Posterpraat

Flamenco Biënnale

Jan Pieter Ekker
null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Flamenco Biënnale

Met optredens van het Daniel García Diego Trio en het Pablo Martín Caminero Trio staat het slotweekend van de Flamenco Biënnale in het teken van sprankelende jazz, met een vleugje flamenco en latin. Het festival heeft sinds deze achtste editie een nieuwe huisstijl, ontworpen door het Amsterdamse ontwerpbureau Thonik. Voor alle duidelijkheid: het zijn abstracties van de letter F, maar het lijken ook ritmisch bewegende figuurtjes. Bij deze poster op de President Kennedylaan lijkt de lijst ook mee te willen doen; hij springt letterlijk uit de band.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Een oprechte ode aan de ironie

Naast drie acteurs van De Warme Winkel – Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en Florian Myjer – en gastactrice Hannah Hoekstra staan er in Een oprechte ode aan de ironie realitysterren op het podium, die naam maakten in Temptation Island en Ex on the Beach. “Het zijn stuk voor stuk heel domme, kansarme mensen die totaal geen maatschappelijk bewustzijn hebben,” aldus de speaker voorafgaand aan de voorstelling. Op de prikkelende affiches – er is een mannelijke en een vrouwelijke variant – staan ook ‘echte mensen’. Dit zijn echter niet de gastacteurs, maar aangekochte stockfoto’s.
Een oprechte ode aan de ironie van De Warme Winkel is 24/11 te zien in de Schouwburg Amstelveen en van 29/11 t/m 1/12 in ITA.

null Beeld JAN PIETER EKKER
Beeld JAN PIETER EKKER

Idfa

De Idfa-campagne is deze editie gebaseerd op de iconische rorschachtest en weerspiegelt ‘de veelheid aan indrukken en gevoelens die het kijken van films op het Amsterdamse documentairefestival kan oproepen’. De campagne is ontwikkeld door ‘independent ideas company’ We Are Pi. De audiovisuele ontwerpstudio Circus Family heeft daarvoor een machine ontwikkeld waarmee beelden van een aantal Idfa-docu’s – waaronder Johan van der Keukens Amsterdam Global Village – kunnen worden gescand. Op basis van de kleur en temperatuur van het materiaal is vervolgens bepaald welke kleurstof in een watertank moest worden gedruppeld.
Idfa, 17 t/m 28 november

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Museumnacht Amsterdam

Zaterdagavond openen meer dan 50 musea hun deuren voor de 21ste editie van Museumnacht Amsterdam. Met je kaartje kun je niet alleen genieten van de ­reguliere collecties, maar ook van muziek, optredens, een hapje en een drankje en speciale workshops en rondleidingen. Niet alleen bij de grote namen – Rijksmuseum, Anne Frank Huis, Eye Film­museum – maar ook bij kleinere, onbekendere instellingen als Arti, de Appel, Arcam en Amsterdam Pipe Museum.

Tijdens de Museumnacht heb je voor €22,50 toegang tot meer dan 50 musea. Met je kaartje kun je t/m 31 december gratis nog een museum bezoeken.

null Beeld JAN PIETER EKKER
Beeld JAN PIETER EKKER

Court for Climate Crimes

Framer Framed, platform voor kunst en cultuur, biedt t/m 16 ­januari onderdak aan het Court for Intergenerational Climate Crimes, een (kunst)project van Jonas Staal en Radha D’Souza. In deze rechtbank worden bedrijven als Unilever, ING en Airbus aangeklaagd voor milieumisdaden. De afgelopen vierhonderd jaar is een enorm aantal organismen uitgestorven – van de dodo en de falklandwolf tot de yellow fatu. Onder de afbeeldingen op het fraaie postertje staat in verschillende talen het woord ‘kameraad’, om de menselijke verbondenheid met deze verdwenen dieren en planten te onderstrepen. Veel van die talen bestaan ook niet meer; culturen sterven eveneens uit.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

KinderKunstBiennale

Kunstenaar Guda Koster kwam als levende sculptuur naar groep 7 van Kunstmagneetschool De Kraal in Oostpoort. De leerlingen moesten vervolgens zelf bedenken hoe ze zich wilden transformeren tot ‘Guda-lookalike’, met veel kleur, krachtige vormen, opvallende patronen, met uitvergrote delen en vooral zonder gezichten. Vervolgens mochten zes kinderen mee naar haar atelier, waar ze hun eigen kleding en rekwisieten kozen en op de foto gingen. De gestileerde, vervreemdende, humoristische foto’s zijn te zien op posters die door de hele stad hangen – en tot en met 31 oktober op de KinderKunstBiennale in OBA Oosterdok.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Benedetta

In 2017 was tijdens het festival van Cannes op de Boulevard de la Croisette al een prikkelend billboard te zien om ‘aware­ness’ te creëren voor Blessed Virgin, zoals Paul Verhoevens verfilming van Judith C. Browns nonfictieboek Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy toen nog heette. Toen Benedetta van de zomer eindelijk in wereld­première ging in Cannes, hing het stadje vol met posters waarop een veel kuiser beeld te zien was: het hoofd van de Belgische actrice Virginie Efira in plaats van haar blote borst. Fraai detail op alle varianten: de titel en credits in kruisvorm.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Foodchainz

De posterserie van vormgever Paulina Matusiak en fotograaf Eddy Wenting voor het Plein Theater – rebussen die verwijzen naar de programma’s en de actualiteit – werd vorig jaar bekroond met een European Design Award. De nieuwe reeks is net zo fraai. Opnieuw staan het team van het theater aan het Sajetplein en mensen die erbij betrokken zijn er zelf op. De attributen zijn wederom ­geüpcycled uit de huiskamers van de ‘modellen’.

9, 14 en 15 oktober in Plein Theater

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Toren van Babel

Op het Smederijplein op de NDSM-werf bouwt kunstenaar Guido van der Werve al enige weken aan de Toren van Babel. ­Anders dan in het Bijbelverhaal laat dit bouwwerk de rijkdom zien van de meerstemmigheid in onze samenleving. Van der Werve’s toren, die gerealiseerd wordt met hulp van een keur aan architecten, kunstenaars en buurtbewoners, staat symbool voor een stad waar plek is voor iedereen en ieders ideeën.

De verzameling van beelden en ­geluiden met als thema de ideale stad blijft tot 7 oktober groeien en is vervolgens t/m 17 oktober in de toren te zien.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

We Love Live

Robin de Puy, voormalig ­Fotograaf des Vaderlands, heeft musici van het Concertgebouworkest en concert­bezoekers geportretteerd om hun enthousiasme over live­muziek en wat het zo bijzonder maakt vast te leggen, en hun dankbaarheid dat het weer kan. Van deze portretten zijn affiches gemaakt. Daarnaast omvat de mediacampagne We Love Live een spotje voor Radio 4 en video’s voor social media.

null Beeld jan pieter ekker
Beeld jan pieter ekker

Paradiso

Er breken onstuimige tijden aan in Paradiso, zoveel wordt duidelijk uit deze fraaie poster van huisvormgever Desiree Schouteten. Op de isobaren staan de namen van alle artiesten die dit najaar op het programma staan – van Gallowstreet en Henry van Loon tot Jonna Fraser en De Jeugd van Tegenwoordig. Dat is tenminste de bedoeling, maar de Nederlandse coronamaatregelen zijn helaas net zo veranderlijk als het weer.

Het volledige najaarsprogramma is te vinden op paradiso.nl

Missa in tempore belli. Beeld jan pieter ekker
Missa in tempore belli.Beeld jan pieter ekker

Missa in tempore belli

De Nationale Opera vroeg vijf kunstenaars om – begeleid door kunstenaar-ontwerper Bart Hess en artdirector Iebele van der Meulen – posterbeelden te ontwerpen voor seizoen 2021/22. Caz Egelie (26), afgestudeerd aan de HKU, maakte een digitaal sculptuur voor het affiche van Haydns Missa in tempore belli.

Egelie is in zijn eigen werk veel bezig met theatrale middelen als kostuums, dans en acteurs. Ook speelt hij graag met de ­relatie tussen ‘het echte en het neppe’ – “Het dress-upproces ­dat iemand ondergaat voor een rol wordt in het posterbeeld ­gesymboliseerd door kostuum­elementen .”

Missa in tempore belli: t/m 21 september bij De Nationale Opera

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Lorenzo Viotti

Er hangen twee verschillende posters in de stad om Amsterdammers ervan te vergewissen dat De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch ­Orkest een nieuwe chef-dirigent hebben. Op de ene foto (van Linda Stulic) staat Lorenzo ­Viotti met een charmant lachje, op de andere heeft hij zijn ogen gesloten. En dat is niet alles: er wordt geadverteerd en er is ook een (YouTube-)trailer waarin Viotti skatend, boksend en zwemmend te zien is, een bordje pasta eet en een halsbrekende sprong maakt op het dak van de Stopera. ‘I am the new chief-conductor. I can’t wait to meet you.’

This Art Fair. Beeld JAN PIETER EKKER
This Art Fair.Beeld JAN PIETER EKKER

This Art Fair

Op de kunstbeurs This Art Fair is werk te zien van meer dan 120 kunstenaars, die allemaal een eigen poster hebben. Hierboven het schilderij Heroïne I / feeding myself van de Amsterdamse Carmen Schabracq (1988). Zij staat op de beurs met The Lazy Horse Salon, een solopresen­tatie in de vorm van een kunst­salon, met schilderijen en maskers die ze de afgelopen drie jaar maakte tijdens residencies in Mexico City, Bulgarije en het Van Gogh Huis in Zundert en in haar atelier in Amsterdam. Midden in de salon staat een levensgroot beeld van een paard waarop ­bezoekers kunnen plaatsnemen om haar werk te bekijken.

This Art Fair: t/m 29 augustus in de Kromhouthal

Hollandsch Glorie. Beeld JAN PIETER EKKER
Hollandsch Glorie.Beeld JAN PIETER EKKER

Hollandsch Glorie

Een historisch ­themapark dient in de volvette satire Hollandsch Glorie als metafoor voor de cancelcultuur en het verhitte identiteitsdebat. De rollen in de zomervoorstelling van Oostpoolregisseur Charli Chung worden gespeeld door Thijs Römer, Joep Paddenburg, Sidar Toksöz en Fjodor Jozefzoon. Zij zijn op vier prikkelende posters, te zien in oud-Hollandse klederdracht. Hierboven afgebeeld is Jozefzoon, als Zeeuws meisje met Bevelandse kap, inclusief spiegeltjes.

Hollandsch Glorie, t/m 28 ­augustus, Amsterdamse ­Bostheater

Grachtenfestival.

 Beeld
Grachtenfestival.

Grachtenfestival

Sinds 2016 gebruikt het Grachtenfestival het fraaie grafische beeld van een grachtengordelachtige plattegrond waarin een viool is verwerkt. (Eerder waren er ook varianten in omloop met een saxofoon en een tuba.)

Het is ontworpen door Bridget Bensdorp voor BBK/Door Vriendschap Sterker (‘hét communicatiebureau voor wereldverbeteraars’). De poster voor de gisteren begonnen 24ste editie wordt ontsierd door een lompe, gouden banner, want er moeten natuurlijk kaartjes worden verkocht.

Het Grachtenfestival duurt tot en met 22 augustus.

Op de leest van Jan Jansen Beeld Jan Pieter Ekker
Op de leest van Jan JansenBeeld Jan Pieter Ekker

Op de leest van Jan Jansen

De fraaie schoen op deze poster van Museum JAN is de Jan Jansen for United Nude, style Xray. United Nude is een schoenenmerk opgericht door Rem D. Koolhaas (de D. dient om hem te onderscheiden van zijn achteroom, de architect met exact dezelfde naam), een jeugdvriend van Lok Jansen, de zoon van Jan Jansen. De Xray is gebaseerd op een ijzeren zoolconstructie van Jan Jansen uit de jaren zeventig, waar Koolhaas een 3D-print van heeft gemaakt.

Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen & Dutch Design, t/m 28 augustus in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen.

Pride Amsterdam.

 Beeld
Pride Amsterdam.

Pride Amsterdam

De verschillende posters die de 25ste verjaardag van Pride Amsterdam markeren hebben een ding gemeen: de kleuren van de regenboogvlag. Op dit fraaie grafische affiche worden ze ‘omlijst’ door tal van andere vlaggen – ze doen in de verte denken aan de (nooit officieel in gebruik genomen) Europese ‘barcode-vlag’ van Rem Koolhaas.

Film Noir – The Dark Side of Hollywood. Beeld Jan Pieter Ekker
Film Noir – The Dark Side of Hollywood.Beeld Jan Pieter Ekker

Film Noir – The Dark Side of Hollywood

In Eye Film­museum is het fijne programma Film Noir – The Dark Side of Hollywood te zien. Op het programma staan veertig film noirs: misdaadklassiekers met privé­detectives met mooie gleufhoeden, fatale vrouwen, ‘hardgekookte’ dialogen en ingewikkelde plots die vaak iets met een levensverzekering van doen hebben. Gefilmd in zwart-wit met clair-­obscur, licht dat door de luxaflex valt en zorgt voor lange schaduwen. Het sterke beeld op de poster is van grafisch vormgever en animator Yvonne Kroese.
Film Noir – The Dark Side of Hollywood, Eye Filmmuseum, t/m 25 augustus

Vincent meets Rembrandt, the Untold Story. Beeld Jan Pieter Ekker
Vincent meets Rembrandt, the Untold Story.Beeld Jan Pieter Ekker

Vincent meets Rembrandt

De campagne van Vincent meets Rembrandt, the Untold Story, waarin zelfportretten van Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn versneden, is net als de merkidentiteit en de contentstrategie bedacht door het Amsterdamse reclamebureau Epidemie. Wie de QR-code scant ontdekt dat het gaat om een 45 minuten durende ‘360-experience’: de kunstwerken van beide meesters komen tot leven in beeld en geluid. Volgens de prikkelende premisse van de Amsterdamse ondernemers die het spektakel bedachten behoorden de werken van Rembrandt tot de grootste inspiratiebronnen van Van Gogh. Het spektakel vindt plaats in de Noorderkerk, waar Van Gogh ‘zelf ook inspiratie vond’.

The Book of Mormon. Beeld Jan Pieter Ekker
The Book of Mormon.Beeld Jan Pieter Ekker

The Book of Mormon

‘We missed you too Amster­dam,’ staat er in grote letters op de poster van The Book of Mormon, implicerend dat Amsterdam de Broadwayhit van Trey Parker, Matt Stone en Robert Lopez óók heeft gemist. Dat het om deze voorstelling gaat, zie je ­alleen als je goed kijkt: de blije mormoonse jongen in spagaat heeft Het Boek van Mormon in zijn handen, dat voor de leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heilig is. ­Andere tekst of een url ontbreekt, maar op de site van Koninklijk Theater Carré staat te lezen dat de musical in verband met ‘het ongekende succes in 2019’ op 15 maart 2022 terugkeert met een nieuwe cast.

Sonsbeek20➞24. Beeld Jan Pieter Ekker
Sonsbeek20➞24.Beeld Jan Pieter Ekker

Sonsbeek20➞24

Afgelopen donderdag begon in Arnhem de 12de editie van Sonsbeek, de grootste internationale tentoonstelling voor kunst in de openbare ruimte in Nederland. Het doel van deze editie is ‘de complexe arbeidsverhoudingen en ongelijkheden die dit met zich meebrengt onthullen, aantonen wie (on)zichtbaar is, wie (on)misbaar is, wie ons applaus verdient en wie lafhartig zwijgzaam blijft’. De fraaie publiekscampagne – er zijn drie varianten in meerdere kleuren– is gemaakt door Lydienne Albertoe en Mariavittoria Campodonico van Werkplaats Typografie, de experimentele masteropleiding in grafische vormgeving van ArtEZ Arnhem.

www.sonsbeek20-24.org

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Abundance

Chapter 4OUR: Abundance – de vierde tentoonstelling in Het Hem in Zaandam – is samengesteld door schrijver, filosoof en activist Simon(e) van Saarloos in samenwerking met tentoonstellingsmaker en curator Vincent van Velsen. Hun credo, geleend van de Canadese kunstenaar en theoreticus Denise Ferreira da Silva: ‘We must bring about the end of the world as we know it.’ Ofwel: we moeten het onmogelijke denken om de wereld geheel anders te benaderen.

Chapter 4OUR: Abundance. T/m 1 november in Het Hem in Zaandam.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Vive le Cinéma!

Er zijn in de tentoonstellingsruimte van Eye ook werken te zien van vier internationaal vermaarde filmmakers (Jia Zhang-ke, Carlos Reygadas, Lucrecia Martel en Lemohang Jeremiah Mosese), maar op het fraaie affiche van Vive le Cinéma! – Film & Art staat een detail uit het schetsontwerp van de installatie Filmwork for Eye: 5 Scenes at a Walking Pace. Dit is van het Nederlandse kunstenaarsduo Leopold Emmen (bestaande uit regisseur Nanouk Leopold en beeldend kunstenaar Daan Emmen). Volgens Paroolrecensent Edo Dijksterhuis is het ‘een metawerk van wereldklasse’ en zou het direct moeten worden aangekocht voor de Collectie Nederland.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Eine nacht in Venedig

Esther Noyons maakt sinds 2016, in eendrachtige samenwerking met fotograaf Annaleen Louwes, de affiches voor Toneelschuur Producties, het huisgezelschap van het Haarlemse theater. Op de fraaie poster van Eine nacht in Venedig staat Sander Plukaard, een van de zes hoofdrolspelers. De tache de beauté op zijn wang en de blonde krul zijn artistieke toevoegingen van Noyons; het stuk van regisseur Steef de Jong is namelijk een feestelijke en fantasievolle ode aan de operette. (Kaartverkoop via toneelschuur.nl.)

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Holland Festival

Er hangen vier varianten in de stad: een groene, een paarse, een blauwe en een roze. De ‘afzender’ is duidelijk te lezen: Holland Festival. Pas als je heel goed kijkt, zie je dat er beelden schuilgaan achter de gerasterde kleurvlakken: een man met een stier (uit Transverse Orientation), een schaap (The Sheep Song), een zittende vrouw (de Franse performancekunstenaar Phia Ménard) en een portret van Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het HF. De hypnotiserende beelden zijn gemaakt door het Amsterdamse grafisch ontwerpbureau Thonik, de huisstijlontwerpers van het HF, en zijn een afgeleide van een nóg hypnotiserendere animatie van Roy Terhorst, die te zien is in (online) filmpjes en in de metrostations.

29 mei 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
29 mei 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Blauw

Op veel peperbussen hingen de afgelopen maanden geen posters met aankondigingen van concerten, voorstellingen of festivals – die waren er immers niet of nauwelijks. In plaats daarvan waren ze blauw. Het viel Marie Anne Remmelink ook op; zij plaatste een oproep op Facebook: ‘Ik wil hier graag een serie van maken, wie doet er mee? We moeten snel zijn, hopelijk hangen ze snel weer vol met allerlei moois. #legeblauwepeperbus.’ Ze kreeg tientallen foto’s opgestuurd, van brede en smalle zuilen, zuilen met geheimzinnige deurtjes, zuilen met verschillende hoedjes. Maar allemaal blauw. De verzameling is te zien op coronaindestad.nl, de digitale coronatentoonstelling van het Amsterdam Museum.

22 mei 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
22 mei 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Promising Young Woman

Er hebben ook eventjes echte filmposters van Promising Young Woman in de abri’s gehangen, waarop hoofdrolspeelster Carey Mulligan de filmtitel schijnbaar met felroze lippenstift op een spiegel kalkt. Maar de wildplakcampagne was groter; de postertjes hangen bovendien nog steeds. Ze tonen de uitkomst van een in opdracht van Prime Video uitgevoerde enquête onder Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 25 jaar over het ‘gevoelige’ onderwerp van de film.

Een greep uit de uitkomsten: 93 procent van de Nederlandse jonge vrouwen heeft wel eens te maken gehad met ongewenste intimiteiten. En 70 procent van de ondervraagden vermijdt oog­contact; 53 procent vermijdt bepaalde plekken.

15 mei 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
15 mei 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Hunkering

Als je tijdens een zwerftocht door Amsterdam op een van onze posters bent gestuit, dan ben je niet aan het dagdromen, staat er op de Insta-pagina van Hunkering.nl, een initiatief van de dance- en techno-industrie. ‘Soon we will go again – together!’

‘Herinner jij je het gevoel dat je hartslag gesynchroniseerd wordt met de muziek?’

En bij een ander beeld staat: ‘We verlangen naar de momenten waarop we kunnen ontsnappen uit de realiteit en de hele nacht kunnen dansen. Naar dat ene nummer dat je wegvoert, waardoor je het gevoel krijgt dat jij en je vrienden opstijgen en naar andere dimensies reizen. Herken je dat gevoel?’

8 mei 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
8 mei 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Stad zoekt Kunst!

Er zijn talloze varianten, van ‘Peter zoekt Wolf’ tot ‘Bakker zoekt schöne Müllerin’. Maar de pay-off is steevast dezelfde: ‘Stad zoekt Kunst!’ De campagne is een initiatief van Cecilia Hendrikx, Jelena Stefanović (‘Cecilia & Jelena zoeken Gilbert & George’) en Caspar van Gemund. Het doel is ‘solidariteit tussen ons en onze musea tot stand te brengen’, aldus de drie. ‘We leggen ons niet neer bij de stilte, noch bij het ontbreken van creatieve lol.’ Meer informatie op stadzoektkunst.nl.

1 mei 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
1 mei 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Wandelend herdenken

‘In Amsterdam kunt u met een goede kaart een tijdreis maken,’ schrijft Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité in zijn voorwoord van de bijzondere bijlage in het hart van deze krant. Die kaart is een bewerking van een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945.

Die kaart, 10 bij 13 meter groot, is een mêlee van kleuren, lijnen en stippen, die op het eerste gezicht wat van een schilderij van Jackson Pollock heeft. Maar achter elke stip, elke kleur en elke lijn gaat een wrede, confronterende waarheid schuil.

Posterpraat 24 april Beeld Jan Pieter Ekker
Posterpraat 24 aprilBeeld Jan Pieter Ekker

Vrij beton

Vrij beton = Rugwind voor / Experiment / Diversiteit / Duurzaamheid / Inclusiviteit / Paradijsvogels / Vrijbuiters / Collectief eigendom / Solidariteit / Avontuur. Op andere varianten is Vrij Beton onder meer ‘het geluid van rafelranden’ en ‘samen veranderen’.

De website vrijbeton.nl leert dat Vrij Beton een beweging is waaraan iedereen mee kan doen: ‘Samen ondernemen we actie voor nieuwe vrije ruimtes in de stad.’ Het is een initiatief van Amsterdam Alternative, een organisatie die staat voor ‘collectieve actie en een radicaal politiek debat ter wille van een wenselijke toekomst voor velen, niet voor weinigen’.

17 april 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
17 april 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Tree of Hope

Aan de Basisweg in Sloterdijk staat sinds begin deze maand een dertig meter hoge Tree of Hope. Het is een kunstwerk waarmee de Vereniging van Evenementenmakers artiesten, maar zeker ook mensen die achter de schermen werken in de evenementen- en festival-industrie een hart onder de riem wil steken.

Deze door grafischontwerpduo Machine gemaakte, Escheri­aanse poster is al net zo mooi: twee handen vormen de stam van de boom van waaruit een zwerm paradijsvogels wordt vrijgelaten. Elke paradijsvogel staat voor een andere organi­satie of maker die rondvliegt in de festivalbranche.

10 april 2021. Beeld Jan Pieter Ekker
10 april 2021.Beeld Jan Pieter Ekker

Postcoronaposts

Omdat er nog altijd weinig perspectief is op heropening van musea, theaters en poppodia, en de meeste verkiezingsposters inmiddels wel zijn afgebladderd, hangen er in de stad bijna alleen nog maar posters voor buiten­reclame: ‘Valt op hè?’ Wat vooral opvalt, is de matige drukkwaliteit; de portretjes verkleuren razendsnel. Deze wildgeplakte poster leidt naar de website postcoronaposts.com. Daarop kun je aan de hele wereld laten weten wat je wilt gaan doen als de pandemie voorbij is: When this pandemic is over, I will…

De Maskermakerij in slaolie-stijl. Beeld Jan Pieter Ekker
De Maskermakerij in slaolie-stijl.Beeld Jan Pieter Ekker

De Maskermakerij

Het kost enige moeite, maar op dit postertje – dat in de verte doet denken aan Jan Toorops Psyche-boekomslag in slaolie-stijl – staat ‘Nu dragen we een masker. Morgen vieren we de zomer’. De url verwijst naar de Maskermakerij, het masker­bedrijfje dat ‘Tinka en Zenzi’ tijdens de eerste lockdown begonnen als ‘creatieve uitlaatklep’. Het heeft een nieuwe collectie, ‘handgemaakt van katoen en zijde’.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Vive le cinéma!

Eye viert de 75ste verjaardag van het filmmuseum (in 1946 opgericht onder de naam Nederlands Historisch Filmarchief) met de tentoonstelling Vive le cinéma! – Art & Film. De tentoonstelling had 10 februari moeten openen, maar omdat Eye al sinds 15 december gesloten is, heeft nog niemand de bijzondere 3-dimensionale werken van de filmmakers Carlos Reygadas, Jia Zhang-ke, Lucrecia Martel, Lemohang Jeremiah Mosese en Nanouk Leopold & Daan Emmen kunnen zien. De eind­datum was 9 mei, maar wordt waarschijnlijk verschoven.

Plein Theater-poster. Beeld Jan Pieter Ekker
Plein Theater-poster.Beeld Jan Pieter Ekker

Amsterdam Talks Sex!

De Plein Theater-poster liegt er niet om: een fetisjmodel zet het mes in een gelatinetaart terwijl ze verlekkerd met haar tong langs haar rood gestifte lippen gaat. Links van haar staat Gilles Nérets standaardwerk Erotica universalis, rechts (half zichtbaar) een enorme dildo.

Met de poster hengelt het Plein Theater naar aandacht voor een serie nieuwe afleveringen van de talkshow Amsterdam Talks Sex!. Daarin voert ‘seks, love en rela­tionshipcoach’ Zehra Handan Aydin intelligente conversaties over menopauze, queer community, Big Pharma en pillen voor vrije seks, vrouwenhandel en de emancipatie van het machismo ‘en alles wat je misschien nog niet wist, maar wel hoopte’.

Amsterdam Talks Sex #8: online op 26 maart, 19.00 uur.

PSW agenda posterpraat Beeld Jan Pieter Ekker
PSW agenda posterpraatBeeld Jan Pieter Ekker

Kunst opent je wereld

Sofie Lakmaker opent je wereld, Filmhallen opent je wereld, Rory Pilgrim opent je wereld… Met de campagne ‘… opent je wereld’ wil We Are Public het belang van kunst onderstrepen. Want hoe dichter alles gaat, hoe harder kunst kan helpen je wereld te openen. Op de posters staan de namen van dertig Amsterdamse partners en 27 makers met wie We Are Public de afgelopen maanden heeft samengewerkt. De namen zijn met de hand op de A1-posters ingevuld, en er zijn ook lege, nog te beschrijven posters in de stad verspreid.

(Gratis) aanmelden kan op wearepublic.nl/openjewereld

De poster van Veerman. Beeld Jan Pieter Ekker
De poster van Veerman.Beeld Jan Pieter Ekker

Grapje

Geen partij die zo ruim gebruik maakt van wildplakzuilen als Forum voor Democratie. En geen partij die zoveel weerstand oproept op hetzelfde medium; op veel plekken in de stad is Baudets tronie beklad of overgeplakt met andere postertjes, zoals deze van Yuri Veerman, die gratis is te downloaden op de website van de kunstenaar (yuriveerman.nl/posters).

Veerman baseerde zich op het boekomslag en de filmposter van Er ist wieder da, waarop de titel is verwerkt in Hitlers snorretje. De pay-off is een woordspeling op Baudets corona-ontkenning ‘Het is maar een griepje’.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Brainwash Weekend

Wie goed kijkt ziet op het portretje een eenzame man in de metro zitten. Even googelen leert dat Olivia Laing een Britse schrijver en kunstcriticus is, en Ottessa Moshfegh een Amerikaanse schrijver. Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog, Marjan Slob filosoof en Noreena Hertz is econoom. Zondag, tijdens het online ‘Brainwash Weekend’, spreken zij over collectieve eenzaamheid: hoe wij zo eenzaam hebben kunnen worden, wat de economische en sociale impact is van deze crisis en wat we kunnen leren van filosofen en kunstenaars over de menselijke behoefte aan verbinding in tijden van afstand en isolatie. Denken en onderzoeken staan voorop, Brainwash biedt geen eenduidige antwoorden.

20 februari 2021 Beeld Jan Pieter Ekker
20 februari 2021Beeld Jan Pieter Ekker
PSW posterpraat Beeld Jan Pieter Ekker
PSW posterpraatBeeld Jan Pieter Ekker

Carré

Normaliter staat er op de posters van Koninklijk Theater Carré alleen maar wie er optreedt: Youp in Carré, Wende in Carré, Freek in Carré. Nu de zalen dicht zijn, hangt er een variant in de hele stad, waarop Youp c.s. de theaterbezoeker een hart onder de riem steekt. ‘De sterren zullen weer gaan stralen,’ aldus Freek. ‘Ik mis u,’ zegt Bert. ‘Tempo met die prikken!’

‘Ik wil naar Carré,’ ordonneert Youp. Anderen zijn wat langer van stof: ‘Ergens / niet eens / zo diep in mij / ben ik / vol vertrouwen // Dit gaat voorbij / hier komen wij / straks wijzer uit // En zingen het als vannieuws / weer / van de daken,’ aldus Herman (van Veen).

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Filmfestival Rotterdam

Het eerste, volledig digitale deel van de 50ste editie van het Rotterdamse filmfestival IFFR duurt nog tot en met zondag. Vanwege corona werd het jubileum bescheiden gevierd. De postercampagne was ook wat bescheidener van omvang, maar het festival deed wel iets anders: op de gevel van Pathé Schouwburgplein worden tot zondag de vijftig IFFR-posters tot nu toe geprojecteerd én vijftig posters van de toekomst, ontworpen door studenten van de Willem de Kooning Academie.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Rietveld Academie

Voor de open dag van de Gerrit Rietveld Academie maakten vier derdejaarsstudenten Grafisch ontwerp deze opvallende poster. De roze spiraal, waarin de namen van alle huidige studenten zijn verwerkt, is een reactie op de vermaarde naamgever van de academie, die resoneert in alle studenten, alumni en hun werk en stijl. Maar de persoonlijkheid en identiteit van de studenten resoneert ook in de academie, willen de ontwerpers maar zeggen. Een (digitaal) kijkje nemen op een van de afdelingen, de vooropleidingscursus, de oriëntatiecursus of de deeltijdopleiding DOGtime kan overigens nog via rietveldacademie.nl.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Pauze

Pause to take time
Pause to wonder
Pause to interrupt
Pause to look again

Pause is een nieuwe uitgeverij, een magazine én een kunst-platform ‘om even bij stil te staan’ ineen. Omdat een fysieke presentatie niet kan vanwege corona, verspreidden de initiatief­nemers – foto­graaf Maarten Kools en vorm­gevers Henk van der Hart en Kiki van der Hart – posters in de publieke ruimte. Die gaan over het principe van ‘foliatus’. Ofwel: bladachtig, ziet eruit als blad. Het gaat er niet om wat iets is, maar om hoe het zich gedraagt, welk gebaar het maakt. Daarbinnen valt name­lijk veel meer te ontdekken. Het creëert ruimte voor verstoring, verandering en verwondering.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Paradiso

Omdat Paradiso vanwege de coronamaatregelen geen programma te promoten heeft, geeft het poppodium tot en met eind april iedere twee weken 75 posterplekken (A0-formaat) in het centrum van Amsterdam ter vrije invulling aan artiesten en kunstenaars. Degenen die nieuwe muziek, kunst, boeken of merchandise willen delen met de stad kunnen zich melden

via posters@paradiso.nl. Per campagne worden drie artiesten geselecteerd die 25 posters mogen aanleveren. Paradiso zorgt er vervolgens voor dat de posters worden verspreid in de hele stad en twee weken blijven hangen.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Surinaamse School

De outdoorcampagne voor de Surinaamse School-tentoonstelling stond al gepland toen het Stedelijk Museum half december weer dicht moest. Toen de posters al hingen,

hebben publieksmedewerkers er handmatig gele stickers overheen geplakt, om mensen alvast te prikkelen tickets te kopen.

De campagne is ontwikkeld door Gyor Moore, met de huisstijl van Mevis & Van Deursen als leidraad. Afgebeeld is Familieportret Baag (1989) van Armand Baag. De rechtervrouw is tante Joyce, de zus van Baag. Zij is hartstikke trots dat ze op straat en in het Stedelijk hangt en heeft al laten weten dat ze komt kijken zodra het museum weer open is.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

De vrolijkheid

De Vrolijkheid, een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars en vrijwilligers die kunstprojecten op azc’s organiseren, bestaat twintig jaar en viert dat met een postercampagne.

Op de posters zijn jonge azc-bewoners te zien, die in samenwerking met fotograaf/ kunstenaar Petra Katanic, de stylisten van Studio Foei en Studio Harris Blondman, hun eigen imago creëerden.

Komend jaar zullen verschil­lende exposities rondom de Beeld//Formers-campagne te zien zijn, in samenwerking met onder meer Framer Framed.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Stilgezet

Op 6 november bestond Kriterion 75 jaar. Normaal gesproken zou dat groots worden gevierd, nu werd er op die dag een debat gehouden over de coronamaatregelen. Hoewel het natuurlijk de bedoeling was dat de bios­copen weer open zouden zijn, hangt dit postertje nog steeds op sommige transformator­kasten in de stad. Het is zowel treffend als wrang, maar Kriterion redt het wel; de studentenbioscoop heeft geen commerciële huurbaas die hen kan uitknijpen, het pand aan de Roetersstraat is van Stichting Kriterion. Er wordt ook al gebroed op plannen om het jubileum alsnog te vieren.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

#hoegaathetechtmetje

Op een aantal billboards door de stad geven Amsterdammers antwoord op de vraag: hoe gaat het echt met je? De quote ‘We zijn aan het veranderen. We weten alleen nog niet hoe we er mee om moeten gaan’, bijvoorbeeld, kwam voort uit een gesprek over het leven tijdens corona tussen docu­men­tairefilmmaker Nina Karim van Oort en bewoners van Amsterdam Zuidoost. ‘Ik wil niet meer vasthouden aan het oude, ik zie honderden nieuwe vormen om te bestaan’, werd opgetekend door spoken-wordartiest Rachel Rumai Diaz. De campagne is bedacht door regisseur-performer Arthur Kneepkens en beeldend kunstenaar Merel Noorlander van de Theaterstraat.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Nxt Museum

Het allereerste affiche van Nxt Museum was het prikkelendst; daarop stond alleen ‘What’s Nxt?’. Op de stijlvolle posters die nu in de stad hangen – alles is stijlvol in dit museum – staan een aantal van de overdonderende nieuwemediakunstwerken die in Amsterdam-Noord te zien zijn. Zoals Dimensional Sampling #1 van Yuxi Cao en Lau Hiu Kong, een gigantisch bewegend mozaïek van QR-codes, waar je langs en overheen kunt lopen.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Welkom in het parlement van de dingen

De uitreiking van de Spinozalens aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour, afgelopen dinsdag, is de aanleiding voor het programma Welkom in het parlement van de dingen. Dat bestaat uit onder meer een manifestatie, een debat in De Balie, een ontwerpwedstrijd voor studenten en een programma voor het voortgezet onderwijs. De intrigerende, gelaagde poster is gemaakt door Corine Datema.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Alles komt goed

Het is natuurlijk de goden verzoeken, een poster waarop in kapitalen ‘Alles komt goed’ staat. Het plan voor de voorstelling, over het gedrag van mensen in crisis, ontstond dit voorjaar. Toen kwam er een crisis. En een tweede golf. Door de jongste corona­maat­regelen zijn er veel wijzigingen in de speeldata van alle theater­voorstellingen, ook die van Orkater. Bij alle gewijzigde tijden geldt dat het theater contact opneemt met degenen die al kaarten hebben gekocht, maar wegens drukte kan dit soms even duren.

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

IMPAKT

‘Zero Footprint’ is het thema van het IMPAKT Festival 2020. Alleen de tentoonstelling Dreaming in Everywhen, waarin kunstenaars als Jasper Griepink en Maarten Vanden Eynde de natuur als bron van spirituele ervaringen laten zien, is fysiek te bezoeken (t/m 17 januari, Lange Nieuwstraat 4). De rest van het programma is online te volgen via Planet IMPAKT. Daarop zijn ook interviews opgenomen met o.a. Anne Kervers (Extinction Rebellion), Bas van Abel (initiator van de Fairphone en Clique) en Jaap Tielbeke (auteur van Een beter milieu begint niet bij jezelf). Meer info op impakt.nl

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Mind Your Step

Zuur is het: net begonnen de posters van culturele evenementen weer terrein terug te winnen op belminuten en sportschoolabonnementen of de meeste culturele instellingen moesten weer op slot.

Mind Your Step gaat – ijs en weder dienende – wel door. Het programma over de kunst van het wandelen bestaat uit een groepstentoonstelling in het Glazen Huis (op zaterdag, zondag en op afspraak), performances (op inschrijving), audiotours en wandelingen. Meer info op zone2source.net

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

De Meiden

Vanaf vrijdag 23 oktober speelt Dood Paard De Meiden (Les Bonnes) van Jean Genet in Frascati. Het even fraaie als sobere affiche is gemaakt door Kuno Bakker, oprichter en acteur. Hij doet dat al sinds het prille begin van het theatercollectief volgens hetzelfde procedé: hij maakt een tekening met

houtskool op wit papier, scant die in, en maakt de afbeelding dan in Photoshop negatief. Voor de typografie gebruikt hij de Helvetica Black, altijd in kapitalen. De bloem is een philodendron, letterlijk ‘liefdesboom’, wat natuurlijk te maken heeft met de erotische geladenheid van het stuk. Bakker tekende hem niet al te gedetailleerd, waardoor de ‘seksuele bloem’ iets krijgt van een embleem.

null Beeld

Hier ben ik!

“Dit is heel fijn! Alsnog heel klote voor collega’s die op andere plekken werken... Maar zo te zien gaat Hier ben ik! in Carré door!” twitterde Claudia de Breij, toen duidelijk was dat Koninklijk Theater Carré als een van tien Amsterdamse podia ontheffing had gekregen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. En even later: “We gaan spelen. Dat is het goeie nieuws. We mogen maar voor 250 man publiek, dat is jammer, maar we gaan het doen! Uit liefde voor het theater, voor het publiek, en omdat niks doen sowieso niks oplevert. Daar gaan we!”

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

W139

It is very difficult to be an island of perfection in a sea of misery, but please do not doubt our sincerity, luidt de titel van de groepsentoon­stelling in W139. Ofwel: het is moeilijk

om een eiland van perfectie te zijn in een zee van ellende, maar twijfel alsjeblieft niet aan onze oprechtheid. In de fijne kunstruimte aan de Warmoes­straat creëerde Simon ­­Wald-Lasowski cum suis een overvloed aan kleuren, anima­tronics en visuele prikkels die thema’s als spijsvertering, lichamelijke verlangens, eroti­sche groteske onzin, seks als de oorsprong van macht en de commodificatie van genot onderzoeken. Ga langs en onder­zoek wat jouw relatie tot overdaad is.

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Museum van de Geest

Het Outsider Art Museum in de Hermitage en het Haarlemse Dolhuys zijn deze zomer ­samengegaan onder één naam: Museum van de Geest. Bij die nieuwe naam bedacht het strategisch campagnebureau Fabrique een visuele identiteit en een prikkelende campagne. De stippen die in het nieuwe logo steeds dichter bij elkaar komen, staan voor vele vormen van verbinding: verbindingen in de geest, verbinding tussen mensen en de verbinding tussen de twee vestigingen.

null Beeld

Paradise Drifters

Het is een gekend filmposter­cliché: een filmbeeld dat ­schuil­gaat achter de in forse kapitalen gezette filmtitel. In het bovenstaande geval zijn het de hoofdrolspelers Jonas Smulders en Tamar van Waning die verborgen zitten achter de filmtitel Paradise Drifters. Ze baden in tegenlicht; het geel en oranje kan worden gezien als een glimp van het paradijs. De (streepjesloze) afbreking van de filmtitel is opvallend – en niet alleen omdat Para ook straattaal is voor ‘gek’.

null Beeld Studio DBXL
Beeld Studio DBXL

Nachtraven

‘De wereld komt met een klap tot stilstand. Je bent op jezelf aangewezen. De stad is donker en verlaten. In de verte brandt nog een licht.’ De voorstelling Nachtraven brengt de dansers van ISH Dance Collective en de musici van Het Balletorkest samen in coronatijd. Het is een voor­stelling over hoe je op jezelf wordt terug­geworpen als het leven plotse­ling tot stilstand komt. De fraaie, duistere poster is gemaakt door Studio DBXL, de vaste ontwerpstudio van ISH. “In Nacht­raven voel je de eenzaamheid van deze tijd,” aldus Marco Gerris, artistiek leider. “Van Stravinsky tot Lauryn Hill, van bijzondere duetten tot ongekende solo’s. Alles wat je niet verwacht, komt voorbij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden