De Thuiswerkplek

Fleur van Heek: ‘We drinken nu veel meer koffie samen’

Fleur van Heek (57) maakt kokedama’s bij haar bedrijfje Boules d’Amsterdam en woont in Oost.

Fleur van Heek in haar tijdelijke werkkamer.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“We hebben thuis een bed and breakfast, maar dat ligt nu stil. Ik had geen inkomsten meer, maar heb wel groene vingers, dus toen ben ik kokedama’s, Japanse mosballen met daarin een plant of een boompje, gaan maken en verkopen via Instagram. Het begon als een hobby, maar het is de oplossing geworden voor mijn financiële noodsituatie.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk vanuit de B&B-kamer. Er past precies een timmermansbankje tussen het bed en de tijdelijke tafel die mijn man Coen heeft gemaakt. Hij is zelfstandig ondernemer en werkt vanuit een andere kamer. We drinken nu veel meer koffie samen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op hordes kinderen die skeeleren of steppen. Er is echt een speelcultuur ontstaan. De avondzon schijnt naar binnen; ik ontdek wat een fijne kamer mijn gasten hadden.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, maar ik heb wel andere gewoontes gecreëerd. Waar ik vroeger naar de bakker ging voor verse broodjes voor de gasten, ga ik nu naar het tuincentrum voor leuke plantjes. Als gastvrouw ben je vooral communicatief bezig, nu ben ik meer op mezelf aangewezen – voor de verandering wel een keer fijn.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik heb veel meer tijd om na te denken en om me in dingen te verdiepen. Verder kan ik zelf mijn tijd indelen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van Ed Paanakker.

Ed Paanakker (62), docent wiskunde, mist het contact met zijn leerlingen en werkt vanuit huis in Weesp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het gaat leuk, maar ik mis het contact met leerlingen enorm. Na het sluiten van de scholen had ik twee dagen om online lessen in elkaar te zetten. Het duurde even voordat ik Teams begreep; gelukkig kreeg ik hulp van mijn ict-vaardige collega’s.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk in mijn werkkamer achter twee schermen. Met mijn tekentablet kan ik sommen van papier livestreamen naar mijn leerlingen. Mijn vrouw Hadewych (51) is verpleeg­huisarts; ze werkt bij De Buitenhof en Beth Shalom. Het was hier thuis enorm spannend toen er in Beth ­Shalom zoveel besmettingen waren.” 

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op een boekenkast en verschillende gitaren. Met alle muzikale collega’s hebben we een nummer opgenomen om leerlingen een hart onder de riem te steken.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Het lawaai van alle buren die aan het klussen en bouwen zijn, verstoort de les enorm. Mijn dochter volgt ook online les en krijgt echt hoofdpijn van al het geboor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik heb geen reistijd en kan nu gezellig met mijn dochter lunchen. Wel mis ik mijn collega’s verschrikkelijk. In principe gaan de scholen 2 juni weer open, maar onze school heeft over de duizend leerlingen. 32 man in een lokaal van 50 vierkante meter, dat gaat echt niet.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

De thuiswerkplek van Wouter Glaser.

Wouter Glaser (37) is directeur bij communicatiebureau Glasnost en werkt vanaf zijn zolder in Randwijck.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik vind het lastig. Communiceren via de webcam is toch anders dan in het echt. Ik heb graag veel mensen om me heen, dus ik vind zo weinig sociaal contact wel heftig. We zijn nu aan het kijken hoe we straks weer open kunnen op kantoor. Hopelijk is dit tijdelijk.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vrouw Chèr (39) en ik werken samen op zolder. Voordat de maatregelen ingingen, had ik toevallig een bureau besteld, omdat ik ’s avonds vaak nog wat moet doen voor mijn bedrijf. Dat kwam dus heel goed uit.”

Wat is uw uitzicht?

“Via het raam komt veel zon binnen en kijken we uit op de tuinen van de buren met veel groen. In onze tuin sporten we op anderhalve meter van onze personal trainer.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Toen onze kinderen Neva (5) en Kae (1) nog thuis waren, was thuiswerken lastiger. Nu gaat Neva weer naar school en Kae naar de opvang, dus lukt focussen wel beter.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“De extra tijd die ik met mijn vrouw kan doorbrengen, vind ik gezellig. We lopen vaak samen even een rondje en lunchen samen. Ik heb een stappenteller gekocht om elke dag 10.000 stappen te zetten en sinds ik mijn eigen lunch maak, zijn mijn eetgewoontes gezonder geworden.”

De thuiswerkplek van Betty van der LeestBeeld Helen Fermate

Betty van der Leest (53), patroontekenaar en coupeuse, maakt mondkapjes in haar atelier aan huis in Centrum.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik ben zzp’er en al mijn klussen kwamen, pats boem, stil te liggen. Toen ging ik me verdiepen in het naaien van mondkapjes. Via via kwam ik in contact met Helen Fermate (56), die onze website fancymondkapjes.nl heeft gemaakt en de verkoop regelt. En ik naai alle modellen, met leuke details.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan tafel in mijn atelier. Overal liggen stoffen, er staan dozen met fournituren en over de deuren hangen slingers met mondkapjes die half af zijn. De mondkapjes zijn best wel een succes, dus heb ik minder tijd voor mijn kat Kiwi, maar die komt gewoon haar aandacht opeisen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op het dak van de oude kazerne aan de Sarphatistraat. En soms is mijn uitzicht Helen, die aan het raam een nieuwe voorraad mondkapjes komt ophalen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik heb het zo druk en ben zo gemotiveerd door het succes van ons bedrijfje dat ik lange dagen maak. Soms komt mijn buurman langs met een kop dampende soep. Geweldig, toch?”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik ben blij dat we in deze bizarre tijden toch ons hoofd boven water kunnen houden en een positieve bijdrage kunnen leveren.”

De thuiswerkplek van Django Hessels.

Django Hessels (63) werkt als arbeids- en organisatiepsycholoog vanuit zijn huis in de Hugo de Grootbuurt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De individuele gesprekken kunnen prima via Zoom of Teams, maar de groepsbijeenkomsten zijn lastiger. Normaliter intervenieer ik bij conflicten en nu zie ik niet hoe mijn cliënten onderling met elkaar omgaan. Ik mis de echte indrukken van een persoon en de handdruk aan het begin en einde van een gesprek het meest.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in de huiskamer aan een grote tafel. Ik draag een net hemd en een spijkerbroek, normaal gesproken heb ik een nette broek aan.”

Wat is uw uitzicht?

“We wonen op achthoog en vanuit de woonkamer kijken we uit op de Kostverlorenvaart. Ik zie de hele dag vogels, mensen, plezierbootjes en binnenvaartschepen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, daar heb ik totaal geen last van. Halverwege de dag neem ik wel een pauze. Dan lees ik de krant, maak ik een wandeling of ga ik hardlopen. En ik heb veel meer tijd voor mijn cursus Russisch.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het heerlijk om thuis te werken. Het is efficiënter en ik heb veel minder reistijd. Maar er zijn ook nadelen: irritaties of spanningen zijn niet zichtbaar online en het persoonlijke contact ontbreekt. Mijn vrouw en ik gingen veel naar concerten en musea, dat kan nu niet meer. Dat vind ik heel erg, vooral voor de mensen in die sector.”

Hans Oudendorp

Het werken vanuit zijn zelfontworpen huis op IJburg gaat architect Hans ­Oudendorp (64) steeds beter af. 

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik ben van ons architectenbureau de enige die dicht bij de risicogroep zit en daarom moest ik als eerste thuiswerken. Ik voelde me weggestuurd en moest in het begin ontzettend wennen aan het digitaal werken. Ik ben tenslotte een beetje oldskool; het schetsen doe ik nog steeds met de hand. Gelukkig heb ik jongere collega’s die digitaal vergroeid zijn.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man maakt interieurreportages en werkt vanuit zijn eigen studio. Ik heb dus het hele huis voor mezelf en werk aan een van de twee tafels in de woonkamer bij de brede schuifpui naar de tuin.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit onze bungalow heb ik zicht op het water. Met mooi weer gaat de pui open en werk ik binnen, maar toch ook buiten. Ik voel me bevoorrecht met zo’n luxe thuissituatie.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“In mijn pauze loop ik naar de steiger aan het water. Er gebeurt best veel als je half buiten werkt. Zo zie ik vaak kinderen met bootjes, die wedstrijden houden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“In het begin was ik sceptisch, omdat er geen controle is op de werkzaamheden, maar iedereen neemt zijn ­verantwoordelijkheid. Ik vind het ­bijzonder dat ik min of meer gedwongen ben op een andere wijze te gaan werken en dat ik het nog leuk begin te vinden ook.”

Beeld Ruben Visser

Architect Ruben Visser (43) werkt deels vanuit zijn camper en deels ­vanuit zijn studeerkamer in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De lopende processen gaan prima, en het videovergaderen ook wel, maar dat vind ik best vermoeiend. Het lastigste is het creatieve van mijn vak: met collega’s samen schetsen en brainstormen. Dat gaat een stuk minder soepel zo via de computer.”

Hoe zit u erbij?

“Vanwege ruimtegebrek in ons huis hebben we onze camper extra vroeg uit de stalling gehaald. Ik heb wifi aangelegd in de schuur, zodat je in de camper ook ontvangst hebt. Vooral voor vergaderingen is de camper ­ideaal. Ik zit dan aan het zitje met mijn koptelefoon op. Speciaal voor deze rubriek hebben we met het hele gezin geposeerd in de camper.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit de camper kijk ik uit over het pleintje achter ons huis, waar vaak kinderen spelen. Als ik niet afgeleid wil worden, doe ik de gordijntjes dicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“In huis zijn de grootste afleiding mijn dochters van 13, 11 en 6. Vooral de jongste had veel begeleiding nodig, maar gelukkig kunnen ze weer naar school. In de camper is er niets wat afleidt, het is onze rustcabine.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik zie mijn kinderen veel meer dan normaal en vind het leuk betrokken te zijn bij hun schoolwerk. Ook krijg ik wat mee van hun digitale dans- en vioollessen, die normaal buitenshuis plaatsvinden.” 

Jan Veering: 'Ik plan elke dag een moment in om lekker te rennen in het park’Beeld Jan Veering

Jan Veering (41) geeft lessen NT2 (Nederlands als tweede taal) vanuit zijn huis in West. 

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De hele week door geef ik privé- en groepslessen, bijvoorbeeld aan mensen die werken bij Google, Netflix of Heineken. Een meisje uit Kenia gaf ik al onlineles, dus daar had ik al ervaring mee. Ik gebruik spelletjes, zoals Kahoot en muziek om de lessen leuker te maken.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vriend is webdeveloper, we werken allebei vanuit huis. Hij heeft een inklapbaar bureautje in de boekenkast voor me gemaakt, zodat ik daar kan werken. Daarvoor zat ik op de bank, maar dat was minder comfortabel.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op een spiegel en ik ben wel ijdel, maar niet zó ijdel, dus ik heb er een poster opgeplakt. Om me heen staan de boeken die ik gebruik om les te geven.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“We hebben een benedenwoning met een tuin, en het Westerpark is vlakbij. Ik plan elke dag een moment in dat ik lekker kan rennen in het park. Verder ben ik veel met muziek bezig, want ik ben ook dj en speel piano.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het lekker om niet heel Amsterdam door te hoeven fietsen als het regent. Daardoor ben ik minder moe aan het eind van de dag. ­Lesgeven is toch lichaamstaal, dus ik zou niet altijd vanuit huis kunnen werken. Het is een mooie periode om pas op de plaats te maken.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail. 

Anna Bon: 'Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid.'

Anna Bon (58), projectleider Afrika bij de VU, werkt aan de kampeertafel vanuit haar huis in de Plantagebuurt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid. Nu ligt dat plat en communiceer ik via Skype. In landen als Mali, Burkina Faso en Ghana doen de coronamaatregelen meer kwaad dan de kwaal zelf: de voedselzekerheid onder de armen verslechtert. Ik hoop dat ik er snel naartoe mag.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man werkt in de studeerkamer, mijn zoon studeert aan de UvA en zit op zijn eigen kamer. Ik werk in de woonkamer aan de kampeertafel, dus we hebben geen last van elkaar.”

Wat is uw uitzicht?

“De Plantage Muidergracht en het plantsoen. Ik zie een grasveld aan de gracht, waar met mooi weer alle buren ’s middags op handdoeken recreëren. Als ik dat zie, is het onaantrekkelijk om aan mijn bureau te zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn kat Harry wil af en toe eten hebben, maar verder valt het wel mee. We wonen vlak naast mijn schoonmoeder, voor wie we de mantelzorg doen en we gaan elke dag raamzwaaien bij mijn gehandicapte broer.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het is fijn om zelf mijn tijd in te delen, ik kan even buiten wandelen en hoef me niet mooi aan te kleden. Toch vind ik de nadelen groter dan de voordelen.”

De thuiswerkplek van Paul Steenhorst.

Paul Steenhorst (64) werkt vanuit zijn tuinhuisje in zijn tuin van 120 vierkante meter, midden in De Pijp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Als hoofd restauratie bij Rijks­museum Boerhaave in Leiden kan ik lang niet al mijn werk vanuit huis doen; verzekeringstechnisch kan ik onze objecten niet zomaar meenemen. Wat wel kan, is het maken van kopieën van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, voor de verkoop in onze museumwinkel.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in ons tuinhuisje. Vroeger was dat de slaapkamer van mijn zoon, maar toen hij uit huis vertrok, heb ik het omgebouwd tot mijn werkplaats. Al mijn gereedschap hangt hier, en ik heb er mijn draaibank en een oventje, voor het edelsmidswerk dat ik in mijn vrije tijd doe.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk naar onze perenboom, twee appelbomen, een druif en een vijvertje. En het stikt van de beesten in de tuin: we hebben veel koolmeesjes en een hele berg kikkers.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, we zijn nogal een inloophuis voor vrienden en familie, omdat we in de tuin genoeg ruimte hebben om afstand van elkaar te houden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik krijg hier van tien tot drie uur meer gedaan dan op het werk van negen tot vijf, omdat ik niet word gestoord. Ook krijg ik elke dag twee uur cadeau, waarin ik normaal gesproken onderweg zou zijn. Nu vul ik die tijd met uitgebreid de krant lezen en wandelen met mijn vrouw.”

Lees hier de eerdere afleveringen van De Thuiswerkplek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden