Plus

Fifa Blatter slaat de plank mis

Fifa Blatter is een ondramatische, karikaturale reconstructie die de arena van de voetbalwereld nergens ontstijgt.

Sepp Blatter (Paul R. Kooij) en zijn voorganger Helmut Käser (Cees Geel), die verkleed als engel uit het decor omhoogkomtBeeld Roy Beusker

'Voetbal is een religie, de stadions zijn de kathedralen, het WK is de hoogmis en ik ben de messias.' Aan het woord is Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de Fifa en zo corrupt als wat.

Ruim een jaar geleden is hij geschorst 'wegens het niet op legale basis betalen van 2 miljoen Zwitserse franken aan de toenmalige Uefa-voorzitter Michel Platini'.

Nu komt schrijver en regisseur Tom de Ket, bekend van de populaire theaterserie De Verleiders, met deze nogal bombastische reconstructie van de val van de belangrijkste figuur van de wereldvoetbalbond.

De voorstelling begint met een taaie monoloog van Blatter: aardig gespeeld door Paul R. Kooij maar tekstueel één grote informatiebom. Hij wordt ondervraagd door de vier andere acteurs: Lotje van Lunteren, Cees Geel, Mohammed Azaay en Peter Drost, die later in de voorstelling allerlei wisselende rollen spelen.

Engel
In rap tempo wordt de corrupte figuur Joseph Blatter uiteengezet, om hem uiteindelijk bij een donkerslag dramatisch ter aarde te zien storten. Er volgt een lang uitgerekte koortsdroom, waarin Blatter geconfronteerd wordt met de demonen uit zijn verleden: een stoet aan figuren die hij heeft verraden of in de steek heeft gelaten.

Dat begint met een potsierlijke scène tussen Blatter en zijn voorganger Helmut Käser (Cees Geel), die verkleed als engel uit het decor omhoogkomt. Ja, dat wordt de tendens van de voorstelling. Later wordt Blatter nog geconfronteerd met een grote papegaai en een scanderend supporters­tweetal van het Nederlands Elftal.

Ook de bekende gezichten uit de schandalen rondom hem komen voorbij: Fifa-bestuurslid Chuck Blazer (een wandelende karikatuur met nepbuik en piepend van de astma), de emir van Qatar, Mohamed bin Hammam en Michel Platini.

Gimmick
Grootste probleem met deze voorstelling is dat er per saldo niets gebeurt. Blatter wordt geconfronteerd met zijn fouten, maar het verandert zijn eigen beeld noch het beeld dat wij als publiek van hem hebben. Hij kan nog zo machteloos brullen, maar hij is vanaf seconde één een onsympathieke, machtsbeluste vent. Waarom zouden we met hem meeleven?

FIFA Blatter, De Val Van De Voetbalkeizer

Door Janke Dekker Producties
Gezien 16/1 Hoorn
Te zien 5/2 Haarlem, 16/3 DeLaMar, 14/4 Amstelveen

Daarbij zitten er een aantal cabareteske elementen in de voorstelling die de plank misslaan. De scène met de Nederlandse supporters is één grote gimmick, maar duurt daar veel te lang voor.

Paul R. Kooij is een begenadigd acteur, die zelfs een eenzijdig personage als dit nog flair weet mee te geven, maar het is bij lange na niet genoeg om de voorstelling overeind te houden. De vier andere acteurs kregen eendimensionale rollen toebedeeld. Typetjes, daar blijft het bij.

De samenwerking tussen Janke Dekker Producties en Tom de Ket was verwachtingsvol: een jonge producent die eerder twee integere, smaakvolle producties bracht en een interessante schrijver en regisseur die geëngageerde maar toegankelijke voorstellingen brengt.

Die verwachtingen zijn niet ingelost. Fifa Blatter is een ondramatische, karikaturale reconstructie die de arena van de voetbalwereld nergens ontstijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden