Fris wit tegen de dorst

De sauvignon blancdruif hoort thuis in het rijtje van de grote vijf (cabernet sauvignon, merlot, syrah voor rood, chardonnay en sauvignon blanc voor wit), de handvol druiven die het tot wereldmerk heeft gebracht.

U kent ze vast en zeker ook. Hun naam staat - vooral in de supermarkt - gewoonlijk groter op het etiket dan het domein, het estate of het château dat ze heeft grootgebracht. Maar de sauvignon blanc heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan van de alom aanwezige, onvermijdelijke, luidkeels schreeuwende chardonnay, een druif die het zelfs tot het equivalent van 'witte wijn' heeft weten te schoppen. Als in Amerika de bestelling in een restaurant 'I'll have a chardo' luidt, wenst de gast niets anders dan een glas wit.

Maar ons smaakpatroon verandert. We beginnen een beetje genoeg te krijgen van dat zwoele, lobbige, romige, rijke, overdreven tropisch fruitige van de chardonnay - om maar over het houtige van sommige modelletjes te zwijgen - en wensen ons glas witte wijn frisser, monterder, energieker, pittiger en vooral dorstlessender. En op dat moment heeft de sauvignon blanc gewacht. Want dat is precies wat deze druif zijn drinker kan bieden.

De wijnproducenten spelen al een tijdje in op onze frisbehoefte door chardonnay te mengen met druiven als colombard, sémillon en sauvignon blanc. Maar dan moet de druif nog altijd tweede viool spelen. Terwijl de sauvignon blanc juist prima solo kan. Dat doet hij al eeuwen in de Loire waar hij tekent voor wereldberoemde wijnen als Sancerre en Pouilly-Fumé. Een streek die sinds 1973 naar de kroon gestoken wordt door Nieuw-Zeeland, waar in Marlborough ronduit verrukkelijke sauvignon blancs worden geproduceerd. De beste van de wereld, volgens sommigen. Uniek, menen de Nieuw-Zeelandse producenten.

Waarom hun sauvignon blanc zo speciaal is, is sinds kort onderwerp van een meerjarig onderzoek. Kunnen geur en smaak nog verder verbeterd worden? Het loofbeheer wordt onder de loep genomen, de wijnmaaktechnieken, en vooral de invloed van de verschillende gistculturen. Gisten kunnen namelijk zo gecultiveerd worden dat zij geuren en smaken in een wijn extra laten 'spreken'. En sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland is nu eenmaal een uitgesproken wijn, waarin passievrucht, kiwi en kruisbessen, rijpe tomaten, rode paprika, asperges, kruiden, gras, rabarber en citrus het hoogste woord hebben.

We wachten af. En zonder klagen, want tot de ultieme laboratorium-sauvignon blanc het levenslicht ziet, weet ik nog wel een paar aardige modelletjes te vinden om mijn dorst te lessen. Van Gall & Gall proefde ik begin mei overigens een heel aardige: een Mount Vernon 2006. Velen met mij hadden echter in de gaten dat dit voor 8,99 een koopje was. Hij was in no time uitverkocht, maar begin juli schijnt hij weer binnen te komen. Ik zou vast wat bij uw buurtfiliaal reserveren.

Voor wie voor die tijd al onbedwingbare sauvignon blancbehoefte heeft, heb ik trouwens nog wel een aardige tip. Uit Chili, een land dat zijn faam eerder te danken heeft aan rood dan aan wit, kreeg ik laatst een ronduit verrukkelijke wijn onder de kurkentrekker: Casas del Bosque Sauvignon Blanc 'Reserve' 2006. Als ik 'm blind had geproefd en ik zijn afkomst had moeten raden, dan had ik in Wedden dat...? niet de hoofdprijs gewonnen. Zonder blikken en blozen had ik 'm uit Marlborough laten komen.

Qua geur en smaak weet u dus wat u te wachten staat. En ondanks zijn vrij Nieuw-Zeelandse prijs van 12,95 euro zou ik ook nu niet te lang wachten met kopen. Er is niet al te veel naar Nederland gekomen. Komt waarschijnlijk doordat deze Casas del Bosque door de Chileense wijnmakers en sommeliers niet alleen is uitgeroepen tot beste sauvignon blanc van Chili, maar ook tot beste witte wijn van het land. (HAROLD HAMERSMA)

Pasteuning, Willemsparkweg 11, 020-6622455. www.pasteuning.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden