnat, Spanje
€16 (wit; mousserend)
Cava Barcelona
www.cavabarcelona.nl

Speciaalzaak

Quinta das Arcas 2019
Arca Nova, Vinho Verde, Portugal
€6,59 (wit)
Grapedistrict

Slijterijketen

Domaine Preignes le Vieux 2019
Chardonnay ‘Tradition’, Pays d’Oc, Frankrijk
€6,99 (wit)
Mitra

Harolds weetje

Nu we waarschijnlijk niet op vakantie kunnen en geen geld uitgeven aan grote sociale events, zoeken we thuis vertier onder de kurk. Volgens onderzoek naar het drinkgedrag in de VS en het Verenigd Koninkrijk vertoonden de verkoopcijfers tijdens de lockdown een kerstpiek. Eerst werden er duidelijk betere wijnen gedronken, maar nu de financiële onzekerheid toeneemt, is de belangrijkste zoekterm thans ‘value for money’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden