Aldus

Filosoof Lammert Kamphuis verzamelde eerste Stoïcijnse hulp bij ongelukken

Filosoof Lammert Kamphuis (37) zag tijdens de lockdown een grote vraag naar de Stoïcijnen. Hij stelde een ­bundel samen: Op weg naar vrijheid. 

Beeld Getty Images

Kunnen zij wel antwoord geven op hedendaagse problemen?

De problemen die zij zo’n tweeduizend jaar geleden bespraken, zijn voor een groot deel de problemen die nu vaak worden aangeduid als problemen van de moderne tijd.

Welke thema’s zijn dat?

Keuzestress, druk zijn, eenzaamheid, egoïsme, uitstelgedrag. Dat is dus niet per se iets van nu. In de bundel komen dit soort thema’s aan bod. Ik heb het ingedeeld als een soort medicijnendoos: eerste Stoïcijnse hulp bij ongelukken. Zo omschrijven de Stoïcijnen hun filosofie ook, als geneeskunst voor de ziel.

Wat kunnen we leren van de Stoïcijnen?

Hun bekendste gedachtegoed is: maak onderscheid tussen zaken waarop je wel en geen invloed kunt uitoefenen. In hun teksten leggen ze uit hoe je dat doet. Vraag je af welke dingen je zomaar kwijt kunt raken en ontleen daar niet te veel je identiteit aan. Een baan, je sportschoolfitte lichaam, het aantal volgers op Instagram. We leven in een tijd waarin we juist aan die dingen waarde hechten, maar we voelen ons daar ook ongemakkelijk bij – we weten dat het daar niet om draait. Hecht daarom juist belang aan dingen die je niet vandaag op morgen kwijt kunt raken, zoals je vriendelijkheid, betrouwbaarheid en kijk op de wereld. Dat maakt je minder kwetsbaar en geeft meer vrijheid.

Eigenlijk weten ze alles, die Stoïcijnen.

Ze schrijven zelf dat ze alles heel mooi kunnen opschrijven, maar dat het ze vaak niet lukt om ook zo te leven. Seneca zegt: ‘Verwacht niet van mij dat ik even goed ben als de besten, maar beter dan de slechtsten.’ Dat is zijn geruststelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden