Plus Proefwerk

Five Brothers Fat Champagneria (6+)

De sfeer is feestelijk bij Five Brothers Fat Champagneria, geënt op een beroemde cavabar in Barcelona. Maar het eten prikkelt voor geen meter.

We missen de kleine zorgvuldigheden die gerechten bijzonder maken. Beeld Eva Plevier

In een straatje in Barcelona huist al een halve eeuw Can Paixano - in de volksmond La Xampanyeria genoemd. Het is een cavabar met een eigen merk bruiswijn (Berenguer Ramon) waar het altijd zó vol staat dat je je bijna niet kunt bewegen.

Je eet er bocadillos, gebakken worst of ham, en je drinkt je voor haast geen geld een stuk in je kraag aan coupes lichtzoete rosat.

Twee groepen Amsterdamse horecaondernemers begonnen vorig jaar een zaak die is geënt op La Xampanyeria, en het is daardoor bijna onmogelijk ze niet met elkaar te vergelijken. De tweede die opende was de nieuwe Centra - nu Xampanyeria Centra.

Een héél goed uitgedachte, zorgvuldige zaak vonden we dat, met zeer smakelijke, Spaansige gerechtjes, eigen cava en een uitgelezen drankaanbod, huisgemaakte kroketjes en visconserven.

De eerste was Five Brothers Fat van de mannen van In De Buurt en Snappers en die is, hoewel het eten niet slecht was, helaas een stuk minder interessant.

Domibo
Aan de feestelijkheid ligt het niet: wanneer we over de De Clercqstraat komen aanfietsen, zien we al dat het in de zaak bijna net zo druk is bij als het Spaanse origineel.

Binnen is het een gekakel en geschreeuw vanjewelste: groepjes collega's op een uit de hand gelopen domibo, knappe verjaardagsvrouwen, mannen die elkaar op de rug slaan. De bediening, in handen van leuke jongens met gel in hun haar, nemen toch alle tijd om dingen uit te leggen, ze zijn hartelijk en goed op de hoogte.

Je kunt aan de bar eten of achterin - de inrichting is een beetje Xenosachtig, met van die hufterproof planten (al dan niet hangend), glazen waxinelichthouders en vazen met van die sprieten erin.

De eigenaars importeerden de Can Paixano rosat en nog een tiental andere cava's; die gaan per glas van 2 (!) tot 9 euro en per fles van 14,50 tot 72,50 euro. Cocktails zijn er ook.

Klassiekers
Op het menu staan, naast een paar tapasklassiekers, ook 2016-klassiekers: ceviche, buikspek met miso, burrata - dat werk. Eerst de Spanjaarden dan maar.

Pan con tomate (€3,50) is als het goed is een schoolvoorbeeld van een geheel dat groter is dan de som der delen; niks meer dan gegrild brood, een goede tomaat, knoflook en olie veranderen in iets waar je echt even stil van kunt worden.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Maar als het brood hard is, de olie nagenoeg afwezig en de knoflook grof door de pipse tomaat gehakt, krijg je precies wat je in gedachten had bij tomaat op brood en is er dus niks an. Ziehier.

Cecina de León (€8) is gedroogd en gerookt rundvlees, als het goed is met een heerlijke combinatie van kauwerigheid en smeltendheid. Hier is het erg dik gesneden en droog, en daardoor alleen maar zout en taai. Zeg maar dag tegen je nettosmaakwinst.

Aangemaakte frietsaus
Er zijn drie soorten kroketjes die ze niet zelf maken; wij eten die van klipvis (3 voor €4,50) en die zijn goed gefrituurd en prima van smaak. Wel is er een heleboel zwarte mayonaise overheen gespoten, wat natuurlijk met je handen niet lekker eet. De mayonaise is ook geen mayonaise, maar aangemaakte frietsaus - een no-no.

Die Gouda's Glorie zit, maar dan met een tikkie miso erdoor, ook bij het buikspek (€8) - gewoon speklapjes in een sojamarinade eigenlijk, maar best lekker. De venkel erbij heeft heel lang in het water gelegen en smaakt nu naar niks.

Best
De bediening – leuke jongens met gel in hun haar – is vreselijk aardig en goed ingevoerd.

Minder
De veelgespoten mayonaise – met inktvisinkt, miso, sriracha – lijkt aangemaakte Gouda’s Glorie. Me cago en la leche, brothers, dat is niet oké.

Opvallend
De zaak opent eind deze maand een tweede vestiging op de Hobbemakade, in de voormalige Griekse Taverna, die onlangs sloot.

De bloemkool met amandel (€5), nog zo'n gerecht dat in 2016 niet van de borden was te slaan, is nogal flauw en mist zuur, en de amandel is niet even lekker geroosterd.

Bij de ceviche van zeebaars met passievrucht (€11) had de marinade beter moeten worden geproefd; die is alleen maar héél erg zuur terwijl de vis er te kort in heeft gelegen om er echt in te 'garen'; het is nu gewoon (lekkere) rauwe vis in limoensap, met harde quinoa.

Gebakken randje
De wang van het Duroc-varken met koolrabi en cashew (€10) is goed gegaard, maar smaakt heel erg naar hoisinsaus en had nog wel een lekker gebakken randje mogen hebben. Datzelfde geldt voor de polpo met linzen en avocadocrème.

Er is één dessert: Muerte por chocolate (€6,50). Het is een reep brownie.

We hebben op zich niet slecht gegeten, de obers zijn lief en de prijzen laag. Ik kan me voorstellen dat mensen hier willen domibo'en. Maar we missen bij Five Brothers Fat de kleine zorgvuldigheden die gerechten bijzonder maken; dat tikkie oprechte interesse en aandacht. En zelfgemaakte mayo, godbetert!

Vorige Proefwerken
Blijburg (5,5)
Bougainville (8)

Semai (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Five Brothers Fat Champagneria

De Clercqstraat 56, 1052 NH Amsterdam
zo-do 17.00-01.00, vr & za 17.00-03.00 uur
020 7760770
www.fivebrothersfat.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden