PlusRecept van de dag

Galette met ei, kaas en ham

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: galette met ei, kaas en ham.

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob van Vliet

Zou de nieuwe president er nog wat aan kunnen doen? Aan de leegloop van New York? Jonge mensen verlaten de stad. Ook zonder de crisis was de stad de laatste jaren al verzwakt als magneet voor hongerige jongeren. Er waren geen mogelijkheden meer om het te maken in New York, als je erheen wilde moest je het al gemaakt hebben.

Ik had het geluk om de stad mee te maken toen het voor een Nederlandse student nog net betaalbaar was. Het was midden jaren negentig en voor achthonderd gulden huurde ik een piepklein kamertje in een semigevaarlijke Puerto Ricaanse wijk. De kamer deelde ik met een klas­genote.

Ik kwam er als student grafisch ontwerpen, al kwam in die tijd de meest interessante vormgeving uit Nederland. Daarom ging ik iets studeren waar die Amerikanen goed in waren: film. De lessen waren klassiek, maar de context was euforisch. Een masterclass met Robert Redford en Paul Newman. En een leraar die de hele tijd ‘Let’s make a movie!’ riep. Hij legde ons uit hoe je om moest gaan met Sly op de set. Het leek wel een maatje van hem, maar wie was Sly? Na acht lessen begreep ik dat hij het had over Sylvester Stallone.

Voor het gebruik van de computers op school moest ik vijftig dollar betalen. Belachelijk, ik stond chagrijnig in de rij bij de kassa’s van de school. Voor mij stond een Koreaanse studente, ze droeg een echte bontjas. Met haar goldcard rekende ze dertigduizend dollar collegegeld af. Toen ik aan de beurt was had ik geen mening meer. Ik begreep ook opeens waarom het daten met die Koreaanse meisjes van school niet zo goed lukte. Ik was niet compatible met het milieu waar zij uitkwamen.

Ik raakte bevriend met een ruige skater op diezelfde school. Hij kwam als bootvluchteling. Zijn broer werd net vrijgelaten uit de gevangenis; hij had iemand omgebracht. Maar mijn vriend leefde de American dream. Hij was een succesvol kledingmerk voor skaters begonnen. Zo bleef hij uit de voetsporen van zijn broer.

In dat halfjaar zag ik het magnifieke spectrum van de stad. Alles liep naast en door elkaar, zoiets heb ik elders nog nooit gezien. Ik voelde continu dat de wereld aan mijn voeten lag. Maar nu is al die dynamiek weggevallen. New York loopt leeg.

De nieuwe president (bij het schrijven van deze column is nog onbekend wie dat zal zijn: Trump of Biden) zal het betreuren. Want New York is het gezicht van Amerika. Het zal hem vast zwaar vallen om met dat onaantrekkelijke gezicht te moeten beginnen.

Galette met ei, kaas en ham

Ingrediënten
voor het beslag:
250 gr boekweitmeel
snufje zout
2 eieren
50 cl koud water
40 gr gesmolten boter

als toppings:
1 ei
geraspte kaas (bijvoorbeeld emmentaler)
2 plakjes ham in stukken (of plakjes gebakken champignons)

Bereiding
In New York is er van alles te eten, en er zijn typischere gerechten dan een pannenkoek uit Bretagne. Zoals de pastrami van Katz’s Delicatessen die bij mij om de hoek zat. Maar mijn Japanse vriendin nam me mee naar bistro Les Deux Gamins. Ik had nog nooit van een galette gehoord, maar sindsdien associeer ik die met New York.

Roer de ingrediënten tot een glad beslag en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast. Hierdoor krijg je mooie, gelijkmatige pannenkoeken. Neem het liefst een stalen koekenpan. Verwarm ’m en wrijf er wat bakolie over met keukenpapier. Giet wat beslag in het midden en draai de pan zodat het zich goed verdeelt. Bak ongeveer een minuut en draai de galette om. Bak deze kant 20 seconden en draai hem terug. Breek nu een ei open boven het midden van de galette. Verdeel met een vork het eiwit wat over de galette, laat de dooier intact. Doe er wat peper over. Zodra het eiwit begint te stollen strooi je er de kaas, ham en eventueel andere toppings over. Vouw met een vork een rand van de galette naar de eidooier in het midden toe, doe dat ook met de andere drie randen zodat het geheel een vierkant wordt. Serveer met bijvoorbeeld wat frisse veldsla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden