PlusFilmrecensie

For Sama: aangrijpend egodocument over moeder zijn in Aleppo

Roosje van der Kamp
Uit For Sama. Beeld -
Uit For Sama.Beeld -

Een onvergetelijke scène in het midden van For Sama, het aangrijpende egodocument van burgerjournalist Waad al-Kateab over moederschap in een door oorlog verscheurd Aleppo, brengt de thema’s van haast ondraaglijk leed en verrassende veerkrachtigheid naadloos samen. Na een zoveelste Russische luchtaanval wordt een hoogzwangere vrouw naar een noodziekenhuis gebracht. De artsen proberen het leven van moeder en kind te redden, maar na een spoedkeizersnede blijft het doodstil.

In hartverscheurend detail zien we hoe de arts op het blauw aangelopen lichaampje van de baby drukt, op zijn rug slaat en hem uiteindelijk bij zijn voeten pakt en vergeefs door elkaar schudt. Die haalt het niet, natuurlijk. Maar juist wanneer al-Kateab de kijker met haar overweldigende beelden dreigt te verliezen, opent het jongetje zijn ogen, hapt naar adem en laat een schrille kreet horen.

For Sama is een ode aan het wonder van het leven, voortgezet leven en nieuw leven, ten tijde van onvoorstelbare wreedheden. De film is ook een inzage in de kwetsbaarheid van het bestaan, iets waarmee al-Kateab met het krijgen van haar dochtertje Sama wordt geconfronteerd. Zeker omdat de bebloede vloeren van het ziekenhuis van haar man vooral met kinderlichamen zijn bezaaid.

‘Waarom heb je me het leven geschonken?’ beeldt al-Kateab zich in dat haar dochter aan haar vraagt terwijl ze voor bommen schuilen. Haar antwoord, een visuele liefdesbrief aan haar dochter bestaande uit beeldmateriaal geschoten tijdens vijf jaar oorlog in Syrië, fungeert als een verontschuldiging en een rechtvaardiging, zowel aan haar dochter als aan haarzelf.

Bewogen door solidariteit maakt al-Kateab onvoorstelbare keuzes. In een benauwende scène doorkruist ze met man en baby, na een bezoek aan haar zieke schoonvader in Turkije, ’s nachts de frontlinies om terug te keren naar het belegerde Aleppo. Het is geen rationele keuze, maar een gemaakt met het hart. En dit hart is juist wat je zo gemakkelijk kunt verliezen. Met haar camera vangt ze de persoonlijke kant van oorlog, opdat wij de menselijkheid van de slachtoffers niet zullen vergeten.

For Sama

Regie Waad al-Kateab, Edward Watts
Te zien in De Balie, Cinecenter, FC Hyena , Filmhallen, Kriterion, Lab111, The Movies, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden